Poate că nu știați, caz în care o să aflați de aici, dar există în minunatul nostru județ o comună, Ceru Băcăinți pe numele ei. Surprinzător, în comuna asta locuiesc și oameni, vreo 269 conform recensământului din 2011. E însă comună, UAT, că doar au și 10 (zece!!!) sate, așa că au și Primărie și buget și tot ce trebuie. Au și un site, absolut superb, recomandăm cu încredere: cerubacainti.ro, unde există și o carte de oaspeți. Practic, e un formular de contact, în care poți să lași un mesaj, dar ei îi spun „carte de oaspeți”.
Și au și un primar, Ioan Trif pe numele său, care se îngrijește ca bugetul să fie tuns, frezat și coafat așa cum trebuie. Căci, de anul trecut, nu contează cât ai comuna de mică, există un plafon minim de buget. Undeva la 2 milioane lei.
Așa că, să cheltuim!
De la începutul anului și până acum, departamentul de shopping și achiziții directe al comunei Ceru Băcăinți a pus la cale vreo 20 de sesiuni de cumpărături.
Smart Comuna Ceru Băcăinți. Ultima achiziție, care datează de la începutul lunii septembrie, constă într-un software Autocad 2021, în valoare de 10.431 lei. Nu e însă singura chestie hi-tech pe care o putem găsi în primăria lui Ioan Trif. Oamenii și-au mai luat și un laptop HP, la 4.200 lei, o unitate SSD de 250GB, cu 800 lei, o altă unitate SSD cu 400 lei, un alt laptop HP cu 2.100 lei, toate astea de la Xerom Service SRL. Apoi, prin luna iunie, și-au luat și o multifuncțională laser Konica Minolta A3 Color Bizhub, cu 12.500 lei, de la o firmă numită Getusa. Și la astea mai punem și chestiile similare de anul trecut, așa că nu mai e mult până când fiecare locuitor al comunei poate discuta, în rețea, cu toți ceilalți.
Și pentru că trebuia să aibă cum să ajungă curierul ăla cu toate laptopurile și multifuncționalele și tot, s-a gândit domnul primar Trif că poate n-ar fi rău să dea niște bani și pentru reparații de drumuri. Și uite așa, au plătit – achiziție directă, desigur – suma de 37.000 lei celor de la Euroterm Company SRL, pentru transportul de produse de ba- lastieră, dar și 44.609 lei celor de la Florea Grup SRL, pentru reparația drumurilor de interes local. O sumă mică, dar asta probabil din cauză că anul trecut, prin noiembrie, le-au dat aproa- pe jumătate de milion, tot achiziție directă. Plus încă alți 252.668 lei celor de la Conna Tony Grup SRL, tot pentru reparații la drumuri, în aceeași perioadă. Să fie bine, ca să nu fie rău. Culmea, toate astea vin după ce, anul trecut prin vară, pe 11 iulie, această mică primărie plătea nu mai puțin de 5,4 milioane lei, plus TVA, celor de la Florea Grup SRL, ca urmare a unei proceduri simplificate, o licitație la care doar firma fraților Florea a participat. Și a și câștigat contractul, desigur.
Pentru niște servicii de cadastru, pentru zona 6 a comunei, domnul primar Trif a apelat la Gis Topocad SRL, firmă deținută de consilierul local, la Alba Iulia, Marius Popescu. Ce-i drept, Marius Popescu abia făcuse pasul de la ALDE spre PNL, marele partid cu care PMP-ul domnului Trif e bun prieten, că doar n-ajungea Clement Negruț, altfel și el venit din PD-ul vechi, ca mai toți PNL-iștii de azi, mare sculă în Guvernul Orban. Cumpărătura asta se întâmplă în plină stare de urgență, pe 16 martie, când toată lumea eram închiși prin case. Mă rog, nu chiar toată lumea, că domnul Popescu a ieșit puțin, cât să încaseze o nimica toată de 134.232 lei. Anul trecut, pentru zona V, primise tot 134.232 lei. E un fel de tradiție, se pare.
Pe de altă parte, domnul Ioan Trif a mai tot făcut anul ăsta o serie de cumpărături, cu de-ale gurii și alte cele, de la Selgros, chestii pe care le împarte cetățenilor, bănuim, plus niște măști și dezinfectanți, chestie care a fost așa, mai mult ca să fie, că a stricat nici câte- va mii de lei pe toată treaba.
Ce-i drept, toate astea ar putea foar- te bine să facă parte din „strategia de dezvoltare locală” a comunei, document – în fapt o secțiune întreagă – ce poate fi consultat pe site-ul primăriei. E o strategie bună, ordonată, concisă și care lipsește cu desăvârșire. Practic, în locul unei strategii au pus pe site un „to do list”, cu ce trebuie să facă pentru a avea o strategie. Bine că n-au trecut, la final, „Obiectiv 2030 – să existăm!”