Comuna Mirăslău. Să fie cumpărături, ca să nu fie rău

Mirăslău e o comună ce numără sub 1000 de votanți și în care un domn pe nume Gigel, de cel de-al patrulea mandat. Gigel e om de bază, serios, care știe să administreze bugetul comunei.

Dacă în anii trecuți, 2018-2019, a băgat vreo 12 milioane de lei în refacerea drumurilor, alimentări cu și rețea de canalizare, despre care legenda spune că vor fi finalizate și funcționale cândva, ori mai 1 milion în căminul cultural, anul acesta pare să fi fost unul mai auster.

Adică așa pare, la o primă vedere, căci n-au mai fost atribuite contracte babane, de milioane de lei. Ce-i drept, nici n-a mai duduit PNDL-ul ăla pesedist nasol, așa că domnul Liviu Gigel Alexandru a revenit la minunatele contracte atribuite în mod direct. Știți voi, alea care-s cheia succesului în administrație, când dai bani cui vrei și aproape cât vrei, fără să te întrebe nimeni nimic. De fapt, nici măcar nu e aproape cât vrei ci chiar cât vrei, că dacă-i suma prea mare o rupi în contracte mai mici și aia e. Nu te mai întreabă nimeni nimic.

Spre exemplu, de la începutul anului și până acum, Primăria lui Gigel a efectuat peste 100 de astfel de operațiuni de shopping bugetar. Parte din ele o să le explicăm mai jos.

Pentru că știa că vin vremuri grele, cu pandemie și stare de urgență, nea Gigel a decis, pe 9 martie, să cumpere niște servicii de consultanță în domeniul achizițiilor directe, pe care a plătit 35.000 de lei unei doamne pe nume Ioana Crișan, posesoare de PFA. Tot în ziua aceea, una numai bună pentru cumpărături, a mai dat vreo 50.000 de lei pentru niște servicii financiar contabile, de data asta unei firme, Platinum Con- texpert SRL. Tot achiziție directă, că deja avea consultanță pentru asta.

Câteva zile mai târziu, pe 13 aprilie, a luat și niște dezinfectant de mâini, de 1300 de lei, că deja se spălase pe mâini de achizițiile astea.

În 19 aprilie, primarul Gigel plătește din banii comunei, achiziție directă, suma de 134.946  lei, servicii de cadastru, în vederea înscrierii imobilelor în Cartea Funciară, lui Dănuț Octavian Cristea, de meserie topograf.

Urmează, desigur, că deja venise virusul și starea de urgență, niște mici cumpărături, măști, mănuși, dezinfectanți și alte cele. Doar câteva sute de lei fiecare. Printre cumpărăturile astea a dat, de exemplu, ceva mai bine de 2.000 de lei pe niște rafturi de arhivă sau 2.800 lei pe articole de papetărie.

Lună de lună, cel puțin așa reiese din lista achizițiilor, primarul Gigel plătește niște mii de lei celor de la Trans Iviniș & Co SRL pentru benzină și motorină: 4.900 lei motorina la buldoescavator, 500 la Dacia Logan, 800 la autoutilitara Mazda sau 2.400 la tractor. Achizițiile de genul ăsta se reiau, regulat.

În luna mai, când deja se mai relaxase treaba cu pandemia, plătește vreo 5.000 de lei celor de la PODRU Concept SRL, ca să-i facă niște documentații tehnice pentru niște viitoare reparații.

Mai cumpără apoi niște mănuși și termometre și alte cele, după care, pe 21 mai, plătește 2.800 de lei pentru servicii de găzduire, mentenanță și actualizare a site-ului. Site-ul primăriei e o glumă iar ultimul update a fost făcut în urmă cu ceva ani, probabil. Galeria foto are 4 poze.

Nea Gigel își ia apoi un laptop cu 2.000 de lei, că-i ajunge și ăla, iar tot pe 21 mai îi mai plătește niște servicii topografice lui Dănuț Octavian Cristea, de data asta doar vreo 9.000 de lei.

Luna iunie continuă cu achizițiile de motorină, plus de două ori câte 16.000 de lei, pentru niște piatră, de la Otel Trans SRL, ca să repare ceva drumuri. Asta, desigur, pe lângă mănuși, tonere, plase și alte mărunțișuri.

În luna iulie, primarul Gigel plătește pentru servicii de internet și telefonie mobilă suma de 9.116 lei, plus alți ceva mai bine de 1.000 de lei pentru telefonie fixă, celor de la RCS-RDS. Deh, internet în super bandă, de poate să rupă torenții cu el.

Mai un scaun de birou, mai un aer condiționat, mai niște servicii de formare profesională, încă niște furnituri, o mică deratizare și iaca, trece și luna iulie. Nu înainte să mai dea 5.000 pentru niște consultanță informatică, plus 24.000 celor de la M&S Proiect pentru întocmirea documentației necesare obținerii avizului de mediu pentru noul PUG.

Luna august trece rapid, cu mici cumpărături, iar în septembrie nea Gigel plătește 58.500 de lei pentru alte servicii de cadastru, chestie pentru care în primăvară dăduse deja un purcoi de bani. De data asta banii ajung la Alin Nicolae Damșa, și el posesor de PFA.

Urmează dezinfecții, dezinsecții și alte cele, necesare alegerilor. Pe 23 însă, cu 4 zile înainte de vot, Gigel plătește câteva super contracte, 130.000 pentru studiu despre rigole,

60.000 studiu de infrastructură la drumul comunal 81 și alți 130.000 pentru proiect tehnic la noul cămin cultural, toate astea la GMC Construct SRL. După care, tot pe 23 septembrie, mai dă 100.000 pentru proiectul tehnic la căminul cultural din Lopadea și 75.500 pentru cel din Ormeniș, ambele studii făcute de Macos Proiect SRL.

După care tonere, alegeri și voie bună. Și încă 50.000 dați în 14 octombrie celor de la Energo Enci, pentru alt studiu pri- vind alimentare cu curent.

Păi dacă nici nenea Gigel n-ae studii, cine mai are?

0 0 Votează
Article Rating
Înscrie-te
Notificare de la
0 Comments
Răspunsuri în text
Vezi toate comentariile