Când mergem după fentă

Politicienii noștri au învățat că nu contează ce fac, important e să ne ia ochii cu o fentă. Noi ne ducem după ea, ei profită, iar impresia generală rămâne că „s-a făcut, dar nu s-a schimbat nimic”.

Când era PSD-ul la guvernare și încerca să încropească bugetul, PNL-ul se străduia din răsputeri să-i strice jocul cerând în gura mare dublarea alocațiilor. Fenta era că fac asta pentru că-i preocupă situația copiilor. Realitatea s-a dovedit a fi o simplă „ba pe-a mă-tii”. Acum, cu un guvern PNL, PSD-ul joacă aceeași carte, folosind aceeași fentă. Alocațiile nu reprezintă, de fapt, miza reală. Toți le vor crescute doar când sunt în opoziție, pentru a faulta executivul.

Pensia a devenit și ea o armă de luptă, din păcate. Unii dau impresia că se luptă pentru bunăstarea pensionarilor. Alții, dimpotrivă, tratează subiectul ca și când ar fi vorba despre o pomană dată unor neputincioși.

În realitate, lucrurile sunt foarte simple. Fiecare om are dreptul să primească o pensie proporțională cu contribuția sa la fondul aferent, contribuție cumulată în anii de muncă. Există unele categorii speciale de angajați, la care nu se plătește această contribuție – doar la acelea ar trebui să fie tratat subiectul în condiții speciale. În rest, conceptul de „pensie specială” nu ar trebui să existe. Nici măcar dacă ne prefacem că-i spunem indemnizație. Modul de calcul trebuie să fie identic, indiferent de categoria angajatului – fie el miner, profesor, judecător ori parlamentar. El n-ar trebui să fie nici pomană pentru omul obișnuit, nici privilegiu pentru cei ajunși în poziții înalte.

Marele plan al lui Dragnea cuprindea măriri de pensii care nu s-au realizat nici la termenele, nici în cuantumurile stabilite. Dar acum, când guvernul e PNL-ist, problema e scoasă la înaintare. Calculul e simplu: omul de rând vede că PSD se gândește la el. Dacă acceptă, PNL-ul bagă economia țării în criză. Dacă refuză, PSD-ul va folosi sloganul cu „noi vrem să vă dăm, ei nu”.

Să nu ne lăsăm amăgiți. Cu un PNL majoritar în Parlament și un guvern PSD, mișcarea ar fi fost similară. Scopul nu e bunăstarea noastră – aia e fenta. Scopul e mituirea electoratului și punerea presiunii pe „ceilalți”.

Cel care are o pensie de 1.000 de lei va câștiga cu 40% mai mult, dar va pierde și mai mult când prețurile vor sări în aer din cauza presiunii puse pe o economie condusă greșit. Dar același procent, din cauză că vorbim de puncte de pensie, se va aplica și celor care primesc zeci de mii de lei. Ei vor fi adevărații câștigători, nu omul de rând scos la înaintare pentru a stoarce o lacrimă.

Câtă vreme nu se va face o cernere reală, pentru a elimina profitorii și a oferi drepturile celor care chiar ar trebui să le aibă, vom merge continuu după aceleași fente.

Ei vor da impresia că le pasă, iar noi, ca proștii, îi credem.

Etichete:
0 0 Votează
Article Rating
Înscrie-te
Notificare de la
0 Comments
Răspunsuri în text
Vezi toate comentariile