Dumitrel și autobusul cu bani

Transportul în comun costă. Și, chiar dacă nouă, celor care plătim bilet, ni se pare scump, în realitate e mult mai ieftin. Asta pentru că transportul în comun este, de cele mai multe ori, subvenționat. Adică, niște lache cu funcție politică și publică decid, în numele și pe banii noștri, să bage bani în conturile unor firme care asigură acest „serviciu”. Desigur, problematica transportului în comun este una complicată și nu poate fi redusă la principiul economiei de piață, în care firmele profitabile rezistă în timp ce alea nasoale dau faliment. Și asta pentru că transportul în comun e considerat a fi o chestiune vitală, fără de care n-am exista. Prin urmare, statul intervine și subvenționează. Ca să le ușureze viața cetățenilor, să le ofere – cum s-a zice – un serviciu accesibil, chiar dacă în condiții economice reale, competitive, respectivul serviciu ar costa mult mai mult. Ca să fie bine, sanchi, să nu fie rău. Numai că, de multe ori, în spatele acestei „logici”, în spatele acestui sistem, se ascund o grămadă de combinații și cheltuieli care într-o lume normală ar provoca miros de cătușe. La noi însă este legal, normal și acceptat.

Iar dacă nu iese bine, nu e problemă, căci pe orice combinație, dacă pui suficient praf de uitare, în final iese bine. Spre exemplu, în urmă cu aproape trei ani, prin luna ianuarie a lui 2018, Consiliul Județean, sub mirobolanta conducere a lui Ion Dumitrel, era pus în situația în care trebuia să plătească aproape două milioane de lei unei firme de transport, Transgylien SRL, cu care avusese un contract în derulare încă din nul 2008, an în care distinsul Dumitrel ajunsese la șefia CJ.

Mai exact, firma respectivă avea un contract, prin care trebuiau să desfășoare transport la nivelul județului, pe care Consiliul Județean ar fi trebuit să-l subvenționeze. Iar băieții lui Dumitrel nu le-au dat curse așa cum era prevăzut în contract, ori cât sperau băieții, că veniseră alți băieți în peisaj, așa că băieții de la Transgylien s-au dus în instanță iar justiția a zis că CJ-ul trebuia să de firmei aproape 2 milioane de lei pentru „profit nerealizat”.

Ce-i drept, băieții ăștia de la Transgylien, o firmă din Cluj, ceruseră ceva mai bine de trei milioane, însă justiția a zis că doar două merită. Așa că distinșii oameni din CJ, sub atenta îndrumare a domnului Dumitrel, au votat o hotărâre prin care să plătească banii firmei respective, urmând ca apoi să găsească ei vinovații și să recupereze prejudiciul.

Adică, zicea la momentul respectiv Dumitrel, lucrurile nu urmau să rămână așa, cu banii dați aiurea, din bugetul public. Numai că, ce să vezi, fix așa a rămas situația. Consiliul Județean a dat banii, după care a cercetat cum n-au cercetat arheologii iar la trei ani distanță situația e fix așa cum era și atunci. Nu există vinovați, nu există persoane responsabile, nu există nici o măsură luată împotriva cuiva, însă banii sunt bine dați.

Pe de altă parte, acum sunt ancorate la buget alte companii, care primesc așa, fără să meargă prin instanțe. Dar despre ele o să vorbim noi în alte numere. Cât despre cei aproape 2 milioane dați de Dumitrel din banii oamenilor, în baza prostiilor făcute de instituția pe care o conduce, doamne ajută. Nu mai știe nimeni nimic, banii au fost dați și asta este. Important e să ținem minte părțile bune, drumurile, reclamele, alea. Să fie bine ca să nu fie rău.

0 0 Votează
Article Rating
Înscrie-te
Notificare de la
0 Comments
Răspunsuri în text
Vezi toate comentariile