Impostorii vechi și noi. Sau cu ce șulfe mai vine USR să schimbe fața politicii

Raportându-ne mereu la hoții clasici, din partidele vechi – că doar la ce să ne raportăm? – orice făptură apărută în politică pe linia USR – PLUS a primit imediat aura de „om nou”, de „altceva”.

USR Alba este partidul cu „oameni noi”, cu oameni competenți, cu profesioniști, cu oameni care n-au mai jucat politică și care vin să se sacrifice, lasă în urmă cariere profesionale de succes, totul pentru a schimba fața politicii. Așa se prezintă mai toți băieții care, de câțiva ani, au „descoperit” politica și, de puțină vreme, chiar și ciolanul.

Există chiar și cazuri care să ateste că lucrurile stau așa. Prin București și alte orașe din țară chiar există oameni cărora acest șablon, al „omului nou, profesionist”, le vine mănușă.

Nu este și cazul județului Alba. Nicidecum.

În Alba, partidul ăsta este condus de un tânăr care însă a învățat foarte repede limba afacereză, deputatul BeniaminTodosiu, absolvent de școală post liceală din cadrul unei Universități, chiar dacă în CV și peste tot lasă să se înțeleagă că a terminat „medicina”.

Iar acesta este, se pare, modelul de impostură aplicat la orice alt culegător de funcții din partidul „oamenilor noi”. Căci, în Alba, USR există – la nivel de voturi – prin Gabriel Pleșa și atât. Restul nu sunt decât niște cazmale politice care s-au lipit la bruma de notorietate a primarului din Alba Iulia.

Să luăm, așadar, cazul încă viitorului Subprefect de Alba, Viorel Rașcovici, noua stea a USR-ului, gata să apună – sperăm – odată ce vom fi trecut peste poleiala de aur coclit cu care niște salahori ai cuvintelor, aciuiați cu simbrie pe lângă „absolventul de medicină” Todosiu, i-au turnat-o peste CV.

Cine este acest Viorel Rașcovici? Iată ce zice USR Alba despre el: Este președinte la filiala Cergău. Cergău, acest Washington al județului, al doilea ca importanță după Colorado Șpring.

Din 1991 și până în 2016 a lucrat la  „INSPECTORATUL DE POLITIE JUDETEAN ALBA
– Ordine publică, Secţia nr.5 Poliţie Rurală Blaj, jud.Alba.
– Organ de cercetare penală a poliţiei judiciare, în perioada 11.04.2005 – 09.12.2016, cu avizul Înaltei Curţi de CasaţieşiJustiţie.
– Poliţist cu funcţie de conducere.
– Principalele activităţi şi responsabilităţi”

Adică, este un fost subofițer, cu liceu și postliceală, ca șeful său politic, fost șef de post în Poliția Rurală. Sigur, dacă nu știi să privești mai departe de vrăjeala din CV, ai zice că e un fel de Corado Cattani, care-a avut însă nenorocul de-a se naște în Moldova. Că altfel sigur se lupta cu mafia italiană ori cu cartelurile mexicane, nu cu găinarii și ciorditorii de cartofi din Cergău.

Întreg CV-ul, periat de organul de comunicare al lui Todosiu, îl găsiți aici. E un fel de „magda cum fraude” a CV-urilor.

Să ne oprim doar asupra studiilor. Rașcovici termină Liceul Tehnoton din Iași, în 1987. Trei ani mai târziu termină școala – de 2 ani – de subofițeri de poliție de la Câmpina. Până aici, toate bune și frumoase.

În 2003 obține și un „Certificat de absolvire,cursul de capacitate în specializarea poliţie judiciară. Centrul de Formare Poliţie Slatina”. O diplomă de participare, care nici măcar nu cântă.

Între 2001 și 2005 obține, la fără frecvență probabil, Diploma de licenţă, Facultatea de Drept, LegislaţieInternaţională Comparată, Diplomaţie şi Consultanţa Juridico-Economica, domeniul fundamental ştiinţe juridice.
Universitatea Internaţională deschisa Tecnoeconomia Europeana Academia de Tehnoeconomie si Cooperare Romăno-Americană din Bucuresti.”

Ce este această Universitatea Internațională deschisă Tecnoeconomia Europeană Academia de ….?!?! Păi nu e nici măcar o bombă de universitate privată. Nici măcar atât nu e. Nu-i nici măcar o petardă de genul Biottera sau Spiru Haret. Pentru că NU E O FACULTATE! Ea nu există ca și unitate de învățământ superior. E un SRL, o școală de veverițe, pe care guguștiucii de la USR ne-o prezintă drept caz de învățământ superior, absolvit de viitorul Subprefect.

Nu e clar cum poți absolvi o școală care nu există, căci distinsa propunere de Subprefect n-a produs și o diplomă în sensul ăsta. Poate o va face, și o să ne mirăm cu toții că acea școală de veverițe e un fel de Sorbonă secretă, de care n-a auzit nimeni, nici măcar ARACIS-ul. Și n-o să mai credem toți că atunci când zice că a absolvit școala aia, s-a spovedit de fapt unui popă, în curtea SRL-ului, iar ăla l-a absolvit de toate.

Mai departe, căci cei de la USR merg cu impostura pe noi culmi, din CV-ul fostului milițian rural se înțelege că ar avea și cursuri post-universitare. Te pomeni că a făcut și cercetare. Le-a băgat lampa în ochi unor diplome reale, a aflat tot și acum, gata, e și el intelectual.

