Antecamera morții. Și cum am ajuns aici, de la sistemul e pregătit, de la marile eforturi și realizăriale politicienilor

Spitalul Județean Alba, în special secția ATI, a devenit o veritabilă antecameră a morții. Aici am ajuns. Sistemul crapă sub privirile descumpănite ale familiilor, rudelor și prietenilor fiecărui decedat, sub privirile imbecile și promisiunile electorale ale fiecărui politician cu funcție și răspundere.

Nu mai sunt paturi. Secțiile unde sunt pacienți cu Covid se extind peste alte secții, într-un fel de încropeală de moment. Medici, asistente și personalul din Spital sunt epuizați. Câți mai sunt, că mulți dintre ei sunt izolați, infectați și ei cu nenorocitul de virus.

Timp de jumătate de an, de când a început nebunia, politicienii, „factorii de decizie” – cum le zice, au jucat mai mult teatru. I-au pus pandemiei picioare de lemn și le-au frecat apoi cu grație.        N-avem spital modular, n-avem soluții clare pentru valul doi, n-avem resurse pentru a face, cât de cât, față situației. Pandemia a fost cel mult un bun prilej de campanie și PR, căci lucrurile păreau că merg minunat în Alba. Testam mult, și încă testăm, iar asta e foarte bine. Politicienii au crezut însă că e suficient. Situația bună, prin comparație cu alte zone și județe, i-a făcut pe mulți să se urce pe cai albi și să clameze eficiența sistemului, o eficiență care li se datorează lor și numai lor. Două astfel de personaje sunt Ion Dumitrel, omul care manevrează robinetul cu bani al Spitalului, și Florinache Roman. Ei sunt principalii, deși nici pe departe singurii, care au muls electoral situația aparent bună în care eram.

Acum am intrat în carantină. Too little, too late. Acum încropim, luăm măsuri ce puteau fi demult luate, dar au fost amânate pe motiv de campanie și imagine și percepție publică în vremuri electorale. Acum n-a rămas decât să ne rugăm  și să sperăm că, încă o dată, vom avea parte de norocul providențial al prostului. Și să privim în urmă la ce frumos și cu ce talent s-au mișcat „factorii de decizie”. Din lipsă de spațiu, o să-i luăm la mână doar pe cei doi, Dumitrel și Roman, cu toate că responsabilitatea e împărțită cu mulți, mulți alții.

6 Februarie, când se știa că pandemia vine spre noi

Ion Dumitrel se lăuda cu secțiile Spitalului Județean, care fuseseră acreditate: „Aparatura și echipamentele perfor- mante achiziționate prin finanțarea asigurată de către Consiliul Județean Alba și experiența profesională a medicilor, care vor deveni responsabili de formare pentru medicii rezidenți, au fost principalele criterii care au contat în obținerea acreditării”.

18 Martie, eram deja în stare de urgență

Ion Dumitel ne anunța că e totul ok, Spitalul are tot ce trebuie iar CJ va asigura tot ce e nevoie. Tot pe 18 martie, anunța cu mândrie un proiect de hotărâre prin care urmau să fie alocați 3,2 milioane, pentru de toate! „Consiliul Județean Alba face toate eforturile pentru a veni în sprijinul unităților medicale subordonate și al cetățenilor, în această luptă din care, cu răbdare, înțelepciune și disciplină, vom ieși învingători”, zicea Dumitrel plin de încredere electorală. Două zile mai târ- ziu îi lăuda pe consilierii județeni și le mulțumea pentu că au votat cum trebuie și, gata, Spitalul are bani și tot ce trebuie.

22 Martie, tot stare de urgență

Ion Dumitrel mulțumea poporului prieten chinez pentru ajutoarele transmise. Acum chiar că aveam de toate.

22 Martie, stare de urgență

Dumitrel anunța întâlniri și discuții cu administrațiile din județ, pe tema măsurilor ce trebuie luate. „Administrația județeană și toate administrațiile locale – la nivel de municipii, orașe și comune, sunt pregătite să ia toate măsurile pentru a gestiona această situație și pentru a veni în sprijinul tuturor locuitorilor județului”, zicea Ion D.

