Codul patetic al Primăriei

  • de

În cazul în care căutați o carte de gimnastică filosofică, numai bună de citit din șezlongul de funcționar public, opriți-vă acum. Mai obscur decât fișa postului de edil, citit mai rar decât doctoratele de la Academia Națională de Informații a SRI-ului, broșurica săptămânii este “Codul etic și de integritate al funcționarilor din Primăria Alba Iulia”.

Între cuvinte mari și mijlocii, ne oprim la articolul 3, plin de promisiuni romantice pentru idealiști pierduți pe holurile Primăriei. Contrar așteptărilor, aflăm: „c) principiul responsabilității, conform căruia orice persoană care semnalează încălcări ale legii este datoare să susțină reclamația cu date sau indicii privind fapta săvârșită”.

Eh, v-ați gândit la altă responsabilitate, năstrușnicilor. Să  fii avertizor de integritate în Primărie e un job în sine. Nu e  de ajuns să adulmeci mirosul dulce al șmenului, trebuie să scoți capișonul de Sherlock, lupa de la naftalină și să depui dosarul complet, cu șină. Dosarul trebuie depus în trei exemplare: la Asociația Națională a Funcționarilor Publici, Ministerul Administrației și Internelor și comisia de disciplină din aparatul primăriei (primele două cu rol consultativ, emit recomandări). Odată depus dosarul, te întorci liniștit la scaunul tău de funcționar, absolut convins că încă are patru picioare. Totul se rezolvă în ograda proprie, iar dacă, Doamne-ferește, se rezolvă nesatisfăcător, vă aducem la cunoștință articolul 7 – „Loialitatea față de aparatul de specialitate al Primarului Municipiului Alba Iulia și al serviciilor publice subordonate Consiliului Local al Municipiului Alba Iulia” – un fel de Omerta mai mică, pentru că tăcerea e mama  înțelepciunii.

Deși stufos, se poate rezuma destul de eficient: râdem și glumim, dar nu părăsim incinta. Chiar dacă o părăsim, să nu fie cineva tentat „a) să exprime în public aprecieri neconforme cu realitatea în legătură cu activitatea aparatului de specialitate al Primarului Municipiului Alba Iulia și al serviciilor publice subordonate Consiliului Local al Municipiului Alba Iulia, cu politicile și strategiile acesteia ori cu proiectele de acte cu caracter normativ sau individual; prevederea se aplică și după încetarea raportului de serviciu / raportului de muncă, pentru o perioadă de 2 ani, dacă dispozițiile din legi speciale nu prevăd alte termene.” Vestea bună ar fi că nu poți fi concediat de două ori.

În mare, codul de etică al Primăriei e o lectură plăcută, cu mențiunea că nu am înțeles rostul art. 10 – activitatea politică. Sunt enumerate tot felul de interdicții de susținere a partidelor politice, a candidaților la funcții publice sau colaborarea cu sponsori ai partidelor, deși acest lucru nu s-a întâmplat niciodată, categoric, definitiv.

0 0 Voturi
Article Rating
Înscrie-te
Notificare de la
0 Comments
Răspunsuri în text
Vezi toate comentariile