Cum vrea partidul să-și subordoneze DSP-urile

Era o vreme în care Direcțiile de Sănătate Publică erau un fel de instituții nu prea băgate în seamă, un loc în care mai nimeni nu se cerea trimis de partid și unde, de regulă, ajungeau fel și fel de băieți și fete conectați la sistem, care căutau un culcuș, o sinecură în care să nu strice prea tare deranjul nimănui și să-și încaseze salariu în liniște.

A venit însă nebunia cu pandemia și, peste noapte, DSP-urile au devenit centrul atenției. Serios, tu, care citești acum, ia zi, cine-i ministrul Justiției? A trebuit să te gândești câteva secunde, nu? Însă știi sigur cum îl cheamă pe directorul DSP. Normal că știi.

Ei bine, în cea mai mare parte, șefii DSP-urilor au ajuns acolo prin concurs. Că au fost sau nu niște concursuri cu cântec, cu dedicație, e cu totul altă poveste. Căci, fiind vorba de concursuri, partidul nu poate să opereze schimbări chiar așa cum vrea. Iar asta e o problemă, în special pentru șmenauții cu funcție, pentru diverși șefi de partide  de la Județ, pentru diverși deputați, combinatori și baroni care controlează județele. Or, băieții ăștia s-au cam plâns „la centru”, că nu e ok așa și ceva tre- buie schimbat. Păi ce, a ajuns un șef de DSP să nu stea drepți în fața unui șef de partid? Ce țară mai e și asta?!

Așa că onor Ministerul, unde e o con- ducere politică, ce s-au gâdit ei? Păi ia să modificăm noi „Regulamentul de organizare și funcționare al Direcțiilor de Sănătate Publică Județene și a Municipiului București”. Ba chiar au și pus proiectul în dezbatere sanchi, pe site-ul ministerului, între 14 și 27 octombrie, urmând ca acum să facă o analiză a tuturor propunerilor venite din partea oricui. Hapciu!

Noul regulament, care are nu mai pu- țin de 39 de pagini – îl găsiți pe site-ul Ministerului Sănătății – reglementează tot felul de aspecte privind funcționarea DSP-urilor, spune cine ce are de făcut, ce responsabilități au directorii, directorii economici, compartimentele și fiecare din instituție. Însă, mai mult decât atât, noul regulament va aduce, pe lângă câteva schimbări oarecum importante, posibilitatea unor și mai mari schimbări.

Așadar, prin regulamentul ăsta nou este eliminat postul de Medic Șef, apare un nou post de director în cadrul instituției, la Inspecție Sanitară de Stat iar Ambulanța trece în subordinea DSP-urilor.

În ce privește însă Directorul Executiv și atribuțiile sale acestea sunt schimbate într-o proporție covârșitoare, însă mai mult de formă, prin reformulări. Adică va face tot cam ce făcea și până acum, însă îi zicem altfel. Nu mai e responsabil ci răspunzător de…

Unde e șmecheria? Păi, simplu: operând atâtea schimbări în fișa postului de director executiv, apelând la un nou regulament de organizare a DSP-urilor, asistăm în fapt la o reorganizare a instituțiilor. Chestiune care va permite Ministerului – ăla condus politic – să schimbe, dintr-o semnătură, orice director de DSP. Chiar și pe cei numiți prin concurs, indiferent de cum au fost organizate acele concursuri. După care, înarmați cu acest nou regulament, băieții și fetele de la Minister, care dau socoteală partidului, vor decide cine trebuie pus în funcție și cine nu.

Acum, desigur, că până nu trec alegerile, nu vor opera cine știe ce schimbări, cu excepția cazurilor în care chiar e un director cu probleme mari. În schimb, Tătaru & Compania, alde Florinache Romani și Dumitrei și Havi și alte coțohârle politice, fiecare în județul lui, îi vor da jos pe directorii DSP după care, din pix, îi vor pune la loc. Dar așa, pe criterii de competență și subordonare la partid, se înțelege.

Și-apoi să vedem noi ce director de DSP, dacă știe că azi mâine îl poate zbura partidul din funcție, va mai mișca în front?

Sigur, toate astea sunt făcute așa, ca  să poată ei, partidul, care ne vrea numai și numai binele, acționa mai repede și interveni acolo unde situația o cere. Că doar de-asta se jertfesc ei, dar mai mult pe noi, pentru a ajunge la putere.

 

0 0 Votează
Article Rating
Înscrie-te
Notificare de la
0 Comments
Răspunsuri în text
Vezi toate comentariile