22 Martie

Dumitrel: „Consiliul Județean Alba în colaborare cu Primăria Ocna Mureș, prin Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia, redeschide, după 8 ani de zile, CENTRUL DE SĂNĂTATE MULTIFUNCȚIONAL OCNA MUREȘ”

23 Martie

Dumitrel anunța alte mii de măști și costume ce urmau să vină din China. Mulțumea iar poporului prieten chinez.

9 Aprilie

Dumitrel: „Echipamente de protecție de maximă necesitate pentru desfășurarea în condiții de siguranță a actului medical în spitalele aflate în subordinea Consiliului Județean Alba aflate în prima linie în lupta cu COVID-19 au sosit în cursul nopții și au fost deja distribuite. Astfel, Spitalul Județean de Urgență Alba a primit 10000 de combinezoane și 5000 de măști FFP2, iar Spitalul de Pneumoftiziologie Aiud un număr 1200 de combinezoane și 1200 de măști.

Această importantă achiziție asigură necesarul de echipamente de protecție pentru perioada următoare, perioadă care, conform estimărilor făcute de specialiști, se anunță a fi critică.

Mulțumim domnului deputat Florin Roman pentru implicarea domniei sale în derularea și finalizarea cu succes a acestei acțiuni, al cărei scop este de a conferi cât mai multă siguranță cadrelor medicale, dar și pacienților, în spitalele din județul Alba în care sunt tratate infecțiile cu noul coronavirus”. Deja aveam parcă prea multe.

11 Aprilie

Dumitrel anunța un nou aparat de testare PCR. Iar îi mulțumea lui Roman. „Cu cele două linii de testare deținute, Alba se află între primele cinci județe din România în ceea ce privește capacitatea de testare pe cap de locuitor. Până în prezent, Alba se numără printre județele cu cea mai importantă activitate de testare”.

17 Aprilie

Dumitrel se lăuda cu numărul de teste făcute în Alba. Eram campioni. Cei mai cei! „În momentul de față, la nivelul în- tregii țări, doar 18 județe și municipiul București efectuează testări la zi. Foarte important este și faptul că numărul de infectări ale cadrelor medicale din județul Alba este foarte redus, ceea ce este un fapt extrem de îmbucurător”.

22 Aprilie

Dumitrel anunța super mari investiții la Spitalul Județean, de peste 17 milioane lei, pentru o nouă secție de Psihiatrie.

24 Aprilie

Dumitrel anunța alți 13 milioane pentru reabilitarea termică a Spitalului Județean. Covid-ul era așa de bine controlat că făceam și alte chestii.

25 Aprilie

Situația era roz. „Doar trei persoane au fost infectate cu noul coronavirus în județul nostru, făcând din Alba o adevărată oază de speranță și normalitate, în marea de durere și boală din care se zbate să iasă întreaga lume. În județul Alba se înregistrează, de asemenea, o rată a vindecărilor de 52,79%, a aproape de două ori mai mare decât cea națională, de 27%”, anunța Dumitrel cu mândrie.

18 Mai

Dumitrel anunța că reîncep lucrările de reabilitare termică a Spitalului de Pneumofiziologie din Aiud. „Realizarea actului medical nu va fi în niciun fel perturbată pe parcursul întregii perioade de desfășurare a lucrărilor, astfel că Spitalul de Pneumoftiziologie Aiud, care este unitate medicală suport COVID 19, funcționează la întreaga capacitate”.

30 Iunie

Dumitrel anunța sporuri și bani în plus pentru cadrele medicale implicate în lupta cu Covid19. Și-l lăuda pe Florin Roman, că numai el a făcut să fie bine și bani mulți.

6 Iulie

Șeful CJ Alba anunța începerea lucrărilor la reabilitarea termică a Spitalului.

18 Iulie

Dumitrel anunța „lucrări extrem de importante pentru pa- cienții bolnavi de COVID-19, iar la finalul lor, toate cele 52 de paturi vor fi dotate cu prize de oxigen (cu buteliile de oxigen nu mai facem față). De asemenea, tot în cadrul acestei secții, special amenajate pentru pacienții COVID-19, vor fi înființate două saloane, cu 4 paturi de Anestezie și Terapie Intensivă,  cu prize de oxigen, aer comprimat și ventilatoare mecanice. Realizăm aceste investiții pentru a fi pregătiți cu tot ceea ce este necesar pentru ceea ce va urma și pentru a trata cazurile critice de COVID-19”. Lucrurile mergeau strună, mai ales că era precampanie.

