A XVII-a ediție a festivalului SIMFEST

În perioada 14-19 septembrie s-a desfășurat la Târgu Mureș a XVII-a ediție  a SIMFEST (Festivalul Internațional al Televiziunilor și Producătorilor Independenți de film și televiziune), un festival-competiție organizat de „Asociația culturală SIMFEST pentru sprijinirea și promovarea creatorilor din media și artele vizuale”.

Competiția se desfășoară pe opt secțiuni – știri, publicistică TV, divertisment, videoclip, multimedia, creație studențească, film turistic și ficțiune – și este deschisă tuturor realizatorilor de televiziune, reporterilor, cameramanilor și producătorilor de televiziune din țară și din străinătate, realizatorilor independenți, studenților și corespondenților teritoriali și televiziunilor centrale, caselor de producție și tuturor creatorilor multimedia.

Pentru desfășurarea celei de-a XVII-a ediții, organizatorii s-au văzut nevoiți să caute soluții din cauza restricțiilor legate de pandemie. S-au orientat, firește, spre mediul online, fiind nevoiți să anuleze doar evenimentele cu public: expoziții, proiecții publice ale producțiilor din concurs și ale unor filme primite de la parteneri, precum și lansările de carte. Tot ce a fost posibil a fost mutat în spațiul virtual, fiind disponibil pe paginile de social media. După cum au afirmat chiar reprezentanții Asociației SIMFEST „să spui că s-a desfășurat la Târgu Mureș e doar o figură de stil pentru că, practic, s-a desfășurat în toată lumea, Tîrgu Mureșul fiind doar centrul unei mișcări care i-a surprins până și pe organizatori.”

Anul acesta au fost înscrise în competiție 1.284 de producții (300 fiind studențești) din 92 de țări, dintre care 226 au fost reținute pentru selecția finală de către juriul format din 10 specialiști în televiziune și cinematografie. Cele mai multe înscrieri în competiție au venit din Iran, India și SUA. Din România au participat 69 de producții, 30 dintre ele fiind creații studențești (18 de la UNATC București).

Producțiile premiate anul acesta au fost:

Secțiunea Videoclip: „Cycle” (Ashkan Khoshsorour, Iran) – despre cercul vicios al violenței domestice.

Secțiunea Creație studențească, non-ficțiune: „Bifurcation Point” (Leonid Kardaș, Rusia)

Mențiune: „Tamanna. Unadorned Wishes” (Mayank Shewale, India)

Secțiunea Creație studențească, ficțiune: „Tribe” (Sergi Merchan, Spania) – o satiră a relațiilor de muncă din epoca modernă.

Mențiune: „Winfield Historical Time” (Julia Cowle, SUA)

Secțiunea Jurnalism de investigație: „A Global Mobile Journalism” (James Mahon, Marea Britanie)

Secțiunea Producție despre minorități: „Chelkans – Kurmah Baigol” (Alexei Borisov, Rusia) – despre eforturile de salvare a identității etnice și culturale a poporului celcan din Siberia.

Secțiunea Film de animație: „iRony” (Radheya Jegatheva, Australia) – o invitație la reflecție asupra pericolului alie- nării provocate de tehnologia digitală.

Mențiune: „Suspin” (Vlad Bolgarin, Republica Moldova)

Secțiunea Film turistic: „Stalking Chernobyl” (Iara Lee, SUA) – despre schimbările apărute în zona orașului Pripiat în urma exploziei centralei nucleare de la Cernobâl.

Mențiune: „Ne vedem la piață” (Lai Li-Mei, Anita Ho, Taiwan).

Secțiunea Divertisment: „SOS!!!” (Serghey Shevchenko, Germania) – un format de tip reality show în care un personaj călătorește din Irkuțk  până în Thailanda și Cambodgia, fără bani, fără contacte, fără să știe limbi străine, pentru a găsi un loc de muncă.

Secțiunea Imagine: „Soyga” (Roman Fitilyov, Rusia) – despre industria forestieră rămasă în paragină după prăbușirea Uniunii Sovietice.

Secțiunea Ficțiune : „I, Zohreh” (Siamak Ebrahimi, Iran) – despre în- cercarea de a fugi din țară a unei iranience căreia i se interzice să mai facă sport de performanță.

Secțiunea Reportaj: „Tranzit” (Mariam El Marakeshy, Turcia) – despre refugiații care au fugit de război.

Secțiunea Film documentar: „Rebeli cu o cauză”/„Rebels With A Cause” (Dobrivoie Kerpenisan, Germania) – destinul, după 30 de ani, al unor timișoreni cunoscuți de către regizor cu câteva zile înaintea începerii Revoluției din 1989.

Mențiune: „Wicca Incarnate” (Katya Kan, Marea Britanie)

Premiul Special al juriului: „The Bajos won’t Celebrate” (Tariq Akreyi, Irak) – o evocare a genocidului produs de ocu- pația trupelor statului islamic DAESH a localității Yazidis, din Iraq, cu populație kurdă.

Marele Premiu al SIMFEST: „Beloved” (Yaser Talebi, Iran) – despre viața unei femei de 80 de ani care trăiește singură în munți, doar cu vacile ei, ignorată de cei unsprezece copii care au plecat să-și vadă de viețile lor.

5 1 Votează
Article Rating
Înscrie-te
Notificare de la
0 Comments
Răspunsuri în text
Vezi toate comentariile