Adio dar rămân cu tine. Cine și cum s-a mai angajat în Primăria Alba Iulia

Pentru o vreme părea că distracția cu angajările și festivalul de posturi cu dedicație luase sfârșit în Primăria Alba Iulia. Alegerile băteau la ușă, venise pandemia peste noi, cu starea de urgență și toate cele, iar administrația locală părea că, pentru moment, e mai prinsă cu gestionatul situației decât cu eterna împărțeală a cașcavalului. Sigur, la pachet cu situația sanitară era și chestiunea de optică în perspectiva alegerilor.

Ce-i în mână nu-i minciună, astfel că în perioada de campanie electorală, ba chiar și după ce rezultatele votului au fost validate, administrația aflată pe picior de plecare a mai rezolvat câteva posturi și concursuri.

Să facem, așadar, o scurtă trecere în revistă a posturilor scoase la concurs și ocupate în Primăria Alba Iulia, o instituție și așa supradimensionată, în perioada de campanie și după ea. Adică de acele combinații ale vechii administrații, că asta nouă abia ce-și începe treaba. Și va avea și ea de muncă și de făcut angajări, desigur.

În data de 28 august are sunt angajate două persoane, în cadrul unui minunat proiect finanțat cu bani europeni,

„Empowering Teritorial Food Coridors within the European Union – FOOD CORIDORS”. Ioana Baba ajunge Manager Comunicare și PR iar Maria Alexandra Crișan devine Expert Local. Deh, fabrica de băieți și fete care produc bani de la UE. De altfel, o grămadă dintre „experții” în bani europeni care activează încă prin acel birou lăsat în urmă de Nicolae Moldovan, s-au lipit la fel și fel de posturi, pe mai toate proiectele rămase în derulare. Semn că viitoarea administrație va moșteni proiectele cu oameni cu tot.

Căci există suficiente astfel de proiecte, unele mai frumoase ca altele. Ați auzit de „Conectarea rutelor romane istorice din regiunea Dunării (Connecting Historical Danube Regions Roman routes) – acronim ISTER”?

N-ați auzit, normal că nu. Ei bine, ca urmare a concursului organizat în 10 septembrie, manager al acestui proiect este Gabriela Popescu, în timp ce expert comunicare și PR este Nicu Neag, ambii cu o oarecare experiență în manageuit și piarit tot felul de chestii făcute de Primărie.

În 9 septembrie, Primăria Alba Iulia scoate la concurs alte câteva posturi în domeniul sanitar, adică tot doar pe bază de interviu, căci e situație de urgență, și sunt angajați un medic specialist, doi asistenți medicali plus un asistent medical principal.

În 11 septembrie, pe motiv de pandemie desigur, sunt angajate fără concurs, doar pe bază de interviu, două asistente, în cadrul Serviciului Public de Asistență Medicală.

„Sănătatea pentru toți 2/Salute per Tutti 2” este un alt proiect în care se descoperă că un post este vacant. Este doar o normă de o oră pe zi – coordonator local – așa că se organizează un sumar proces de recrutare iar postul este ocupat, în data de 14 septembrie, de către Boc Livia Cristiana, o altă doamnă din echipa deja existentă a grupului de produs bani europeni.

În data de 22 septembrie sunt angajați doi îngrijitori de bătrâni, la domiciliu, cu normă întreagă, în cadrul Direcției de Asistență Socială.

Un alt program despre care nu știați că există, dar este cât se poate de real, se numește „Find your Greatness – Europe`s first strategic brand building program for smart cities”. Iată, încă o dovadă că suntem smart city, indiferent cine ce o zice. Ei bine, ce să vezi, proiectul ăsta avea nevoie de un manager financiar, motiv pentru care, în data de 1 octombrie, a fost organizat un concus la care a participat numai Cristina Fiica, deja angajată în cadrul Primăriei, care a și câștigat concursul.

Bașca, tot același proiect mai are nevoie, noooormal, și de un expert comunicare și PR, chestie pentru care urmează să se organizeze concurs, probă scrisă și interviu, în data de 22 octombrie.

Un alt proiect în care băieții și fetele din Primăria Alba Iulia s-au jucat în ultima perioadă se numește „Start-up @Centru”. Aici era nevoie de un om care să ocupe postul de „expert elaborare analiză ecosistem antreprenorial P3”. În data de 16 octombrie a fost organizat un concurs iar câștigător a fost desemnată Veronica Livia Inel.

