Bani europeni pentru bugetofagi locali cu funcție la centru

Se pare că succesul în afaceri nu e complet, oricât de multe contracte cu statul ai avea, venite pe linie de partid și nu numai, până nu te lipește și la o pleașcă de bani europeni. E un fel de dans al victoriei, o încununare a succesului și diploma de excelență pe care orice bugetofag o râvnește.

În urmă cu ceva vreme, Larry & Cory Vermessungen SRL era doar o mică firmă abonată la banul public. Condusă de Laurențiu Blaga, fiu al propriului tată, care e prietenar cu toată șefimea PDL-ului din Alba, firmulița asta de topografie primea contracte pe bandă rulantă. Însă, cu toate astea, reușise să păstreze un oarecare profil discret.

Pesemne că nici nu și-au dorit cine știe ce atenție, că atunci când vine vorba de bugete publice, discreția e extrem de importantă.

Prin vara anului trecut, când Paul Voicu tocmai ce fusese uns în scaunul de interimar al Primăriei Alba Iulia, Larry & Cory Vermessungen SRL primea în concesiune, grande cado, prin atribuire directă, un teren de 89mp pe Bulevardul Republicii nr. 40. Terenul era concesi- onat de administrația locală pentru ca firma să poată să-și construiască o mică extindere, să facă ei niște birouri mai mari la parterul unui bloc. Totul pentru fabulosul preț de 1,52 Euro / mp / an. Mai exact, firma domnului Blaga plătește 135,28 de euro pe an pentru respectivul spațiu. Vreo 50 de lei pe lună (11,27 euro).

Nu fusese prima astfel de aventură, căci firma familiei Blaga mai încasase bani de la Primăria Alba Iulia. Ca, de altfel, zeci de contracte, în special cu primăriile colorate frumos în galbenul PNL.

Statutul de om al sistemului și prieten al găștii Hava & Voicu a fost confirmat, pentru Laurențiu Blaga, în primele luni ale acestui an. Cu toate că oameni cu ștate mai vechi prin partid visau fel și fel de posturi în administrația centrală – Ionuț Fulea se visa, de exemplu, secretar de stat la Cultură – necunoscutul pentru public, Laurențiu Blaga, reușea să ajungă să fie numit într-un post super important: director la ANCPI – Autoritatea Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară. Desigur, inițial, ziceau vocile de prin partid, filiala Alba ceruse un post de secretar de stat la Dezvoltare, chestie care nu fusese însă acceptată. Așa că Laurențiu Blaga a fost o opțiune oarecum ok, mai ales că, în comparație cu ceilalți trimiși să mimeze grija pentru cetățean prin aparatul central, ăsta chiar cunoștea domeniul în care urma să activeze.

Dacă vrei însă ca meniul să fie complet, fondurile publice românești și contractele cu primăriile, fie ele și achiziții directe sau dedicații, nu-s suficiente. E nevoie și de un fel doi, de niște bani europeni. Că doar nu degeaba e ADR-ul Centru, ONG-ul care împarte și desparte apele banilor veniți via Bruxelles, o instituție super politizată. De la femeia de serviciu și până la directorul ei, Simion Crețu, carnetul de partid  pare să fie o obligație.

Așa că Laurențiu Blaga, prin minunata lui firmă, a aplicat și la niște finanțări cu bani europeni. Pe care, ce să vezi, le-a și primit. Un teribil proiect, în valoare de 1,4 milioane de lei, din care peste 900.000 de lei sunt sume nerambursabile. Practic, a trebuit să pună și  ei aproape jumătate de milion. Noroc că aveau de unde, că doar toate contractele alea cu statul au mers ca pe roate.

Și pentru că așa se întâmplă cu mai toate proiectele astea cu bani europeni, cel mai interesant lucru din toată tărășenia e motivul pentru care urmează să primească și cheltuiască pleașca asta de bani. Sigur, bani ca să fie afacerile mici și mijlocii mai mijlocii și mari, însă exact, iată pentru ce: „Îmbunătățirea competitivității Larry&Cory Vermes- sungen SRL prin extinderea și adaptarea spațiului de prestări servicii, dar și a dotărilor, la cerințele clienților și societății moderne”. Adică, băieții ăștia au să cheltuie 1,4 milioane lei pentru a-și moderniza spațiul.

După ce au primit de-a moaca, în concesiune, spațiu să-și facă birouri, de la Primăria Alba Iulia, mai primesc și  de la tanti UE un milion să-l adapteze, sanchi, cerințelor clienților. Care clienți, așa cum vă ziceam, sunt tot soiul de instituții publice. Să fie bine, ca să nu fie rău. Că binele înfrânge!

0 0 Votează
Article Rating
Înscrie-te
Notificare de la
0 Comments
Răspunsuri în text
Vezi toate comentariile