Gunoaie și tăcere

Mare ghinion! În sfârșit, credeam că a venit timpul să se vorbească la TV și despre Alba Iulia. Că doar nu degeaba stăm de atâta vreme printre gunoaie, de azi mâine ți-e frică să ieși cu câinele la bloc că ți-l mănâncă vreun șobolan din-ăla care, de săptămâni bune, a tras de fiare printre tomberoane. Dar, uite, nu se vorbește. Și asta pentru că în timp ce noi, în Alba Iulia, trăim cu gunoaiele în armonie, dar mai ales în armonie cu Primăria, Consiliul Județean, alte instituții și firmele care se ocupă de colectare ori administrarea rampei de gunoi de la Galda, la București, în Sectorul 1, e măcel.

Acolo, Clotilde Armand se ia de piept cu un întreg sistem. Și chiar dacă întreg sectorul e sub gunoaie, iar cetățenii sunt ajunși la limita răbdării, există o miză clară, un meci deschis și, mai ales, comunicare. Acolo Primăria plătește direct firma de salubritate, e un contract ce se întinde pe zeci de ani, iar prețul plătit de fiecare cetățean, deși indirect, e de șapte sau opt ori mai mare decât în mod normal. Și, chiar dacă cetățenii sunt cei care suferă și sunt afectați, Clotilde iese zi de zi și explică situația. Spune ce se întâmplă, de ce se întâmplă în modul ăsta și ce are de gând să facă. Evident că nu e o situație ce poate fi schimbată peste noapte, însă există o perspectivă, un schelet de plan.

Răstimp, în minunatul județ Alba, în „Capitala de suflet”, e tăcere de mormânt. Șeful Consiliului Județean, care administrează întreg sistemul integrat de colectare a deșeurilor, se plimbă pe la munte, postează poze cu urși, cu asfalt și alte cele, dar nu zice o iotă despre ce se întâmplă cu rampa, cu capacitatea ei de colectare, cu depozitarea gunoiului.

Primarul din Alba Iulia tace cu o și mai mare grație, chiar dacă cei mai afectați sunt taman locuitorii cărora trebuie să le facă viața mai bună, mai ușoară. Omul se plimbă pe la simpozioane, postează te miri ce citate, dar nu zice o vorbă despre ce se întâmplă cu colectarea, când sau dacă se va reveni la normalitate. Sau ce plan are, dacă o avea vreun plan.

Alte instituții se fac că fac și, pe ici pe colo, mai zboară câte o amendă, așa, în dorul lelii.

Compania care face colectarea se scuză că nu poate, că cei cu rampa nu primesc, iar cei cu rampa, care vor prelua și colectarea, se pregătesc de campanii de promovare și umblă să-și atârne presa la butonieră. Despre ce se întâmplă, de ce se întâmplă așa și cum se va remedia situația, ori când anume, nimic.

E o liniște de mormânt, iar în liniștea asta gunoaiele cresc printre blocuri și case. Colectare se face, însă de-a dreptul selectiv, în sensul că azi se ridică din anumite zone și poimâine din altele.

Nimic nu e mai frumos decât o dimineață de vară în care ieși din casă și prima imagine ce te lovește e a unor munți de gunoaie dintre care abia dacă se mai văd pubelele. Îți vine să cauți pe google numele mamelor Primarului, șefului Consiliului Județean, a patronilor firmelor care se ocupă de toată tărășenia asta de colectare. După care să înjuri, tare și apăsat.

Desigur, aș putea folosi spațiul rămas aici pentru a vă scrie numele și prenumele mamelor tuturor celor care-s implicați în tot procesul ăsta, ca să nu vă folosiți sudalmele fără adrisant. N-o să fac asta. În schimb, deși nu e treaba mea, o să fac ceva ce nu prea îmi stă în fire și o să scriu cam ce cred eu că ar trebui să facă, de urgență, actorii implicați în tot acest proces. Să dau un sfat, cum ar veni, complet gratuit.

Primăria Alba Iulia trebuie să explice, de urgență, situația. Apoi să ia câteva decizii rapide. 1: Să treacă prin Consiliu un proiect prin care să fie construită o rampă de transfer, de rezervă, unde să poată fi depozitate, pentru perioade scurte, deșeurile pe care rampa de la Galda nu le poate prelua în anumite zile. 2: Primarul Pleșa, ori dacă nu e el capabil, atunci o persoană mandatată de instituție, să ia legătura cu toți operatorii de depozite de deșeuri de pe o rază de 1.000 km, iar cu cel puțin unul să facă o înțelegere prin care surplusul de deșeuri din oraș, ce nu poate fi depozitat la Galda, să fie dus acolo. E oricând preferabil un cost suplimentar, cu transportul, decât gunoaie în stradă, între blocuri și case.

Consiliul Județean trebuie să explice de urgență care e situația de la depozitul de la Galda. Dacă este subdimensionat, ceea ce din toate datele de până acum este, să identifice responsabilii și să-i demită. Ori să-și dea demisia, că tot veni vorba de Dumitrel. Înainte de demisie, însă, să comande cât mai rapid un studiu, să facă un calcul, pentru ce înseamnă extinderea depozitului, astfel ca el să aibă o capacitate suficient de mare cât să deservească tot județul. Și să aloce rapid banii pentru chestia asta, că nu-i timp de pierdut.

Nu în ultimul rând, toți actorii implicați în povestea asta, Consiliu Județean, Primărie, firmele de salubritate, trebuie să stea la aceeași masă și să discute, public și transparent, despre toată situația și, într-un fel sau altul, să găsească o rezolvare.

Că aici, spre deosebire de Sectorul 1, unde Clotilde se bate cu o mafie, aici ei sunt mafia gunoaielor.

0 0 Voturi
Article Rating
Înscrie-te
Notificare de la
0 Comments
Răspunsuri în text
Vezi toate comentariile