După toată perioada asta de pandemie, cu restricții și constrângeri, în care arta a fost mutată în spațiul virtual, iată că încet revenim la așa zisa normalitate.
În 11 iunie, Alba Iulia va găzdui o expoziție de pictură și sculptură în cadrul căreia vor fi prezentate lucrări ale artiștilor ieșeni, membri UAPR. În rândurile de mai jos, găsiți o scurtă avancronică a evenimentului ce va fi găzduit de Galeriile de Artă din Alba Iulia, precum și câteva din gândurile Anei Pantea, pictor și președinte al filialei din Alba a Uniunii Artiștilor Plastici din România.
Ideea acestei expoziții a venit firesc. Ne dorim o colaborare cu toate filialele Uniunii Artiștilor Plastici din România, ne dorim ca spațiul Galeriei de Artă a Municipiului Alba Iulia să devină un punct de reper pentru arta contemporană, prin expunerea unor artiști plastici reprezentativi din tară si din străinătate. Îi mulțumesc domnului Felix Aftene, președintele Filialei Iași a U.A.P.R. pentru bunăvoința cu care a acceptat invitația noastră și le mulțumesc tuturor artiștilor participanți. Ne bucurăm și suntem recunoscători pentru sprijinul pe care Primăria Municipiului Alba Iulia și domnul primar Gabriel Pleșa ni-l oferă. Dorim, de asemenea, să atragem atenția asupra fenomenului artei contemporane. Consider că atât publicul albaiulian cat și imaginea orașului nostru vor avea de câștigat prin participarea în număr din ce în ce mai numeros la acest fel de evenimente. Motivația colegilor din Filiala Alba, deși pragmatică, conține doza necesară de idealism. Încă mai credem și mai sperăm că arta plastică poate fi un loc de întâlnire lipsit de interese meschine, unde poveștile încep să capete sens. Povestea și istoria din spatele acestui eveniment nu trebuie căutată prea departe, ea se află în fiecare dintre lucrările expuse. Aici începe adevărata aventură pe care v-o propunem, sunteți provocați la contemplare. Efortul pe care colegii din Filiala Alba a U.A.P.R. îl fac in mod conștient și asumat poate fi răsplătit din plin doar de prezența și interesul pe care sperăm că îl va manifesta publicul din Alba Iulia și nu numai. Experiența pe care colegii din Filiala Iași a U.A.P.R. ne-o propun este o radiografie cât se poate de concretă a acestui timp. Veți regăsi, sper, căutări personale și diverse nu doar ale limbajului plastic pe care îl propune fiecare ci și o reflectare a propriei personalități a fiecărui artist participant în care se regăsește mai mult sau mai puțin imaginea societății actuale. Deși propunerile și direcțiile sunt diverse și personale este surprinzător dar nu neașteptat faptul că expoziția se percepe ca un grup omogen, foarte bine structurat și susținut. Claritatea lipsită de bâjbâieli, în spatele căreia se află o înțelegere temeinică a limbajului plastic este de natură să ofere privitorului o experiență directă asupra fenomenului actual al artei contemporane. De fapt, asta este și intenția noastră, de a oferi publicului o radiografie nemijlocită a artei contemporane. Acesta trebuie să fie rolul unei galerii de artă.
Cum crezi că ar putea arta din Alba Iulia să iasă din acea cutie numită galerie de artă?
Simplu, prin participare. Spațiul fizic al Galeriei de Artă a Municipiului Alba Iulia, de altfel singurul spațiu din oraș pe care Filiala Alba a U.A.P.R. îl are în administrare, nu ar trebui să fie perceput ca un factor constrângător, dimpotrivă. Invitația noastră invită la comuniune.
Cum vezi relația dintre artiști și Cetatea Alba Carolina, crezi că ar putea exista o simbioză?
Deși cred că fiecare artist este influențat mai mult sau mai puțin de spațiul unde își desfășoară activitatea, relațiile sunt individuale și nu se supun unor reguli și măsuri standard.
Cum ar putea fi mai bine făcută legătura între turiști și arta locală? Până la urmă lucrările artiștilor trebuie văzute și, mai ales, vândute/cumpărate.
Câteva panouri dispuse în centru turistic care să reflecte imagini din expozițiile prezente în Galeria de Artă ar putea ajuta în sensul ăsta.