Anacronica de campanie electorală

  • de

Nimeni nu întreabă, nimeni răspunde

De când cu posibilitatea ca, pe bani, facebook să te bage sub retina oricui și de oriunde, fel și fel de trepăduși scot capul de undeva, din subsolul marjei de eroare, și-ți invadează peretele cu fel și fel de mesaje. Deunăzi, un băiet candidat la fotoliul de primar din partea unui partid cu nume prețios s-a oțărât la presa locală, că cum adică nu-l  bagă și pe el în seamă? Că când face presa sondaje din-alea valoroase, el de ce nu-i acolo? Că ca oricare candidat, e și el unul care vrea și poate. Văleleu, numai că nu a amenințat cu judecata la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Bre, iote un sfat aici, schimbă-ți matale numele.

Pune-ți în buletin numele de Competent Vasile. Sau măcar Interesat Ionel, dacă vrei să te bage lumea în seamă. Că așa, de copii de nomenclaturiști, care se joacă de-a pescarii și combină fonduri europene, e plin județul băbăiatule.

Camera de izolare și supraveghere

În nesfârșitul său recital  de  pozat în victimă, de luceafăr neînțeles al administrației, de nemeritat și etern luzărache al mersului la urne, Mircea Trifu mai că a vărsat niște lacrimi de crocozaul în dreptul unor panouri cu afișe. Unde, ce să vezi Mărie dragă, niște afișe fuseseră rupte, dezlipite, dracu’ să le ia. Sigur, nu erau doar ale lui cele rupte și dezlipite, așa că a băgat placa aia cu camerele de luat vederi ce trebuie să existe peste tot. Sigur, treaba cu caremere de luat vederi nu-i o idee rea în sine, însă nu acolo, în mijlocul parcului e nevoie de camere, care să păzească rahaturile alea de panouri cu și mai de rahat afișele electorale. Dar deh, suntem victime ale sistemului, nu?! Bre nenea Trifu, zi bogdaproste că nu vă desenează oamenii p*li pe meclele de pe afișele alea, că nu vă urează ca lui Monta Puie și așa mai departe. Că așa ați merita toți trepădușii ăștia, de pe la toate clanurile politice, de o faceți pe fetele mari în perioada asta a anului.

Cugetare participativă

Hai că s-a rezolvat și asta, o să avem și la Alba Iulia bugetare participativă. Toată tărășenia e însă mai mult așa, de ochii lumii și gura opoziției. Adică, a anunțat Paulică treaba după care și-a văzut de alte mari proiecte, că mai are două trei chestii de rezolvat prin oraș după care se apucă să dea cu aspiratorul prin casele oamenilor, să fie curățenie pe când încep laptele și mierea să curgă. Și asta din cauză că, pentru a avea cu adevărat bugetare participativă, adică să implici în mod real cetățenii în cheltuirea bugetului, în actul de decizie asupra căror proiecte sunt finanțate, ar trebui să avem niște cetățeni informați. Și nu avem. Sau ar trebui să avem o societate civilă serioasă și activă. Și nu avem, că mediul ONG din Alba Iulia este într-o proporție covârșitoare agățat la butoniera politicului. Sau ar trebui mă- car să avem niște politicieni care chiar vor să aibă un parteneriat cu cetățenii, mai departe de ziua aia în care își vor numele ștampilat. Și nu avem.

Donezi contra cost

Acum vreun an, Paul Voicu făcea un superb joc de glezne de PR și chema lu- mea să doneze sânge. Frumos. Numai că omul anunța, cu poze puse pe net și tot ce trebuie, că merge să doneze sânge și că invită pe toți să facă la fel, în timp ce, de fapt, o tulea prin străinătate în ceva delegație oficială de pierdut vremea.

Un exemplu de om! Acum, s-a  gândit el că n-ar strica la PR dacă ar trece prin Consiliul Local un proiect prin care să premieze, în bani, pe cei care merg să doneze plasmă, adică pe cei care au trecut cu bine prin Covid și acum donează ca să-i ajute pe alții. Că e bine ca cei care au trecut prin virusul ăsta să doneze, pentru a-i ajuta pe alții, e evident și n-are sens să discutăm. Ca să dai însă bani pentru a dona e cam de rahat, că actul în sine trebuie să rămână unul voluntar. Adică, o fi situația nasoală, însă nu e chiar război, ca să abandonezi niște principii în baza cărora funcționează societatea. Și apoi, dacă e musai să dea bani de la buget pentru donații, treaba asta spune multe și despre puterea de convingere a lui Paulică.

Aline, fă-te că lucrezi

S-a trezit și Alin Stanciu, băiatul ăsta pe care PSD Alba l-a scos de nu știu unde, că are idei. Omul, care altfel pare decent și e în stare să lege câteva cuvinte fără să-i dea daună totală limbii române, e totuși cam depășit de situație. Sigur, e varianta de avarie la vari- anta de avarie, însă cu idei din-astea de „Consiliul Consultativ al Cetățenilor” nu face decât să arate că e la fel de rupt de realitate ca și ceilalți candidați. Că  și ceilalți, aproape toți, au venit cu placa asta fumată și absolut ilogică. Ce e mă aia un Consiliu consultativ pentru probleme cetățenești? Fratemeleu, ăla e Consiliul Local. Aia ar trebui să facă ceata de slugi de-i pun partidele pe liste, să fie în permanent contact cu cetățeanul, cu comunitățile. Că așa funcționează democrația. Asta înseamnă să alegi pe cineva, să-i delegi dreptul tău de decizie asupra unor probleme. Că dacă toate partidele ar pune oameni ok pe liste, Consiliul Local chiar ar fi un consiliu care se consultă cu oamenii.

Numai că partidele batman, batman!

 

0 0 Votează
Article Rating
Înscrie-te
Notificare de la
0 Comments
Răspunsuri în text
Vezi toate comentariile