Cât au cheltuit partidele și candidații în campania locală, în Alba

Mult. E tot ce vă putem spune, la ora asta. Partidele au cheltuit un purcoi  de bani. Din surse doar, fiecare partid, dintre cele cât de cât serioase, a cheltuit undeva în jurul a 300 – 400.000 lei. Poate chiar mai bine. În total, probabil că toată joaca asta de la locale, din precampanie și campanie, a scos din buzunarele cetățenilor, numai în județul Alba, peste 1 milion de euro. La care se mai pun și cheltuielile făcute la nivel național. Că așa e în tenis.

Și, cu toate că acești bani sunt publici, căci fiecare candidat sau partid care a trecut pragul de 3% a putut să-și deconteze banii, încă nu e clar cât anume  a cheltuit fiecare, pe ce sau cui anume a dat bănetul ăsta. Mă rog, nu chiar fiecare partid, căci știm și cazul unor partide locale care au cheltuit bani, dar pentru că acel procent de 3% se calculează la nivel de județ, au rămas să țină din buzunarul lor toată distracția.

Pentru ceilalți însă, pentru toate afi- șele, toate pliantele, toate anunțurile, tot stresul pe care ni l-au provocat mai bine de o lună, am plătit tot noi. Căci ei, frumos, înarmați cu facturi și tot ce trebuie, s-au adresat Autorității Electorale Permanente pentru a le fi decontate cheltuielile de la bugetul de stat.

Așa că am întrebat și noi la Autoritatea Electorală Permanentă, să ne zică cine, cât și cui a dat pentru distracția electorală. Numai că, ce să vezi chestiune, cu toate că e vorba de bani publici, de bani pe care noi, voi, cetățenii i-au plătit, nu se poate afla așa, cu una cu două.

Într-un document care conține nu mai puțin de 3 pagini și jumătate, și care e însăilat cu citate de textul legii 544/2001, ori date legat de GDPR și toate cele, domnii de la AEP ne explică de ce nu ne pot ei da aceste date. Spre exemplu, ne explică frumos faptul că ei oricum publică niște date, din proprie inițiativă, însă datele pe care le-am cerut noi nu se regăsesc printre ele. Deci, sorry!

În plus, mai zic ei, oricum urmează să publice niște chestii chiar ei, pe site-ul finanțarepartide.ro. Bașca, datele cerute de noi ar putea fi și date cu caracter personal, adică nume sau prenume, în cazul în care partidele ori candidații au avut contracte cu diverse persoane. Orișicum, una peste alta, informațiile cerute nu ne pot fi date, însă ce se poate publica vor publica ei pe site-ul ăla.

Cândva. Nota bene, am căutat puțin pe acel site și, desigur, n-am găsit încă nimic legat de campania asta, ci doar niște raportări anuale. Și nimic despre Alba, cu excepția raportării privind finanțarea privată a ANA, partidul local al lui Mircea Trifu, care în 2018 a avut zero venituri și cheltuieli. În rest încă nimic. Bașca, în cazul lor, a celor din ANA, se pare că nici nu-și vor putea deconta cheltuielile de la locale, căci n-au atins 3% la nivel de județ. De altfel, cei de la AEP, în acel lung răspuns în care ne zic că nu ne răs- pund, ne-au sugerat să ne adresăm mai degrabă Partidelor. Adică să-i întrebăm pe ei cât au cheltuit, pe ce și cui au dat banii ăia. Ceea ce, până la publicarea acestui material, am și făcut. Asta după ce am căutat pe site-urile partidelor din Alba și am găsit exact nimic. Căci, ce să vezi,  chestia aia cu transparența instituțională, cu vrem să fie lumină, să așa și pe dinco- lo, e mai mult o gargară electorală. În cazul tuturor partidelor. Căci, altfel, de ce naiba și-ar mai trece în contractele pentru publicitate electorală clauze de confidențialitate? Mdap, există clauze de confidențialitate în contractele pentru campanie. Am avut chiar și aici, în revistă, un material electoral,  în numărul 2 al revistei. Am avut însă pe site-ul firmei „soră”,  dacă se poa- te zice așa, pe abnews.ro, reclame de la vreo 5 partide, în cazul alegerilor locale. Și, desigur, la pachet cu informațiile solicitate de la AEP, privind cât, cui și cum au cheltuit sumele  de  bani în campania de la locale sunt prinse și sumele încasate de noi. Pe care le vom publica, desigur, fără probleme.

Însă, una peste alta, un mister rămâne, la mai bine de o lună și jumătate de la încheierea alegerilor  locale:  cât au cheltuit partidele în Alba, pe ce au cheltuit și cui au dat banii ăștia? Chestii pe care, dacă tot mănâncă rahat cu transparența, ar fi trebuit să le publice chiar ei, nu? Cel puțin în cazul acelor partide și candidați care și-au decontat cheltuielile și pentru a căror campanie am plătit, în fapt, noi toți.

0 0 Votează
Article Rating
Înscrie-te
Notificare de la
0 Comments
Răspunsuri în text
Vezi toate comentariile