După patru reprize, am ajuns la un fel de remiză

E vorba aia din popor cu „la pomul lăudat să nu te duci cu sacul”.

Așteptau partidele politice alegerile parlamentare de parcă era A Doua Venire, nu altceva! Fiecare propovăduia că asta va fi SCHIMBAREA. Da, cu majuscule. Și-așa un fâs au fost alegerile, că mai că-ți vine să râzi, dacă n-ar fi de plâns.

Spuneam într-un articol precedent că prezența la vot va influența rezultatele. Mai precis că, dacă va fi scăzută (și a fost), cel care va avea de câștigat va fi PSD-ul, asta și pe fondul scăderii în popularitate a PNL-ului. Care va să zică, corabia ciuruită care lua apă pe toate găurile și se scufunda, a primit un bonus nesperat. Dacă va profita de el, rămâne de văzut. Cu un căpitan care habar n-are ce se întâmplă, ci se îmbată cu apă rece că e dorit de popor, care azi cere demisia primului-ministru, iar a doua zi, când omul își dă demisia, strigă că e dovadă de lașitate, care nu face diferența între majoritate și majoritate absolută, cu un procent care are mari șanse să bage partidul în opoziție, nu va fi deloc o misiune ușoară.

PNL-ul a fost taxat de alegători. Primul ministru s-a grăbit să devină ridicol susținând că ei sunt câștigătorii morali, doar pentru ca, a doua zi, să ajungă pe făraș. Toată aroganța peneliștilor, cu „să scăpăm de PSD și să fie puterea doar în mâna noastră” (vezi doamne, ca să facă ei numai bine pentru țărișoara asta), le-a ieșit pe nas. Cum am spus și în celălalt articol, orice partid s-ar fi aflat la guvernare în perioada acestei pandemii ar fi scăzut în popularitate. Dar, dacă PNL-ul crede că ăsta e singurul motiv pentru care nu i-au ieșit ploile, înseamnă că în continuare refuză să înțeleagă ce se petrece (la fel cum a dovedit că n-a înțeles nimic din eșecul de la parlamentarele de acum patru ani).

Unul dintre marii perdanți ai acestor alegeri mi se pare USR Plus – un lucru pe care, recunosc, nu l-am prevăzut. De unde sperau să se lupte de la egal la egal cu PSD și PNL, cei din alianță s-au trezit că nici măcar nu le-au suflat în ceafă. Au fost departe, foarte departe. Poate să se mintă cât vrea Barna că „și-au dublat voturile față de 2016” (când, apropo, nu aveau și Plus-ul cu ei). E ca și cum ai băgat bani într-o mașină cu care ai vrut să concurezi în Formula 1, doar ca să concluzionezi, la final, că e „cea mai rapidă de pe drumurile publice”. La fel ca la partidele despre care am vorbit anterior, conducerea pare să fie ruptă de realitate. În loc să înțeleagă ce a greșit și să schimbe, o ține langa că totul e ok. Ba, mai rău, domnul Barna ceartă electoratul. Adică în loc să se tragă de urechi că n-a reușit să convingă lumea să meargă la vot și, mai ales, să voteze partidul lui, el se supără ca văcarul pe sat. Nu consideră că oferta lui n-a atras consumatorii, nici nu pricepe că o bună parte din electorat nu e educat (habar n-are de ce a trebuit să meargă la vot de 4 ori în 2 ani, care e diferența între legislativ și executiv, ce rol are președintele etc.) și că e datoria lui și a partidului pe care-l conduce să se ocupe de asta, dacă vrea votanți. Că, dacă nu, votanții or să meargă sau nu la vot tot după cum le zice primarul, popa, ori ăia care-i cumpără, de 30 de ani, cu un kil de făină și un litru de ulei. Iar acum trebuie să facă pact cu dușmanul, adică să se înțeleagă cu PNL-ul. Ceea ce nu va fi ușor. Și să vedem dacă Cioloș și-al lui Plus nu vor dori să ia fața unui Barna tot mai paralel cu realitatea.

Să trecem acum la marele câștigător. Da, e pe locul al patrulea, dar e câștigătorul, fără doar și poate. Se numește AUR. Preconizam că are șanse să intre în parlament, dar nu mă așteptam să ajungă la un scor așa de mare. Spuneam că se adresează unui electorat bine definit – cel iubitor de familie tradițională, națiune și Dumnezeu. Posibil sătul de PSD și PNL, dar și deranjat de modernismul propus de USR Plus, pe care-l vede drept un pericol la valorile definite anterior. Semințele unui partid de extremă dreapta sunt foarte vizibile în ceea ce promovează AUR. Pe de altă parte, după PRM, PUNR, PPDD, era cred de așteptat să apară o nouă formațiune de gen. Dacă va crește, ori se va sparge, rămâne de văzut. Deocamdată, a luat un avânt neașteptat și, cu siguranță, vom avea parte de circ în parlament pe axa AUR-UDMR.

UDMR care s-a trezit din nou în postura de arbitru, „ăla de care avem nevoie ca să facem majoritatea”, adică exact ce-și dorește. Pentru el, timpul pare să fi încremenit.

Pro România și ALDE au reușit performanța unică să-și adune procentele și să le dea cu minus. Probabil că o bună parte din electoratul fiecăruia dintre partide a fost deranjat de fuziune, astfel că Ponta și Tăriceanu s-au trezit șomeri. Amuzant a fost că cel dintâi, în seara alegerilor, cerea mare atenție la numărarea voturilor, că el știe cum se fură acolo. Adică un fel de autodenunț, cu referire la vremea când măsluia pentru un anumit partid, alături de un alt politician, acum pușcăriaș.

PMP-ul s-a trezit și el sub linie. Și aici a fost amuzant să-l auzim pe Băsescu protestând că s-au făcut mișmașuri, după ce, de seara până dimineața. el a reușit să întoarcă rezultatul unor alegeri prezidențiale.

Oricât de satisfăcător este să-i vedem pe cei trei rămași cu ochii-n soare, să nu ne amăgim: mai devreme sau mai târziu, își vor săpa calea spre vârful unui alt măr… ăăă… partid.

Și acum, ceva complet diferit. Într-un alt film, cu un alt scenariu, Klaus Iohannis se bucură că s-a întâmplat ceea ce și-a dorit, adică să înfrângă PSD-ul. Urmăresc cu atenție și îngrijorare reacția lui și mi-aș dori să știu ce fumează, că pare că te ajută să trăiești într-o realitate paralelă, unde totul e frumos.

Revenind la filmul nostru, nu urmează un viitor foarte roz. Pe de o parte, mă bucur că niciun partid nu a ajuns pe o poziție de forță. După 30 de ani, n-am încredere că în România asta poate fi de bine. Că fiecare, cum se trezește un pic mai răsărit, gata! E alfa și omega, taie și spânzură și nu-i mai ajungi la nas nici cu prăjina. Pe de altă parte, însă, va fi greu să mergem înainte. Negocierile în patru (PNL, USR, Plus și UDMR) nu se anunță ușoare și, chiar dacă se vor concretiza, se pot gripa oricând, dând șah parlamentului. Iar PSD-ul nu prea are cum să facă majoritate (deși mintea mea perversă își imaginează cum ar fi să încerce să bage în aceeași barcă AUR-ul cu UDMR-ul).

0 0 Votează
Article Rating
Înscrie-te
Notificare de la
0 Comments
Răspunsuri în text
Vezi toate comentariile