Suntem abia pe data de 15 ale lunii și am ajuns deja la a 3-a ședință a Consiliului Local Alba Iulia. După două scoase din joben, pe repede înainte, în sistem „de îndată”, iată că am ajuns și la cea care se ține la termen. Sigur, până acum, absolut toate ședințele se țineau în ultima săptămână a lunii, însă asta e o lună mai specială, cu campanie electorală. Nu știm, la ora la care scriem textul ăsta, cum a decurs votul, însă cu siguranță totul a trecut cu brio de mâinile suav ridicate de consilierii locali, aceste minți luminate cu lanterna ale politichiei locale. Căci sunt pe ordinea de zi chestii importante, care trebuie rezolvate acum și puse în aplicare înainte ca urnele să schimbe turmele și componența Consiliului. Să fie bine, ca să nu fie rău!
Să începem, așadar, cu începutul. Primul punct, în capătul de jos al listei cu proiecte de HCL, este unul semnat de Cornel Sandu, consilier local și Inspector Școlar General în Alba și candidat și ce mai vrea partidul. Este vorba de un proiect prin care se stabilesc bursele școlare pentru anul 2020-2021 și care, deloc surprinzător, cresc cu 25%. Că e bine că se vor da 125 de lei, în loc de 100, elevilor cu rezultate e incontestabil un lucru bun. Însă, pe ce se bazează treaba asta? Cumva pe vreo creștere a încasărilor la buget?
Nici vorbă. S-au făcut cumva economii și există rezerve în bugetul local? Pe naiba, administrația a aruncat cu banii în ultima vreme mai ceva ca la lăutari. Ah, deci e așa, o mică electorală? Păi, în numele elevilor, vă rugăm și noi, faceți dom’le alegeri în fiecare an. Că și așa, crescută la 125 de lei, bursa e tot un fel de pistol cu apă.
La chiar primul punct însă, se va vota o mică rectificare de buget. Că se impune. Că au zis unii de prin Primărie, că la solicitarea unora și altora, e bine să fie „reașezate” sumele. Și mai exact, s-au trezit cei din Primărie cu niște bani în plus, undeva la 1,14 milioane lei. Proveniți din „sume primite în contul plăților efectuate în anul curent” în sumă de 986 mii, iar restul împărțite în subvenții de la stat, 150.000, pentru susținerea proiectelor finanțate cu bani externi, plus 3.000 (da, trei mii lei) din sumele defalcate din TVA pentru susținerea învățământului particular și confesional și alți 4.000 lei pentru învățământul normal.
Banii ăștia vor merge, conform planului de rectificare, în zonele cu plus, către: cheltuieli de personal + 30.000, bunuri și servicii +35.000 – astea la ordine publică; bunuri și servicii +43.000, asistență socială +3.000 – astea la învățământ; bunuri și servicii +33.700 la sănătate; aproape 1 milion pentru PR, finanțare europeană și de la bugetul de stat – proiectul Alba Iulia 360; alți aproape 200.000, tot finanțare UE și de la bugetul de stat – proiectul MICESA. Sigur, s-au mai tăiat și de pe ici, de pe colo, de la Clubul Sportiv Municipal 100.000, alți 100.000 de la cultură, religie și recreere, ba chiar 65.000 de la bunuri și servicii ale executivului. Practic, anul ăsta e pe PR- eală! Sau, mă rog, a fost, că doar acolo au venit ăia aproape un milion, în contul cheltuielilor angajate deja.
Ei bine, și pe lângă chestiile astea, probabil că vor mai fi trecut de votul în orb al consilierilor și alte câteva chestii, dintre care amintim: aprobarea unor indicatori tehnico-economici pentru două străzi, că trebuie să vadă lumea că se va face lumină, plus un mic adițional la contractul ăla de gestiune a iluminatului public, din care se hrănește firma aia prietenă; un adițional la contractul de asociere a Primăriei cu Clubul Sportiv Mova, prin care plătesc ăia o nimica toată pe terenurile de tenis din Cetate; prelungirea unui contract de închiriere semnat cu Cora Construct SRL, plus, desigur, niște repartizări de apartamente pe care Primăria le are în fondul locativ. Astea, ultimele, așa, să fie date, că nu se știe ce ne rezervă viitorul după data de 27 septembrie. Ah, și mai e și o mică dezmembrare a unui teren, deținut de Palatul Copiilor, în interiorul Cetății, că și acolo se vrea făcut ceva frumos.
Ah, și să nu uităm de PUZ-uri, alea care sunt de regulă votate pe repede înainte, mai ales acum, că nici nu se mai țin ședințele live, ca să poată oamenii să vină și să explice ce și cum. Se va fi aprobat un PUZ pentru centura ocolitoarea orașului, pe zona de nord, cu care se tot laudă administrația, dar și modificarea unei zone funcționale din zonă de agrement și sport în zonă de locuințe individuale joase. Pentru că imobiliare! Plus niște extinderi de cotețărie pe Transilvaniei, unde toate balcoanele s-au extins până la stradă și s-au făcut mari magazine. Plus îndreptarea unei erori materiale, cerută de domnul candidat de la PLUS, domnul Holhoș, căruia Primăria i-a greșit ceva în privința Policlinicii Medicale. Să fie bine, ca să nu fie rău.
Și, cu puțin noroc, până pe 27 am mai putea avea vreo câteva ședințe, de îndată sau de urgență, că nu se știe niciodată ce probleme trebuie rezolvate acum, cât încă se mai poate.