Biblioteca pentru tonți

Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” e una din puținele instituții publice care, implicate cumva în actul cultural, nu se ocupă cu precădere de salvarea portului popular, de ie, ițari și opinci, de tradiția lui pește prăjit, adică de ceea îi place lui Ion Dumitrel să creadă că este cultură. Și asta chiar dacă instituția se află în subordinea lui Dumitrel. Acum, să nu cumva să vă imaginați că Silvan Stâncel, folkistul bugetar cu drept de semnătură pe contracte, face fix ce vrea el. Nicidecum. Instituția e totuși în slujba șefului CJ, iar când situația o cere, chiar și bugetul el, cum s-a văzut la dezmățul cultural co-organizat cu Centrul Cultural „Lucian Blaga”, al Primăriei Sebeș, când râul, ramul, dar mai ales banul, au fost frați numai cu PR-ul și promovarea lui Dumitrel și Nistor.

Altfel, de când a fost Silvan Stâncel înșurubat director al instituției, Biblio- teca Județeană organizează o sumedenie de chestii ok, de la cluburi de carte  și mici evenimente care promovează cititul. Și cumpără cărți. Bune, rele, proaste sau cum sunt ele, cumpără cărți ceea ce e absolut lăudabil. Bașca, mai plătesc și tiparul pentru Discobolul, revista lui Aurel Pantea și a Uniunii Scriitorilor filiala Alba.

Ei, și acum că v-am zis despre cele câteva chestii bune pe care le face Biblioteca, să vă povestim puțin și despre ce face în spatele ușilor închise, despre cum se joacă Silvan Stâncel cu bugetul atunci când crede el că nu e nimeni atent. Și o să vă dăm doar câteva exem- ple, care sunt altfel grăitoare pentru „sistem”, pentru mai toate instituțiile publice, pentru modul în care decurg lucrurile.

În luna august, Silvan Stâncel decide că Biblioteca Județeană are nevoie de un laptop nou. Mă rog, cineva din institu- ție, poate chiar el. Nu e însă un laptop oarecare. Se vrea ceva special: „Laptop Lenovo ultraportabil Thinkpad Yoga 460 Full box, Licenta Windows 10, 64 bit, OEM, Processor Intel Core I7-6500U 2.5ghz seria 6, 8gb ddr3 1600mhz, Placa video Intel hd 520 4165mb Ssd 64gb slot m2 + ssd 240gb sata 3, Display 14„ full hd touchscreen, atingere in 10 puncte + pen, rabatabil 360 grade (se poate folosi ca și tableta), 3 porturi USB3, hdmi, mini display port, port pentru conectare doking station, wifi, bt, cititor amprenta, card reader, webcam hd, tastatură iluminată, geanta laptop”. Adică, genul ăsta de descriere pe care n-o găsești, fix așa, pe stoc la niciun mare retailer. Chestia asta nu e însă o problemă, căci Silvan Stâncel nici nu s-a gândit vreo clipă să meargă la un mare retailer, să încerce să ia ceva de la Altex, de la e-Mag sau de pe AlienStore, dacă tot căuta un super laptop. Până la urmă, la ce naiba avea nevoie Biblioteca Județeană Alba de așa o rachetă de calculator e probabil o chestiune din secțiunea mistere.

Pe de altă parte, ce să vezi, cineva avea de vânzare fix un așa calculator. Dar  fix! Yak Music SRL se numește firma și se ocupă cu vânzarea de echipamente muzicale. E magazinul acela mic, de la baza Căii Moților, din Centru. E firma  lui Dan Roșu, cunoscut muzician prin oraș și mai ales bun prieten al lui Silvan Stâncel.

Adică, să ne înțelegem, Biblioteca avea nevoie (?!) de o rachetă de laptop pe  care o găseau numai la un magazin de scule muziacale, care nu vinde în mod normal calculatoare, deținut de prietenul directorului bibliotecii. Și se face, desigur, achiziție directă, cu 7.142 lei, plus TVA.

Desigur, în aceeași zi de 12 august, Stâncel a mai cumpărat de la firma prietenului și niște softuri, cu 2.100 lei, căci e știut că Dan Roșu e și coder iar Yak Music SRL produce softuri.

O altă poveste de cumpărături, la fel de interesantă, datează din 16 noiembrie. Silvan Stâncel decide să cumpere patru „Scanner CZUR ET16 Plus, portabil, documente & dosare, A3, OCR, senzor HD CMOS 16mpx”. Ceea ce, ok, să zicem că Biblioteca are nevoie. Însă, la fel, nici măcar nu caută la vreun mare retailer, să întrebe de preț măcar, ci merge direct la InfoGrup SRL, o bine cunoscută firmă de casă a administrației județene. Și cumpără produsele astea la 2.099 lei bucata, plus TVA. Adică un preț final de 2.497 lei pe bucată. Asta în condițiile în care același produs, dar fix același, poate fi găsit pe e-Mag cu 2.227 lei, TVA inclus. Bașca, și licențele Windows 10 Home, cinci la număr, le-au cumpărat tot de  la InfoGrup, și evident că tot la un preț mult peste prețul pieței – adică 503 lei bucata, plus TVA. Plus alte chestii, de la tastaturi și cabluri ori tablete și alte cele.

Desigur, astea sunt doar câteva exem- ple din multele cumpărături pe care Biblioteca le face. Că, altfel, au mai reparat și un gard cu vreo 45.000 de lei, plus TVA.

Dar de ce să cumperi de unde e mai ieftin? Doar nu dai de la tine, că dai din banii publici. Și, vorba aia, trebuie să mănânce și gura firmelor prietene, nu? Că asta înseamnă eficiență în administrația publică locală.

Alexandru CRISTORIAN

0 0 Votează
Article Rating
Înscrie-te
Notificare de la
0 Comments
Răspunsuri în text
Vezi toate comentariile