Aurică Venturiano: Cei care vor să ne conducă nu trebuie să mănâncă din datoriile pe care ni le impune legile și legislația în vigoare

Aurică Venturiano e politolog part-time, îmblânzitor de epitete și gazetar de renume. Fin cunoscător și analist al lumii politice carpato-danubiene, Aurică și-a făcut un renume din a anticipa mișcările de pe scena politică, precum și trendul pe care se află diferite partide sau politicieni. În lumea modei, această capacitate de a anticipa rezultatul luptelor politice i-a adus renumele de ‚maestre’.

Maestre, cum vedeți toată lupta de pe scena politică.

Cum să o văd, decât cu ochi buni. Ce scenă politică ar fi aia dacă n-ar exista luptă politică? E bine că în fiecare partid există lupte intestine. E bine că există energii care se concentrează în anumite direcții, că se fac și desfac destine. Nu trebuie să uităm că politica nu este despre ceea ce faci atunci când ai ajuns la putere ci despre ceea ce faci ca să ajungi la putere ori ca să te menții acolo. Așadar nu pot decât să salut toate luptele acestea din partide. Dacă va fi mai bine pentru oameni? Cu siguranță nu. Însă nu ne vom plictisi. Mi-ar plăcea însă ca multe din aceste lupte politice duse în spatele ușilor închise să fie totuși mai vizibile pentru oameni, chiar și prin gaura cheii.

Între Ludovic Orban și Florin Cîțu pe cine vedeți, maestre, drept viitor șef al partidului?

Este o întrebare complicată aceasta pe care mi-o puneți. Nu suntem încă în acel punct în care, vorba filosofului, alia acta iest. Zarurile nu au fost încă amestecate bine și nu se știe cine iese cu număr mai mare. Ceea ce se poate spune în mod clar este că fuziunea dintre PNL și PDL e în sfârșit completă. Și mai putem spune că indiferent cine dintre cei doi va fi ales, în spatele lui vor sta tot greii din vechiul PD. Cred că Ludovic are o șansă bună de a păstra șefia partidului, la fel cum Cîțu va avea o șansă bună de a o câștiga. Singurul lucru clar după toată această luptă intestină este că la toamnă vom avea o remaniere sau chiar un alt guvern. Cum zicea și maele filosof, timeos danae ui dona fermente, adică fiecare ar trebui să se teamă de darurile de susținere.

Maestre, cum priviți reforma în PSD? Au o șansă să revină la putere, au cu cine?

Este o întrebare complicată aceasta pe care mi-o puneți. E greu de anticipat cum va evolua PSD la interior, avânt atât de multe valori care pot oricând dovedi progres. Există suficient de mulți lideri în PSD care pot obține un scor mai bun decât cel pe care l-au obținut cu Viorica în frunte. Însă eu consider, și vă rog să îmi permiteți această impertinență vizionară, că PSD aplică aceeași tactică pe care o aplicau și străbunii lor, încă din vechime. E o tactică de așteptare, de stat atent cu ochii pe ce se întâmplă în curtea dușmanului și apoi de acțiune directă și rapidă. Este un fel de „leise frere”, cum zice francezul, un joc de așteptare care urmărește nu rezultatul ci momentul. Ba mai mult, cred eu, tactica pe care PSD o adoptă este aceea a lui, vorba filosofului, divire est imperia, adică așteaptă jocul de rupere al adversarilor, prin care nu ei cred pe cât le scade adversarul. Ceea ce e un joc bun, eficient, care conservă resursele.

Maestre, permiteți-mi să vă întreb, în final, cum vedeți fuziunea dintre USR și PLUS?

Este o întrebare foarte complicată aceasta pe care mi-o puneți. În teorie, fuziunea este un lucru bun, căci așa cum spunea și filosoful, unde-s munți puterea crește și dușmanul nu dospește. Însă este o fuziune destul de complicată și se anunță o luptă mult mai aprigă decât cea pentru șefia PSD sau PNL. Și spun asta pentru că există estrem de multe grupări în USR și PLUS. Oamenii din PLUS, care sunt la bază din PNL, nu se înțeleg cu oamenii din USR, care sunt la bază din PNL. Tocmai de aceea există și o comunicare defectuoasă la USR PLUS, pentru că asistăm, cum zicea poetul, la un mesaj a trois, adică ni se vorbește publicului de pe mai multe voci. Nu există un semnal de unitate și polii de putere sunt extrem de polarizați. Însă, cum spunea și marele filosof, eroare humus est, așa că nu se știe sigur cum se va finaliza tot acest proces de absorbție prin fuziune.

Maeste, credeți că AUR poate fi o poblemă?

Este o întrebare complicată aceasta pe care mi-o puneți. Desigur că AUR poate fi o problemă, însă cum spunea și marele filosof, mers sana încorporat sana, prin urmare orice este posibil. Rămâne de văzut cât spațiu mai rămâne pe spectrul politic pentru ca cei din AUR să poată să crească în mod natural. E un subiect care trebuie urmărit cu atenție, iar unii chiar cu îngrijorare.

(Acest interviu nu e pe bune. Deși ar putea fi. Numai că nu avem numărul domnului Aurică, așa că a trebuit să intuim ceea ce ar fi răspuns. Mai ales că e corect ce zice aici.)

0 0 Voturi
Article Rating
Înscrie-te
Notificare de la
0 Comments
Răspunsuri în text
Vezi toate comentariile