În data de 21 octombrie urmează să aibă loc un alt concurs, de data aceasta pentru ocuparea altor două posturi din cadrul unui frumos proiect făcut cu bani europeni, „Urban Logistics as an on Demand Service – acronim ULaaDS” pe numele său. Pentru acest proiect e nevoie de un manager de proiect și un asistent manager de proiect. O formalitate. Deja s-a întocmit selecția de do- sare iar cei doi admiși pentru cele două posturi sunt Liviu Stanciu, unul din „strategii” lui Paul Voicu, în perioada de campanie electorală, și Ioana Baba, altă membră a dream-team-ului banilor europeni, care s-a mai lipit și la alte proiecte, cum ați putut citi mai sus.

Așadar, toate posturile astea au fost antamate în perioada de campanie electorală ori imediat după ce rezultatul alegerilor a fost validat iar vechea con- ducere a administrației era pe picior de plecare. Absolut normal, tot acest talcioc cu posturi plătite din bani europeni nu s-a regăsit pe niciunul din zecile de panouri cu mari proiecte europene, cu care fost administrație a împânzit orașul. Nici banii care corespund fiecărui post, fie că vorbim de bani publici din proiect ori de contribuția administrației locale. Maximă transparență.

În plus, pe lângă aceste noi posturi, mici sinecuri în cadrul unor proiecte care sună pompos și cam atât, în Primăria Alba Iulia au avut loc fel și fel de alte mișcări de trupe. Demisii sau plecări din posturi ale unor oamenii care au fost în prima linie, alături de vechea administrație? N-ai să vezi așa ceva.

Sigur, a demisionat Robert Roman din postul de purtător de cuvânt, după care, cu onoarea intactă, s-a refugiat într-un post la departamentul Administrativ.

Mariana Giurgiu, șefă de cabinet a fostului primar și omul care a condus practic Primăria, în ultima vreme, a plecat din respectivul post. N-a ajuns însă departe, căci s-a pripășit pe la serviciul Personal, unde e mică șefulică.  Păi ce, stricăm așa, marea familie de angajați ai Primăriei doar că s-a schim- bat Primarul? Ete na!

Și, pe lângă toate astea, n-ar fi exclus să vedem niște reveniri ale unor fii ri- sipitori ai vechii administrații. Câteva posturi au fost cu bună știință blocate încă de acum 1 an, când măritul Hava a luat calea pribegiei, în Parlamentul European. Consilierii lui personali au fost angajați în Primărie, pe posturi de funcționari, după care au fost detașați la cabinetul de europarlamentar, astfel că posturile sunt blocate. Cel de Șef serviciu evenimente  publice,  comunicare și turism este oficial ocupat de Daniela Micu, „Dadi”. Probabil mai țineți minte teribilul concurs organizat anul trecut, în 29 mai, când postul s-a făcut cu mare dedicație Danielei, căci printre cerințe era trecută, explicit, limba germană nivel experimentat. Daniela Micu a terminat școală germană și vorbește fluent limba. Tot la acel departament, coordonat în lipsa Danielei de soția lui Robert Roman, fostul purtător de cuvânt, acum pe la departamentul Administrativ, e angajat cu acte și Mihai Coșer, alt fost consilier al fostului edil, acum europarlamentar. El fusese pus în post prin aprilie, după un concurs la care participase de unul singur.

Bine că măcar la Poliția Locală n-au mai fost făcute angajări, că acolo sunt deja câteva zeci de oameni care prestează ilegal, structura depășind limita legală în ce privește numărul angajaților – respectiv 1 angajat la 1.000 de locuitori.

Cam asta e, în mare, situația supradimensionatei instituții numită Primăria Alba Iulia, pe care noua administrație trebuie, așa cum a promis, să o reformeze. Să o facă transparentă și eficientă. Or, la cum arată lucrurile, pare puțin plauzibil. Până la urmă, nu-i vina lui Gabriel Pleșa că a promis.

Adică, sigur, el a promis, dar și cetățenii l-au crezut.

0 0 Votează
Article Rating
Înscrie-te
Notificare de la
0 Comments
Răspunsuri în text
Vezi toate comentariile