Problema colectării deșeurilor menajere pare că s-a rezolvat. Parțial. Adică, parțial se ridică gunoiul, parțial nu. Un lucru e însă tot mai sigur, anume că va trebui să învățăm să trăim cu această problemă. Și că băieții și fetele care administrează localitățile trebuie să găsească soluții alternative la problema creată de incapacitatea și modul defectuos în care a fost construit și gestionat întregul sistem de management al deșeurilor la nivelul județului Alba.
Nu doar că am avut parte de mulți ani de întârzieri, de licitații refăcute și reluate, până a ieșit bine, însă acum, că avem în față rezultatul întregului proces gestionat de Ion Dumitrel și Consiliul Județean, putem cu toții vedea incompetența în toată splendoarea ei. Sistemul Integrat de Management al Deșeurilor e funcțional, nici pe departe suficient. Mințile luminate din Consiliul Județean nu pare că au știut să calculeze cât de mare ar trebui să fie acel centru de la Galda, astfel încât să poată prelua toate deșeurile din județ. Sau poate că persoanele fizice și juridice care au tupeul de a-și căra în spinare existența aici, în județul lui Dumitrel, nu-s capabile să producă doar atât gunoi cât a calculat Dumitrel că ar fi bine.
După săptămâni întregi în care județul a rămas sufocat de gunoaie, nu există încă nici un răspuns din partea autorităților. Nici măcar o tentativă de a explica situația și de a încerca măcar expunerea unei soluții. Ion Dumitrel postează poze cu urși și peisaje montane. Răstimp, gunoaiele se adună din nou printre blocuri și pe străzi.
Am aflat însă, cu certitudine, că rampa de la Galda e subdimensionată însă, totodată, am aflat că e totul ok. Garda de Mediu a făcut niște vizite și cam atât. Direcția de Sănătate Publică a făcut niște controale, și cam atât. Cei de la RER Vest – Retim, care administrează rampa de la Galda n-au putut fi sancționați. Nu exista motiv pentru sancțiune. Ei își fac treaba așa cum le cere contractul. Ba chiar acceptă acum, după ce și-au calibrat forța de muncă și programul, ceva mai multe deșeuri decât o făceau în primele săptămâni după deschidere. Și, totuși, e insuficient. O cantitate de 120 de tone pe zi nu ajunge pentru a putea colecta și depozita toate deșeurile produse în Alba Iulia și împrejurimi. Încă nu e clar ce se va întâmpla cu deșeurile inerte, însă e posibil să existe o rază de speranță, în persoana unor privați care deschid un astfel de depozit, fără vreo legătură cu Consiliul Județean ori autoritățile.
A fost, în schimb, sancționată compania care încă operează serviciul de colectare în Alba Iulia. DSP Alba a amendat firma cu 10.000 RON, pe motiv că nu respectă ritmicitatea colectării. Cu toate că nu respectă ritmicitatea pentru că nu au cum să o respecte, din moment ce la Galda nu pot fi preluate toate deșeurile colectate.
Pe de altă parte, cei de la RER Vest – Retim se pregătesc să preia serviciul de colectare. Cel pe care ar fi trebuit să-l preia încă din 2018, când au câștigat licitația, dar pe care l-au refuzat pe motiv că rampa de la Galda nu era funcțională. Acum că la Galda se poate depozita, ba chiar tot ei sunt cei care o operează, vor începe și colectarea. Nu înainte de a derula niște campanii de informare. Ca să fie bine și în mass-media și să știe toți oamenii că prețul colectării va crește semnificativ. Adică, după ce a fost deschisă Galda, Polaris a scăzut prețul cu câțiva lei, de s-a ajuns la vreo 10 lei per cap de locuitor, de la 13 și ceva. Noile tarife, per contract, au să sară la vreo 16 lei. O nimica toată. Poate că se va fi rezolvat și colectarea, ceea ce nici n-ar fi rău, căci mai bine ceva mai scump decât cu focare de infecție între blocuri.
Nu știm însă nici acum despre cum va funcționa colectarea selectivă. Consiliul Județean doarme sau face poze cu Dumitrel și asfalt. Primăriile fac și ele ce știu mai bine, adică nimic.
Nu avem încă un regulament clar, în care să se stabilească și sancțiunile pentru nerespectarea modului de depozitare a deșeurilor selectate. Nu avem zone îngrădite, cu camere de luat vederi, pentru a preveni depozitarea incorectă a deșeurilor.
Nu avem nici un termen clar despre ce se întâmplă ori poate întâmpla la Galda, despre ce ar însemna o extindere a depozitului de acolo, astfel încât capacitatea să acopere tot necesarul la nivel de județ. Nu avem nici vreo înțelegere, între vreo administrație locală și un operator al unei alte rampe de gunoi din țara asta, care să poată prelua măcar surplusul de deșeuri, adică cele care nu pot fi duse la Galda.
Vine însă vara și căldura și chiar dacă mai rar, măcar sunt colectate parte din deșeuri. Poate ne învățăm să aruncăm mai puțin gunoi. Sau poate ne învățăm să trăim printre mormane. Din partea autorităților nu avem încă o soluție, un plan ori o idee de acțiune în ce privește acest serviciu vital pentru un oraș ce se vrea civilizat.