„2005-2006 – Cursuri Postuniversitare de un an în Psihologie Judiciară Facultatea de Psihologie, Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca”. Cursul ăsta, pe care-l asumă viitorul fost Subprefect, nu este unul post-universitar ci unul de perfecționare. Și nu are o durată de un an. Bașca, nu are nicidecum valoarea unui master, așa cum lasă băieții care i-au croșetat CV-ul să se înțeleagă. Și-apoi, dacă el era milițian local la Cergău, și rupea comuna cu vigilența lui, de evitau infractorii să fluiere măcar prin sat, când s-a mai dus și la cursurile astea de „un an”? Sau a fost așa, o dată când s-a înscris și a plătit taxa, iar după un an a mers să-și scoată diploma de participare?

Chestiunea diplomelor confidențiale.

Am discutat cu domnul Rașcovici, inițial telefonic, apoi ne-am și văzut. Ba chiar am lămurit unele aspecte din mirobolantul său CV ori din ce informații a transmis în mediul public. De ce și-a trecut, de exemplu, pe pagina de socializare că e absolvent al Facultății de Drept din cadrul Universității București? Păi „atunci când mi-am făcut pagina de facebook nu credeam că o să ajung într-un post de demnitar”, ne-a răspuns senin distinsul candidat. Pratic, e ok să minți, dacă nu o faci din funcție publică, din postul de înalt funcționar. Dacă ești doar membru de patid, șef de filială locală, candidat la primărie de comună chiar, e foarte ok să minți despre tine și studiile tale în spațiul public. După discuția telefonică, ne-a confirmat că a remediat situația. Adică, a schimbat de pe pagina de Facebook. Numai că a schimbat cu „Universitatea Româno-Americană”. Sigur, e și asta o fabrică de diplome, însă una acreditată, legală, nicidecum precum acel SRL cu tehnoeconomia lui pește prăjit, de unde susține distinsul că are diplomă. Despre o eventuală publicare a diplomelor, nici vorbă. E de ajuns CV-ul făcut public, acel CV care e o glumă lipsită de umor. Sunt chestiuni confidențiale, zice Rașcovici. Nu insistăm, o fi. Falsurile de regulă sunt chestiuni confidențiale.

Situația se complică.

Ne-am întâlnit la cafea, la o terasă din oraș. Rașcovici e calm și zâmbitor. Nu pare afectat prea tare de faptul c-a fost prins în flagrant. El consideră că e totul legal, că nu e nici o problemă. Ne arată și acte. Diploma lui de studii superioare e o simplă foaie, fără antetul Ministerul Educației, fără nici măcar unul din elementele care să-i confere greutate juridică. E fix una precum găsiți în pagina 5 a revistei. El susține că e bună, pentru că sunt „mii de astfel de cazuri în MAI”. Ca și când existența altor hoții ar putea justifica o hoție. Mai apoi, zice el, a acționat de bună credință. El a mers, a studiat, a învățat și a luat diplomă. La fără frecvență, desigur, deși în CV-ul inițial apare că a terminat dreptul în 4 ani. L-a terminat de fapt în 5. A dat licența în martie, deși e cvasi-cunoscut că sesiunile de licențe sunt în toamnă și iarnă, respectiv septembrie și februarie. Mai apoi, buna lui credință nu valorează nimic. E trist pentru un om din poliție să vină cu astfel de justificări, precum „buna credință”, când e cât se poate de clar că necunoștința legii nu te absolvă de efectele ei.

Are totuși o diplomă de la Babeș-Bolyai, cu antet și tot ce trebuie. Niște „cursuri post universitare” de două semestre. Nu e un master, nicidecum. E un curs pentru care a plătit, ceea ce explică în parte faptul că i s-a permis să-l facă. Probabil că, între timp, l-a echivalat ca pe un master, pentru încadrare. După terminarea acelui SRL de unde are diplomă de facultate, sanchi, Rașcovici a fost reîncadrat în MAI pe post cu studii superioare. Nimeni nu s-a sinchisit să verifice dacă el chiar are diplomă. De fapt, le-a dus doar o adeverință, o echivalentă. Căci, pe diplomă nu există, așa cum vă ziceam, antetul Ministerului Educației. Ba mai mult, în timp ce era el student, SRL-ul ăla a fost verificat, răs-verificat și închis, declarat public ca fiind nimic mai mult decât un SRL, care nu poate acorda diplome de studii. Și că orice hârtie de la ei are valoare academică ZERO.

Rașcovici se bazează însă pe faptul că e o situație des întâlnită în sistem. Și are dreptate. Sunt pline instituțiile publice, în special cele de forță, de fel și fel de impostori care și-au umflat veniturile în baza unor fițuici prezentate pe post de diplome.

La cei 50 de ani ai săi, pensionar din miliție, posesor de diplome false, obținute de pe la SRL-uri obscure, Viorel Rașcovici e cea mai bună soluție pe care USR a avut-o pentru postul de subprefect. Mă rog, e soluția pe care BeniaminTodosiu a girat-o și pe care, se pare, o girează în continuare. Căci Rașcovici nu are de gând să se retragă. Știe că e o problemă la diplomă, dar dacă au făcut și alții, el de ce nu?

Poftim reformă a clasei politice! Poftim oameni noi, profesioniști! Bravo!

5 1 Votează
Article Rating
Înscrie-te
Notificare de la
0 Comments
Răspunsuri în text
Vezi toate comentariile