Guest post. Unde-i lege nu-i tocmeală. Dar aplicăm abia în campania electorală

  • de

La început de septembrie, în plină campanie electorală, Paul Voicu a decis să aplice legea. Ceea ce e foarte bine. Numai că legea pe care cu atâta mândrie o aplică acum edilul e în vigoare încă din data de 14 mai 2020. Iar chestia asta ridică o întrebare: unde se afla Paul Voicu, în raport cu legea, între lunile mai și septembrie 2020?

Să vă povestesc. Guvernul României, prin Ordonanța de Urgență nr. 70/2020, a acordat gratuitate elevilor la întreg transportul public local și județean. Asta înseamnă că elevii pot circula gratuit pe toate liniile de transport public, inclusiv pe cele concesionate de către Primărie celor de la STP Alba Iulia SA. Ordonanța de Urgență este în vigoare din 14 mai 2020.

Cu toate acestea, viceprimarul cu atribuții de primar a decis să aplice legea doar acum, în septembrie 2020, în plină campanie electorală, anunțând măsura ca și când ar fi o inițiativă personală!

Un cadou, o facere de bine.

Acum 4 ani, mă băteam în instanță și la DNA pentru dreptul elevilor și al studenților din Alba Iulia de a beneficia de un tarif redus la transportul local în comun, după ce primarul de atunci și consiliul local din Alba Iulia au refuzat în repetate rânduri să acorde aceste facilități.

Le acordau doar pentru elevi, pe bază de decont, dacă aceștia cereau banii la școală. Era, dacă vreți, un mod prin care se dădeau, dar nici nu se dădeau aceste facilități.

DNA a tergiversat dosarul până l-a clasat, de supărare că „i-am bătut” la  o contestație privind durata procesului penal. Tribunalul Alba nu a făcut, sau nu a vrut să facă, distincția între decont și tarif redus. În final, elevii au rămas fără tarif redus și nimeni de la Primărie nu a răspuns penal pentru asta.

Ca să fie clar pentru toată lumea, chiar și pentru politicienii cu diplomă la purtător, tarif redus înseamnă că-ți achiți tichetul de călătorie cu prețul deja redus, în timp ce decontare înseamnă că achiți tichetul la tarif întreg iar, apoi, dacă ceri, ulterior îți decontează cineva suma subvenționată.

Astăzi, în plină campanie electorală, viceprimarul cu atribuții de primar  Paul Voicu anunță eroic GRATUITATE pentru elevi la transportul local. Mi- nu-nat! Ceea ce nu ne spune însă distinsul edil este că, în fapt, marele cadou este o intrare în legalitate. Ba chiar una cu 4 luni întârziere, căci încă din 14 mai 2020, OUG n. 70/2020  obligă UAT-urile să acorde gratuitate pentru elevi la transportul în comun. Nicăieri în acest OUG nu se spune că el devine obligatoriu abia în campania electorală, cu toate că Paul Voicu asta pare că a înțeles.

Același viceprimar din 2016, care atunci s-a pitit sub masa de consiliu împreună cu fostul viceprimar PNL și actual candidat USR-PLUS, Gabriel Pleșa, propune acum o măsură pe care a refuzat să o respecte!

Întreg Consiliul Local, frumos colorat în galbenul PNL, condus la momentul acelei ședințe de către Gabriel Pleșa, a respins acordarea de tarif redus și a păstrat modelul decontărilor, care-i punea pe elevi să umble pe la secretariatele școlilor pentru a-și cere dreptul, pentru a-și primi înapoi banii plătiți pe abonamente. Or, e cel puțin ipocrit ca, aceiași oameni cărora nu le păsa de elevii și studenții din Alba Iulia, să vină acum și să se laude că acordă gratuitate în transportul comun.

Perioada de 4 luni, în care legea nu  a fost aplicată la Alba Iulia, doar pentru ca acum să fie anunțată cu surle și trâmbițe electorale drept inițiativă a administrației, ar trebui probabil cercetată de un procuror. Și nu zic că a fost un abuz în serviciu, însă cineva ar trebui să încadreze această ultimă faptă a „Omului Faptelor”, Voicu Paul.

 

Andrei-Nicolae POPA

0 0 Votează
Article Rating
Înscrie-te
Notificare de la
0 Comments
Răspunsuri în text
Vezi toate comentariile