Închipuita transparență a Primăriei lui Pleașcă

Au fost câteva chestiuni pe care, fiindcă erau venite de la centru și făceau parte din marea strategie a USR, le-a mestecat și Gabriel Pleșa întreaga campanie electorală, printre care și transparența. O primărie transparentă. Transparență în cheltuirea banului public. Transparență în actul decizional. Transparență în tot, ne spunea edilul cu mâna pe inimă și, probabil, două degete încrucișate la spate.

Nici vorbă de așa ceva. Primăria, în mandatul Pleașcă, e o instituție complet opacă. Desigur, există comunicare, în sensul că zi de zi ni se transmite și spune câte ceva. E un veritabil delir comunicațional, în care promisiunile de ieri nici n-apucă să se întipărească în mintea cetățeanului, că din gura lui Pleașcă sar alte promisiuni. Vom face, vom drege, vom căuta să găsim. Ce face însă Primarul toată ziua? E greu de spus. Ce face el în timpul programului, la asta mă refer. Știm cu toții că e pasionat de tăiat panglici, depus coroane, participat la sindrofii și plimbat în interes de serviciu. Știm că după program se plimbă „pe strada ta”, sanchi în căutare de dialog, a să afle problemele. Păi, credeam că le știe, că doar când a candidat avea soluțiile, acum caută să identifice probleme? Mă rog, e treaba lui e face în timpul liber. Mai știm, din legende, că e pasionat și de ținut audiențe cu fel și fel de doamne care au probleme cu câinele din vecini, care latră. Deh, probleme!

Și, totuși, ce naiba face primarul? Ce anume lucrează Pleașcă în instituția aia unde e șef de un an de zile? Păi, fiți atenți. În urmă cu vreo lună, am cerut, în baza Legii 544, să ni se transmită agenda săptămânală a primarului și viceprimarilor. Adică, să ni se transmită în fiecare zi de vineri, pentru săptămâna următoare, ori luni pentru săptămâna în curs, care-i agenda distinsului edil și a celor două mâini stângi ale sale, viceprimarii. Și, ce credeți că ne-au răspuns? Că dacă Primarul Pleașcă nu e acolo, preia viceprimarul Popescu, iar dacă nici viceprimarul Popescu nu e acolo, preia viceprimarul Filimon. Ce preia? Păi atribuțiile, normal. Că ne-au dat un fișier separat și cu atribuțiile, la modul „Primarul are raporturi inter-instituționale cu Instituția Prefectului, Consiliul Județean și alte instituții ale Statului Român, în interesul municipiului. În foarte multe cazuri acestea sunt neprevăzute sau neanunțate în ziua anterioară”.  Iar partea cu neprevăzutul e la fel și pentru cei doi viceprimari.

Vă dați seama? Se duc sărmanii la muncă și așteaptă așa, ca niște muște în colivia Primăriei, gata să-i ia alte instituții pe nepregătite, să sară problemele la ei dacă au curaj, să vină cine o vrea, că ei fac față. Practic, se știe că ei fac niște chestii, însă nimeni din Primărie nu poate să ne spună ce. Dar ei fac și sunt chestii neprevăzute. Am revenit, desigur, și am insistat la oamenii din instituție, că nu se poate să nu se știe niște chestii din timp. După care au promis că ne vor trimite săptămânal agenda cu ce se știe și e stabilit. Și, fix ca Pleașcă, au promis și a rămas bine promis.

Acum, nu asta ar fi principala și cea mai mare problemă, că nu e transparent programul primarului. Că, sincer, ne-am cam lămurit că nu face nimic. Nimic bun, că de făcut totuși face chestii, că se consumă bani acolo, se dau contracte, lucrează oameni sanchi.

La ora asta, pe acea ponoseală de site al Primăriei, unde trebuie să faci, vorba lui Mircea Trifu, săpături arheologie ca să găsești ceva, nu există nimic care să denote o transparența aia promisă.

Cu excepția Primarului Pleașcă și a adjuncților săi, Popescu și Filimon, plus secretarul Primăiei, nu există nici măcar un singur CV public.

Chiar trebuie să discutăm cu surse ca să aflăm că tipa aceea, amica lui Pleașcă, cu care mergea pe la chefuri, angajată recent la departamentul financiar contabil, a lucrat la o fabrică de papuci înainte? Chiar nu e normal să știm cine-s consilierii personali ai edilului, de ce domeniu se ocupă și ce anume îi recomandă pentru acele posturi super bine plătite? N-ar fi normal ca toate CV-urile să fie publice?

Bașca, la ora asta nu există nici măcar toate declarațiile de avere pe site. Iar astea e obligație legală.

Și, că tot veni vorba de obligații, legea spune că ar trebui să organizeze cel puțin o conferință de presă lunar. Un fel de dare de seamă, de raport, în care să comunice ce a făcut și ce va face. Pleașcă n-a organizat nici măcar o singură conferință de presă de când e primar. De fapt, a existat o conferință de presă organizată de primărie, dar aia susținută de Emil Popescu.

Singurul lucru transparent, în ce-l privește pe Pleașcă, e că nu știe. O recunoaște și el, căci ce altceva poate să însemne că săptămânal se plimbă electoral pe străzi, ca să afle sanchi problemele, dacă nu o recunoaștere a faptului că habar n-are? E o treabă să nu știi și să vrei să afli, iar o cu totul alta când, după ce ai fost mandate la rând consilier, cinci ani viceprimar și de un ești primar, tu încă tot să nu știi care-s problemele orașului. Păi atunci ești prost. Iar dacă ești prost, trebuie să pleci acasă și să te odihnești.

P.S. În urmă cu mai bine de o lună, am făcut o sesizare, cât se poate de oficială, despre un eveniment neautorizat desfășurat pe domeniul public. E vorba despre acea tentativă de reenactment istoric, cu Mălai Viteazul și o ceată de figuranți, totul sub bagheta unui prieten de-al USR și al lui Pleșa, un domn pe nume Pralea. Bașca, au mai și chinuit un cal, pus să stea sub Mălai Viteazul, că se vedea clar în imagini cum suferă. Ce a făcut Primăria lui Pleașcă cu sesizarea? I-a dat număr de înregistrare. După care au făcut fix ce face Pleașcă zilnic, adică absolut nimic.

0 0 Voturi
Article Rating
Înscrie-te
Notificare de la
0 Comments
Răspunsuri în text
Vezi toate comentariile