Interviu: Victor Paul Florea

  • de

Victor Paul Florea, consilier local: Îmi doresc un oraș pentru oameni, nu pentru mașini. Un oraș cu spații verzi, piste de bicicletă, locuri de joacă sigure.

E cel mai tânăr consilier local. E independent și, zice el, vrea să facă, să schimbe. Sigur, toți zic asta, însă el chiar reprezintă niște oameni. Căci ei, oamenii, l-au ales pe el în mod direct, nu o listă. L-au ales chiar dacă pare să fi apărut de nicăieri și nici nu era prea clar unde ar vrea să ne (con)ducă. Poate că a fost un vot de blam dat altora, poate că a chiar reușit să convingă, însă e clar că Victor Florea a fost surpriza toamnei trecute. Acum, la mai jumătate de an de când e în Consiliul Local, am zis să-l luăm puțin la întrebări.

Cum ți se pare activitatea Consiliului Local? Dacă poți, spune-mi cum vezi tot meciul ăsta cu STP, care a reconfigurat puțin „taberele”, „majoritățile”.

Victor Florea: Pentru mine activitatea în Consiliul Local este foarte intensă. Îmi doresc să fie mai multe ședințe într-o luna, iar proiectele sa fie împărțite între aceste ședințe, pentru a avea timpul necesar sa le analizez în detaliu.

Mi se pare că acest serviciu public trebuie să servească cetățenii. În situația de față se plătesc foarte mulți bani pentru un serviciu de calitate inferioară și nici măcar nu se asigură toate subvențiile.

Cum ți se pare că se mișcă Primăria, că acolo ești implicat doar tangențial? S-a schimbat ceva, se schimbă ceva?

Speranța mea este ca în timp să se vadă pași majori de schimbare. În prezent se realizează un audit care poate avea rezultate foarte bune, eu sper ca acesta sa aducă o eficientizare a aparatului de specialitate.

Observ tendința de a face achiziții publice la prețuri mari, aici mă refer la acele tablete achiziționate pentru Consiliul Local, care au fost mai scumpe decât prețul pieței. Deocamdată am încredere că domnul primar este bine intenționat și va aduce schimbarea de care avem nevoie în Primărie.

Cât de eficient poate să fie un consilier local, de unul singur? Mă refer la proiectele tale și nu la faptul că, așa cum s-a văzut, votul tău poate înclina o balanță. Ți-ai negociat votul?

Un singur vot în Consiliul Local poate să cântărească mult atunci când interesele sunt foarte împărțite. Ca principiu, pentru a trece un PH e nevoie de o majoritate, de aceea dacă vezi votul meu  separat de negociere, atunci nu o să fie foarte important. Dacă însă vezi votul meu împreună cu negocierea, atunci în timp se vor vedea și rezultatele.

Atunci când vin cu o propunere bună, șansele de reușită sunt foarte mari, nu va spune nimeni NU la ceva bun doar de ,,dragul” de a zice nu, doar dacă acolo este un interes ascuns.

Din tot ce ți-ai propus, din tot ce ai promis – chiar, ce ai promis? – ai reușit să faci ceva până acum?

Pentru început mi-am propus sa cunosc mediul în care îmi desfășor activitatea și să am contact cu oamenii aceștia.

Am avut întâlniri productive cu CSE și CJE iar pentru nevoile lor am reușit să am câteva negocieri foarte bune cu domnul primar, în special pe tema burselor.

Pentru CA-urile din care fac parte am făcut informări adresate domnului primar și CL, astfel încât să le poată fi satisfăcute nevoile. În primul rând, am sesizat nevoia de renovare, pe tema aceasta am formulat detaliat defectele și lucrările ce trebuie făcute în instituțiile de învățământ pe care le reprezint. De asemenea, am făcut informări cu privire la nevoile adresate de către seniorii din oraș, de a avea un loc mai confortabil pentru petrecerea timpului liber.

Am adus la cunoștința primarului și CL nevoia urgentă pentru piste de biciclete, iar pe tema aceasta am discutat aprofundat cu domnul primar și speranța este sa apară în următoarele 12-18 luni pistele mult dorite.

Am avut discuții despre amenajarea  cetății, astfel încât sa o transformăm într-un  loc mai primitor si plin de viață.

Pe tema ștrandului am vorbit cu arhitecții de la Primărie și sunt câteva posibilități de implementare.

Chiar acum se lucrează la proiectul de creare a parcului industrial cât și la aducerea utilităților pe centura orașului.

Am făcut informări cu privire la nevoia de întreținere a zonei pietonale de pe Mamut.

Am supravegheat îndeaproape lucrările de anvelopare a blocurilor turn și l-am informat pe domnul primar atunci când am văzut nereguli.

Am întâlnit reprezentanți ai I.P.J Alba și am discutat despre cum putem să creștem siguranța în oraș. La aceeași întâlnire am atras atenția asupra unor activități ilegale care au loc în oraș.

Particip activ pentru a avea un serviciu de transport în comun da calitate superioara cât și un serviciu de salubritate bun. Aceste două contracte, dacă sunt realizate corect și în interesul cetățeanului, vor ajuta foarte mult la fluidizarea traficului, curățarea aerului și aspectul de ,,întreținut” al orașului. De asemenea vor aduce economii la bugetul local, care să poată fi dirijate spre creșe, parcuri, parcări etc.

Iar ca parte foarte importantă a activității mele, mă bucur ca sunt vocea cetățenilor în Consiliu și că îi pot ajuta să-și exprime dorințele și neplăcerile. De asemenea mă bucur să pot organiza activități de voluntariat, precum Borcanul Fermecat, și să vad cu cât drag și energie se implică lumea.

Dacă e un lucru pe care ții neapărat să-l faci/implementezi, până la final de mandat, care ar fi ăla?

Cel mai mult îmi doresc ca orașul să se construiască armonios. O dată ce se face un PUG, acesta să fie respectat astfel încât cetățeanul să poată avea o predictibilitate a ceea ce urmează să se construiască. În prezent orașul crește haotic, se construiesc blocuri lângă case, se fac PUZ-uri care modifică PUG-uri și PUD-uri care modifică PUZ-uri doar pentru că investitorii doresc un profit, nu pentru că așa ar crește orașul mai frumos. Îmi doresc o planificare respectată, care sa îi ajute pe investitori să realizeze investiții, cât și să îi dea cetățeanului siguranța că dacă își face casă într-un cartier de case, nu se va face un bloc lângă el. Îmi doresc un oraș pentru oameni, nu pentru mașini. Un oraș cu spații verzi, piste de bicicletă, locuri de joacă sigure, parcuri de animale, circuite complete pentru bicicliști, zone pietonale mari și parcări subterane și supraterane, astfel încât să nu se mai vadă mașini pe toate trotuarele.  Consider că planificarea urbană stă la baza aspectului unui oraș și reprezintă piatra de temelie pentru viitoare investiții. Și implicit pentru bugetul local.

0 0 Votează
Article Rating
Înscrie-te
Notificare de la
0 Comments
Răspunsuri în text
Vezi toate comentariile