Dorel în era tehnologiei și consultanței la Sebeș

Sebeș este, fără doar și poate, unul dintre cele mai industrializate orașe din țară. Au fabrici, investitori și tot ce trebuie, la pachet cu toate problemele pe care le aduc astea. Adică un buget pe măsură și nevoia de cheltuială. Și mai are și o administrație cu experiență, condusă de marele Dorel, care ai zice că știe deja tot ce trebuie făcut. Și ai mai zice că, în condițiile bugetului pe care-l are, chiar face. Însă, nu de puține ori, Nistor și compania se comportă precum niște unii care abia au ajuns la ciolan și acum învață cum se mănâncă administratul ăsta.

Spre exemplu, pe la sfârșitul anului trecut, administrația din Sebeș a plătit aproape 2 milioane de lei pentru dezvoltarea sistemului informatic și pentru eficientizarea serviciilor din cadrul instituției. Chestie care, sigur, va dura o vreme până va fi implementată, căci importantă a fost cheltuiala. Altfel, până să ajungă oamenii să facă chestii online, să prindem și noi din urmă prezentul, vorba aia, să avem cip în dosarul cu șină, tot pe la cozi se va sta. Însă, hai să vă zicem mai multe despre micile cumpărături, alea făcute așa, la obișnuita ciupeală.

În data de 29 decembrie, când toată lumea se pregătea să facă revelionul acasă, băieții din subordinea lui Dorel cumpărau echipamente IT în valoare de 15.000 de lei de la deja celebra firmă Info Grup SRL, un fel de furnizor oficial al instituțiilor publice din Alba. Tot de la ei au luat, câtev zile înainte, și un display de laptop, cu doar ceva mai bine de 1.300 de lei. Probabil că mor ăia mari de ciudă, alde MediaGalaxy, PCGarage, AlienStore, eMag și ceilalți, că nu știu și ei rețeta prin care pot să dea mai ieftin decât cel mai ieftin și, cu toate astea, să facă profit.

Cu câteva zile înainte de Crăciun, primăria Sebeș organiza o altă mică achiziție directă, de data aceasta niște „servicii de consultanță în domeniul achizițiilor publice”. Adică, suma de 100.000 de lei mergea direct în conturile celor de la Maap Consulting Veiss SRL, care de banii ăștia le vor explica ce și cum trebuie cumpărat pentru execuția unor lucrări la creșe și grădinițe. Acum, desigur, te-ai aștepta de la o administrație care are atâta experiență să știe să facă achiziții publice. Sau poate că însăși achiziția asta, ăștia 100 de mii atribuiți în mod direct, sunt dovada faptului că nu știu și că au nevoie de cineva care să-i consulte, să le zică ce și cum. Aici e însă o altă problemă, o altă chestiune, deloc nouă în modul de operare al activităților. Căci, mai departe de suma în sine, de suta asta de mii, achiziția asta are un alt rol. Mai exact, achizițiile astea de consultanță sunt un fel de precursor al viitorului șmen și de scut. Căci, atunci când vor face achiziții pentru creșe și grădinițe, când vor toca niște milioane bune, nu o nimica toată de 100.000, vor putea spune că o fac nu că așa au vrut ei, că așa le-a venit lor, ci că așa a zis consultantul că e bine, că trebuie. Iar dacă, Doamne păzește și apără, vine vreo instituție în control, dacă se trezește vreun procuror din somnul cel lin ce se doarme în județul Alba și pune întrebări, poate fi trimis de îndată la consultanți. Că ăia au consultat, ăia au zis, ăia-s responsabili.

În data de 13 noiembrie, primăria lui Dorel cumpăra servicii de promovare și publicitate pentru evenimente. Da, fix în 13 noiembrie, în plină pandemie, cu orașe în carantină, cu evenimente publice interzise, Primăria Sebeș plătea suma de 39.600 lei, plus TVA, pentru astfel de servicii de publicitate și promovare. Păi ce, legea zicea că nu e voie să faci evenimente, nu că nu e voie să le promovezi, nu? Banii au mers, desigur, la o celebră instituție din mass-media, Colibri Tour SRL. Da, la Colibri Tour SRL, agenția de turism.

Cu o săptămână înainte de Crăciun, ca să fie bine și pentru domnul Ciucă, primăria lui Dorel Nistor a cumpărat obiecte de papetărie și consumabile de peste 15.000 de lei de la Tipo-Rex, un alt furnizor oficial și firmă de casă a administrațiilor PNL. De altfel, asta a fost doar așa, una dintre sesiunile de cumpărături, astfel de achiziții fiind o obișnuință, chiar dacă nu toate la sume de câteva mii de euro.

Tot înainte de sărbători, Dorel a mai plătit 130.000 lei, plus TVA, pentru corpuri de iluminat stradal, lămpi cu led. Banii au mers la Elio Industrial SRL, o altă obișnuită a contractelor cu primăria și, desigur, a fost tot o achiziție directă.

Și, ca să termine anul cu bine, ca măcar ăia mici să se bucure puțin, primăria a cumpărat de la Cibali SRL din Sebeș, un firmă ce vine chestii en-gros, dulciuri în valoare de 111.000 de lei, plus TVA. Ei, uite, că se poate să facă și fapte bune. Hai că după atâtea dulciuri putem să uităm de toate celelalte achiziții, de tot bugetul ăla tocat așa, discreționar, cot la cot cu firmele de casă deținute de prietenii din cercul politic. Să fie bine ca să nu fie rău.

0 0 Voturi
Article Rating
Înscrie-te
Notificare de la
0 Comments
Răspunsuri în text
Vezi toate comentariile