Ana Pantea și Noaptea Albă a Galeriilor

Pandemie sau nu, se mai întâmplă și chestii culturale prin Alba Iulia.

Ceea ce nu-i deloc rău, ba chiar e admirabil, în condițiile în care artiștii au beneficiat din partea autorităților de o susținere ce tinde spre infinit nimic.

În perioada următoare, prin intermediul UAPR Alba, micul nostru orășel va fi parte a unui proiect care cuprinde mai multe orașe din țară, Noaptea Albă a Galeriilor, organizată de Asociația Ephemair din București. Și, pentru că nu se întâmplă foarte des chestii din-astea, am luat-o la întrebări pe Ana Pantea, președintele UAPR Alba  și omul care s-a înhămat la tot ce înseamnă administrat grupul pictorilor din Alba. O muncă de sisif.

În primul rând, explică-mi și mie, ce ți-a venit să te faci șef la UAPR?

 M-am hotărât să candidez cu aproximativ două săptămâni înainte de alegeri. Resorturi au fost mai multe, propunerile unor colegi de filială, provocarea că se poate și altfel, și nu în ultimul rând teama că peste 20 de ani, să zicem, aș avea regrete că nu m-am implicat atunci când am avut ocazia.  Nu cred în funcții, în șefi, cum spui tu, e un efort pe care trebuie și e necesar să-l facem cu toții, eu sunt probabil cea care își asumă fragilitățile și stângăciile pe care le presupune un astfel de demers.

Câte milioane de euro ai strâns din funcția asta?

Tot ce s-a făcut până acum a fost voluntariat, din partea tuturor. Spun asta cu drag. Dar sper totuși că lucrurile nu vor rămâne așa, sunt convinsă că nimeni nu așteaptă de la noi să organizam evenimente de calitate care să fie vizibile la nivel național și internațional pe bază de voluntariat. Am încredere că administrația locală ne va sprijini în proiectele pe care le vom propune.

Zi-mi câte ceva despre Noaptea asta Albă a Galeriilor, chiar așa am ajuns să privim artă noaptea, ca hoții?

Noaptea e un sfetnic bun. Filiala Alba este organizator local al acestui proiect, care este inițiat de asociația Ephemair din București și are o vechime de peste 12 ani. Scopul pe care și-l propune este implementarea unor acțiuni care să promoveze arta contemporană, pentru o mai bună vizibilitate. Mă bucur că alături de noi, în acest proiect, avem parteneri locali precum Museikon, un loc deja cunoscut în țară pentru evenimentele de calitate pe care le desfășoară și Hangar F, o galerie de artă din Alba Iulia, recent apărută dar cu un început extrem de promițător. Echipa din spatele acestei galerii este formată din Florin Magda, Marius Roșu, Maria Magda si Sorin Magda.

Unde se ține treaba asta? Se dă și de băut, că parcă nu-ți vine să-ți pierzi nopțile chiar așa, pe uscat?

 Evenimentul se desfășoară anul acesta în mai multe orașe din țară:

București, Alba Iulia, Arad, Brașov, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Reșița, Sibiu, Mediaș, Timișoara și Târgu Mureș. În Alba Iulia sunt trei locuri unde vom avea diferite acțiuni și evenimente, la Galeria de Artă din Alba Iulia, spațiul de la Museikon și Galeria Hangar F. Totul se va desfășura conform rigorilor impuse de contextul actual și se vor respecta toate măsurile prevăzute de lege. Este invitată toată lumea. Disponibilitatea și curiozitatea sunt singurele condiții, restul vine de la sine. Sperăm să nu fie nopți pierdute.

În afară de resurse financiare, de spații pentru creație, de sprijin din partea autorităților, de un public care să vină, să vadă și să chiar cumpere artă, în afară de un mediu privat care acordă atenție și se implică prin parteneriate cu mediul artistic, cam ce vă mai lipsește artiștilor din Alba Iulia?

Speranța că toate aceste lucruri se vor îndeplini. După 8 ani în care majoritatea activităților noastre au fost blocate de un proces care a durat absurd de mult, remarc, cu tristețe, că multora dintre noi le-a cam pierit entuziasmul și încrederea. Ar fi teribil de nedrept pentru colegii de filială, pentru cei tineri care termină o universitate de artă ca lucrurile să rămână la fel ca până acum.

0 0 Votează
Article Rating
Înscrie-te
Notificare de la
0 Comments
Răspunsuri în text
Vezi toate comentariile