29 Iulie – totul era sub contol

Dumitrel scria că „în mai bine de patru luni de la declanșarea pandemiei de coronavirus, prioritatea administrației județene a fost, fără doar și poate, asigurarea și menținerea sănătății publice. În această perioadă am depus un efort continuu și susținut pentru a sprijini cele două unități medicale aflate în subordinea Consiliului Județean Alba – Spitalul Județean de Urgență Alba și Spitalul de Pneumoftiziologie Aiud”

Tot în 29 iulie, Dumitrel anunța și redeschiderea Secției de Boli Infecțioase a Spitalului. „În cadrul secției se află 52 de paturi, dintre care 4 paturi de ATI, pentru pacienții critici. Cele două saloane au fost special create pentru pacienții critici infectați cu noul coronavirus SARS-CoV-2, fiind în prezent singurele de acest tip din județ, respectiv de Anestezie și Terapie Intensivă special create pentru pacienții COVID-19. Investițiile au fost finanțate integral de către Consiliul Județean Alba, în subordinea căruia se află spitalul”.

18 August

„Secțiile de Cardiologie și Medicină Internă ale Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia vor beneficia de reparații capitale. Se va proceda la înlocuirea totală a finisajelor, tâmplăriei interioare si exterioare precum și a instalațiilor electrice, sanitare și termice, sisteme de semnalizare a in- cendiilor, apelare medicală”, anunța Dumitrel.

19 August

„La Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia se efectuează ample lucrări de modernizare și dezvoltare a întregului sis- tem de alimentare cu energie electrică, o investiție mai puțin vizibilă, dar extrem de importantă, în condițiile în care unitatea sanitară este în dezvoltare, iar instalația electrică este veche și a devenit tot mai încărcată.

Lucrările sunt susținute integral, din punct de vedere financiar, de către Consiliul Județean Alba, în subordinea căruia se află spitalul”.

20 August

Dumitrel anunța primul tratament cu transfuzie de plasmă hiperimună, la Spitalul Județean. Eram încă un exemplu, totul era bine.

21 August

Iar eram cei mai buni, anunța Dumitrel. „Spitalul Județean Alba, primul spital județean din țară cu ventilatoare mecanice la fiecare pat ATI. â

Sănătatea rămâne prioritatea numărul 1 a Consiliului Jude- țean Alba. Alte 10 ventilatoare mecanice au fost puse în funcțiune la Spitalul Județean Alba, fiind achiziționate de către Ministerul Sănătății, în parteneriat cu Consiliul Județean Alba”, zicea Dumitrel, plus nelipsitul „Îi mulțumesc deputa- tului Florin Roman pentru implicarea în susținerea județului Alba pe timpul pandemiei”.

Și de atunci, mai nimic despre marile realizări, despre situația roz, despre cât de bine ne merge. Ieșirile publice ale lui Florin Roman, pentru care nu avem spațiu aici, sunt cam la fel de lăudăroase.

Așadar, dacă e să te uiți doar în gura politicienilor care conduc județul, o ducem mai bine ca nemții. N-au americanii ce avem noi.

Realitatea, de la ora asta, e însă cu totul alta decât cea care se vede din ce spun public Dumitrel sau Roman. Spitalul Județean a devenit o antecameră a morții. Se moare pe capete, se moare cu zile. Sistemul a crăpat deja, și numai perdeaua de vrăjeală și PR face ca întreaga lume să nu vadă asta. Aici însă nu mai sunt de vină ei, politicienii. Aici nu, ei sunt doar cu cele bune, cu eforturile, cu investițiile, cu rezultatele pozitive.

Morții, și cei care urmează să plece dintre noi, nu-s problema lor. Morții oricum nu votează cu ei.

0 0 Votează
Article Rating
Înscrie-te
Notificare de la
0 Comments
Răspunsuri în text
Vezi toate comentariile