CURTEA DE PONTURI – Săptămâna 10

  • de

Voicu Vușcan e un fel de mână dreaptă a lui Dorin Mateiu, marele milionar al cărnii de porc cu condimente. Pentru o vreme, Vușcan al nostru s-a limitat la managementul biznisurilor marelui milionar. Asta pentru că marele milionar Mateiu este un apropiat al lui Mircea Hava și al stăpânirii PDL din județ. Cum, însă, în ultima perioadă astrele nu s-au aliniat deloc pentru echipa asta, băieții au căutat soluții alternative. Vușcan ar fi vrut să devină parlamentar, însă de la PSD, că acolo a crezut că se rezolvă cu lovele. Nu a fost să fie, căci Dîrzu a cerut prea mult. Așa că omul e acum un fel de strateg anti-Dîrzu. În plus, planetele nealiniate țin și de combinațiile imobiliare  din Cetate, dar mai ales de faptul că la margine de Alba Iulia niște băieți, care se joacă cu miliarde, nu cu j-de milioane, cum o face Mateiu, tătuca lui Vușcan, vor să tragă un super mall. Adică să cam rupă în două afacerea combinație cu Primăria, numită Alba Mall.

Așa că, în urmă cu ceva vreme, Vușcan umbla de diliman, sperând să cumpere câteva bucăți de teren prin zona viitorului mall, astfel încât să oprească proiectul ăla din fașă. Numai că băieții ăia, nou veniții, sunt alt fel de animale de biznis, cu care nu te joci așa. Că băieții rulează miliarde și fac afaceri peste tot, nu stau atârnați la butoniera câte unui politician local. Dar despre povestea aia puteți citi mai la mijloc de ziar.

La vreo săptămână și ceva după alegerile locale, după ce PNL a obținut prima înfrângere din ultimii 25 de ani iar Pleșa a ajuns Primar, au început negocierile pentru ciolan. Hava părea că se retrage, discret, din peisaj. Asta și după ce Dumitrel își înșurubase băieții din gașcă la șefia organizației municipale. Numai că, ce să vezi, nasul bine protejat de șinșilă al distinsului europarlamentar a mirosit că încă e loc de combinat. Spre exemplu, lucrurile au degenerat puțin încă de la prima întâlnire, la ceas de taină, dintre PNL și USR. După ce Pleșa a acceptat să se întâlnească cu Dumitrel, Hațegan și Filimon la sediul PNL, într-o primă rundă, s-a trezit că se întâlnește cu Hava. Care, de la înălțimea amintirilor despre victorii electorale, a cerut nici mai mult nici mai puțin decât un vice și postul de city-manager. Plus să pună el pe cine vrea vice, adică pe Paul Voicu. Evident, discuția a rămas în coadă de pește. Mai apoi Pleșa și USR au discutat și ei cu PSD, căci Hava o făcuse deja înainte, cu Dîrzu, cu care plănuia să facă o alianță câștigătoare a luzărilor. Aia nu a ținut pentru că oamenii lui Dumitrel s-au ținut pe poziții. Nici Hațegan, șeful interimar al organizației municipale, n-a vrut să audă de alianțe cu PSD, ba chiar i-a amenințat cu datul afară pe cei care o fac, și nici Filimon sau Fulea nu voiau să discute măcar despre o astfel de variantă. Așadar, PNL părea sortit să facă o alianță cu USR-PLUS. Numai că Pleșa era dispus să dea un vice, poate și alte mici concesii, însă nu cui vrea Hava.

Adică, ăia din vechea șleahtă trebuiau să ia un time-out, în așa fel încât să se poată face curățenie în Primărie. Mai apoi, la o următoare întâlnire, Hava ar fi cerut nici mai mult, nici mai puțin, decât doi viceprimari. Că deh, se trezise el cu chef în ziua aia. În așa condiții, Pleșa & USRPLUS păreau deciși să lase PNL în off-side și să bată palma cu PSD. Că ce să și facă? Să-l lase tot pe ăla cu șinșilă sub nas să dicteze în oraș, prin marioneta Paulică? Numai că, ce să vezi, omul cu șinșilă sub nări avea un  as în mânecă. Că doar nu degeaba vă ziceam noi, încă dinainte de alegeri, că PLUS, cal mort cum era, era totuși un cal troian. Și uite așa, țaca-paca, băieții ăia pe care Pleșa i-a cărat în spinare în Consiliul Local, că fără el luau un grațios 2%, s-au trezit că nu, că ei mai bine fac de capul lor deal cu PNL. Adică, Holhoș, moralistul cu Ferarri și interese imobiliare în stand-by, Râștei cel care i-a nășit plodul lui Hava, alături Gavrilă-Paven, marea speranță a Universității 1 Aprilie, degrabă păpătoare de fonduri europene, toți trei au găsit că ar putea ei să fie viceprimar. Că e normal să primească, pentru că-s frumoși și merită. Iar PNL-lul lui Hava le dă, că doar de-aia i-a pus acolo, să rupă alianța dacă e cazul. Iar în situația asta, votul pentru viceprimari s-a amânat.

Căci, pentru moment, Gabriel Pleșa e doar bolovanul care a spart barca găștii PDL din Alba Iulia, nu și asteroidul care trebuia să ducă la dispariția dinozaurilor bugetofagi.

 

0 0 Votează
Article Rating
Înscrie-te
Notificare de la
0 Comments
Răspunsuri în text
Vezi toate comentariile