Alexandru Sinea, director DSP și cronicar al SarsCov2

  • de

În urmă cu câteva luni eram campioni. Testam de rupeam și abia dacă dădeam peste câțiva infectați. Părea că însuși Demiurgul trăsese un prezervativ anti Covid peste județ și eram protejați mai ceva ca ăia de pupă moaște și poartă cruciuliță sfințită de către te miri ce măicuță de la cine știe ce mănăstire. Acum tot campioni suntem, numai că la numărul de cazuri depistate, la incidență și alte cele. Pare că ne-a fost așa rușine de buni ce suntem, că a roșit întreg județul. Nu trece zi fără să auzim de un nou focar. Suta de cazuri, într-o zi de muncă, e deja o chestiune banală. Cum am ajuns aici? De ce? Ce ne mai rămâne de făcut? L-am invitat pe Alexandru Sinea, directorul DSP Alba, la o scurtă șuetă. Un fel de covideo interviu, pe care o să-l publicăm integral și pe facebook. Iată ce a ieșit:

În sfârșit am ajuns în TOP. Nu mai suntem primul județ doar alfabetic, ci am ajuns și primul ca număr de cazuri. Cum am ajuns aici? Care-i rețeta succesului?

Din păcate nu e un succes. E un insucces, sau un non succes, însă acest lucru trebuie pus pe seama testării. Nu vreau să caut scuze, însă cifrele ne arată că o testare masivă înseamnă și un număr crescut de cazuri. Avem oameni care muncesc zi de zi, de dimineața și până seara. Săptămâna trecută am făcut și 1.000 sau 1.400 de teste pe zi. Atunci găseam 120 de cazuri. În weekend, la 600 de teste, am descoperit 70 de cazuri. Cu cât faci mai multe teste, cu atât descoperi mai multe cazuri.

Asta e normal să fie așa. E logic. Auzisem deunăzi o declarație a unui ministru, care zicea că rata de incidență e nu știu cât, dar e mai mică dacă nu luăm în calcul focarele. Păi, dacă nu luăm în calcul cazurile de Covid, nu avem Covid. Crezi însă că mai putem vorbi de un „containment”? Când erau câteva cazuri doar, puteai să le urmărești exact. Dar așa? Probabil că dacă facem 5.000 de teste am avea peste 500 de cazuri pe zi.

Încă mai putem vorbi despre ancheta epidemiologică, de link-ul epidemiologic și de sursa de infectare. Sigur, nu în toate cazurile. Că nu putem spune, la 200 de cazuri, pentru fiecare în parte, că știm că X a fost infectat de la Y.

Dar asta e ceea ce face diferența. Contează și nivelul testării sau numărul de cazuri. Contează însă mai mult faptul că în județul Alba, la ora asta, chiar dacă vorbim de 150 de cazuri noi, se fac 150 de anchete profesioniste.

Fiecare caz e cercetat, fiecare caz pozitiv este anchetat, fiecare contact este carantinat, așa cum prevede legea. E un efort incredibil din partea colegilor mei, pentru că nu directorul DSP face anchetele. Încă putem să vorbim despre astfel de anchete, cu toate că volumul de muncă este enorm și am fi avut nevoie, în aceste condiții, de un număr dublu de personal pentru a avea un program normal. Acum vorbim despre un regim de muncă de la 7 dimineața și până noaptea târziu.

Guvernul e depășit de situație. Virusul ăsta e un Ayrton Senna în timp ce Șică se dă cu bicicleta. Când aveam 30  de cazuri pe zi, pe țară, am închis tot. Acum când am sărit de 4.000 de cazuri luăm măsuri gradual. Și încă nici nu înțelegem care-i treaba, în clar, cu virusul ăsta, cum se manifestă și tot. Pare că e un fel de conjurație, între statul incapabil și cetățeanul care nu-i destul de educat. Pare că răspunsul e un fel de urechism.

Vorbim de un virus nou pentru întregul mapamond. Nici cei mai mari specialiști din lume nu știau cum trebuie pusă problema cu el. Dacă luăm cazul de la noi, sigur, incidența mare și un sistem sanitar aflat sub presiune fac ca situația să fie una nefericită. Însă nu se întâmplă doar la noi. La  ora actuală suntem într-un război sanitar planetar. Și ce putem face? Sistemul de sănătate și specialiștii se luptă cu virusul, cu tot ce au la dispoziție. Cetățeanul e și el parte a acestei lupta iar cea mai la îndemână armă pentru cetățean e masca. Purtatul măștii e modul în care fiecare cetățean poate participa activ la această luptă.

E și o lipsă de educație, de civilizație în societatea noastră. Însă nu putem da vina pe cetățean exclusiv. Suntem la mai bine de 6 luni de la începutul pandemiei și sistemul pare la fel de bine nepregătit ca în prima zi. Nu mai vorbesc de situația spitalelor, care-s subordonate UAT-urilor, ceea ce face ca orice măsură să fie greu de luat și mai ales impus tuturor unităților.

Asta e o discuție mai complicată. Eu am avut în trecut o discuție cu un fost ministru al Sănătății, căruia i-am spus că e ok ca DSP-urile să fie trase la răspundere, însă în condițiile în care avem și putere de decizie. Dacă spitalele sunt subordonate ordonatorului de credite, care-s primăriile, nu putem fi noi, DSP, trași la răspundere. Aici se poate interveni însă printr-o transparență și comunicare continuă. Evident că toți pot greși însă e important ca, dacă există un dialog și parteneriat între instituții și cetățean, orice problemă poate fi remediată.

Parcă ai băut apă după un politician, cu astea gen „dialogul permanent și deschis”. N-a fost un caz prea fericit că virusul ăsta și pandemia s-au suprapus pe două campanii electorale.

Nu există dovezi conform cărora creșterea numărului de cazuri se datorează campaniei ori începutului de an școlar, însă oricine poate avea păreri legat de aceste aspecte. Ceea ce trebuie să înțelegem e că, orice activitate se deschide sau închide, trebuie să purtăm mască. Purtatul măștii funcționează și trebuie să învățăm să purtăm mască. E modul în care fiecare cetățean poate contribui la această luptă cu virusul.

(interviul complet, video, poate fi găsit pe pagina de facebook.com/abnews.ro)

0 0 Votează
Article Rating
Înscrie-te
Notificare de la
0 Comments
Răspunsuri în text
Vezi toate comentariile