Gunoiul rămas de la vechea administrație. Dai un ban dar știi că e degeaba

De ani buni, gunoaiele sunt o problemă destul de nasoală la Alba Iulia. Sigur, nu doar aici, că peste tot sunt probleme cu sistemele integrate, însă la noi parcă e ca la nimeni. Nu mai departe de acum un an, în preajma sărbătorilor de iarnă, orașul se transfomase într-o veritabilă groapă de gunoi, pentru că Garda de Mediu le-a închis celor de la Polaris acea „rampă temporară”. A urmat apoi o întreagă tevatură, cu făcut de alte rampe care nu s-au făcut și suntem fix cam unde eram cu un an în urmă. Mă rog, aproape.

Între timp, se pare că lucrurile s-au mai mișcat în ce privește marele depozit ecologic de la Galda, cel pe care Ion Dumitrel trebuia să-l pună în funcțiune încă de cu hăăăt, ani buni de zile în urmă. Din informațiile noastre, procedura de atribuire ar cam fi intrat în ultima fază, căci s-ar fi respins și ultima contestație, așa că e posibil ca într-un viitor apropiat să ne trezim că, minune!!!, avem un depozit ecologic în Alba și nu va mai trebui să cărăm gunoaiele până pe la Târgu-Jiu sau la dracu în praznic.

Asta va însemna însă și ieșirea de pe piața locală a celor de la Polaris M Holding, firmă care a pierdut și licitația de acum vreo doi ani, pentru colectarea la nivel de municipiu, și meciul pentru rampa ecologică, se pare. Chiar dacă au pierdut atunci, contractul cu Polaris a mers înainte, pe prelungiri, că situație excepțională și de urgență și așa și pe dincolo. De fapt, cei de la RER Vest, care au câștigat contractul pentru serviciul de colectare n-au vrut să preia treaba până nu e funcțională rampa de la Galda. Așa că s-a mers cu Polaris înainte, ceea ce a convenit de minune vechii administrații. Adică, e cvasi-cunoscută relația de super prietenie dintre vechea administrație și firma respectivă, directoarea locală a companiei, Lucia Pera, fiind sora Marianei Giurgiu, actualmente retrasă din postul de șef de cabinet al lui Paul Voicu în cel de șefulică pe la personal. Că așa e cu ăștia, funcționarii publici, nu pleacă din post.

Ei bine, dacă au să vină cei de la RER Vest are să fie bine. Adică rău. Pentru că să vă povestim de ce. Știind că au o mare problemă cu colectarea deșeurilor – care la Alba Iulia nu s-a făcut niciodată selectiv – vechea administrație, cu Mircea Hava, Paul Voicu și chiar Gabriel Pleșa în peisaj, au vrut să joace puțin toată problema la nivel de imagine. Să pară că se face, chiar dacă nu se făcea. Așa s-a ajuns la minunata soluție a rampelor subterane.

Câteva astfel de rampe există de ani buni în Alba Iulia, însă ele au fost rareori funcționale. Lângă ele au fost amplasate tomberoane normale și alea sunt cele folosite. Numai că, prin vara lui 2019, administrația anunța că vor fi amplasate peste 100 de astfel de rampe subterane, că vor dispărea tomberoanele dintre blocuri, că se va face colectare selectivă, că are să fie numai parfum și lapte și miere. Să nu uităm, era perioada de precampanie.

Hava plecase prin luna mai la Bruxelles, europarlamentar, iar Paul Voicu rămăsese mare ȘEF. În august 2019, Primăria Alba Iulia semna cu Best Tools SRL din Ilfov un contract în valoare de 1,3 milioane de euro pentru amplasarea a peste 100 de astfel de rampe subterane. Care, între noi fie vorba, sunt o chestie foarte bună, care ar face ca tomberoanele să dispară, să nu mai fie gunoaie între blocuri și ar permite și o colectare selectivă. Dintre astea 120 și ceva de rampe, câte erau prevăzute în contract, vreo câteva au fost și inaugurate, fix înainte de alegeri, de onorabilul domn Paul Voicu.

Acum, însă, situația s-a complicat complet. Ba chiar e un blocaj. De ce? Păi fiți atenți aici. Cum ziceam, contractul ăsta a fost semnat în 2019. Numai că, în 2018, Primăria concesionase contractul de colectare a deșeurilor din oraș. Adică acel contract câștigat de RER Vest, care însă n-a mai fost preluat din cauză că nu funcționa rampa de la Galda. Ei bine, ce să vezi, acel contract prevede negru pe alb servicii de colectare la suprafață, nicidecum din containere amplasare în subteran.

Adică, știind că are un contract semnat pentru colectare din pubele aflate la suprafață, contract valabil pentru ani buni – cu cei de la RER Vest, chiar dacă nepreluat pe motiv de nefuncționare a rampei de la Galda – Paul Voicu a antamat 1,3 milioane de lei pentru amplasarea de rampe subterane prin tot orașul.

Rampe care sunt și vor fi complet inutile, în condițiile în care cei de la RER Vest, care au să-și preia contractul câștigat la licitație, de îndată ce se pornește rampa de la Galda, vor face colectare din pubele de la suprafață. Pentru că așa zice în contract și nimeni nu-i poate obliga să facă altfel.

Rămași cu problema asta a gunoaielor pe cap, noua administrație are acum de ales între a duce contractul înainte sau a-l anula. Chestie care, cu mersul înainte, ar însemna amplasarea pubelelor subterane prin tot orașul, cu 1,3 milioane de euro, dar pe care nu le vor putea exploata, decât dacă RER Vest va accepta să facă colectare din subteran, chestie pentru care vor cere bani în plus, că înseamnă dotări în plus. Sau varianta anulării contractului, care ar însemna plata unor penalități

Eh, uite, măcar nu mai are săracul Paul Voicu astfel de bătăi de cap.

0 0 Voturi
Article Rating
Înscrie-te
Notificare de la
0 Comments
Răspunsuri în text
Vezi toate comentariile