De câțiva ani, la finalul lunii iulie, are loc Festivalul de Film și Istorii Râșnov, un eveniment cultural ce cuprinde vizionări de filme, lansări de carte, concerte și dezbateri, majoritatea dintre ele având drept cadru Cetatea Râșnov și cinematograful Amza Pellea. Bine, descrierea dată pe site-ul festivalului e una abracadabrantă, demnă urmașă a limbajului de lemn. Conform acesteia, evenimentul a apărut din ne- voia de a produce în spațiul public românesc discuții despre teme al căror impact temporal depășeste efemeritatea clipei. Trecând peste nevoia de a impresiona cu exprimări bombastice, festivalul a fost unul reușit în anii precedenți. Poate mai puțin partea legată de carte, care nu stârnește mari pasiuni în rândul publicului mioritic.
Organizarea ediției din acest an a avut de suferit, la fel ca toate evenimentele culturale, din cauza restricțiilor sanitare impuse de pandemie. Prin urmare, ediția a XII-a, având tema principală „Război și pace”, s-a desfășurat în două etape: prima între 17 și 26 iulie, a doua între 21 și 30 august. Deoarece a fost mai dificil cu prezența fizică, programul a putut fi urmărit și în transmisiuni live asigurate de către organizatori.
A apărut o nouă revistă locală – „de cultură, artă și știință”, după cum se autointitulează. Se numește Prag de lume și este trimestrială. Deocamdată, nu e foarte clar cum sunt calculate trimestrele, deoarece pe copertă scrie Nr. 1 – septembrie 2020, iar pe pagina de titlu Nr. 1, Alba Iulia, August 2020. Mai sunt câteva lucruri care ne-au dat cu virgulă, la prima vedere, cum ar fi acela că avem membrii de onoare și membrii fondatori. Da, membrii, nu membri, într-o revistă de cultură. Și nu prea înțelegem rolul membrilor de onoare, mai ales când numărul lor e aproape egal cu cel al membrilor fondatori. În fine, errare humanum est, unele lucruri mai scapă în entuziasmul și agitația începerii unui nou proiect. Printre cei care au contribuit cu articole și texte se numără Ion Buzași, Sonia Elvireanu, Alexandru Jurcan, Roxana Pavnotescu, Titu Popescu, Silvia Urdea și Mircea Vaida-Voievod. Numărul 1 cuprinde poezie, proză, studii și eseuri, traduceri, memorii, corespondențe din străinătate, prezentare de carte, istorie literară, fragmente din cărți în curs de apariție, cronică de teatru, dar și articole despre lumea virusurilor, capcanele epigrafiei latine, ori Misiunea Universitară Franceză de la actualul Colegiu Național „Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia. Pentru moment, procurarea revistei se dovedește mai dificilă, dar să sperăm că problema va fi rezolvată cât de curând. Oricum, se pare că, în viitorul apropiat, numerele vor fi disponibile și în format electronic.