Ion Dumitrel și firmele de casă intră în era digitală

În timp ce toți politicienii vorbesc despre digitalizare, despre nevoia de a prinde cumva internetul din urmă, de a tehnologiza instituțiile, când vine vorba de achiziții de hardware și software, nici un ordonator de credite, dintre cei numiți politic, nu pare să fi auzit de google. Atât cât să dea și ei o căutare, acolo, să vadă cât costă un anume produs pe care vor să-l achiziționeze.

Instituțiile publice nu par să fi auzit de marile lanțuri de retail, de companiile care vând online, la prețuri competitive, iar Ion Dumitrel nu face excepție. Până la urmă nu poți învăța un câine sur trucuri noi, și-apoi nu-i ca și când cumpără pe banii lor.

Să luăm, de exemplu, o ultimă frumoasă achiziție făcută de Consiliul Județean Alba, prin care au cumpărat echipamente hardware, după cum urmează: 12 stații de lucru, o multifuncțională A3 color, alte 30 de stații de lucru/desktop și 20 de laptop-uri, pentru că voiau ei să creșterea „capacităţii operaţionale la solicitările cetăţenilor precum şi a capacităţii de investigare a structurilor Inspectoratului de Poliție Județean Alba”.

Bineînțeles, pentru toată achiziția asta, a cărei sumă a fost estimată la 286.554 lei, plus TVA, au făcut un caiet de sarcini precis și au scos contractul la mezat, în cadrul unei proceduri simplificate. Iar cum caietul ăla de sarcini a fost atât de precis, la „licitație”, dacă i se poate spune așa, s-a înscris doar InfoGrup SRL, care a și câștigat contractul. Pentru că, atenție, a avut o ofertă atât de precistă încât a oferit un preț de 286.550 lei, plus TVA. Adică fix 4 lei mai puțin decât estimarea celor de la Consiliul Județean, de ai zice că oamenii lui Dumitrel au făcut estimările fix în funcție de ofertele celor de la InfoGrup, asta ca să nu zicem că firma lui Beldean a făcut chiar ea caietul de sarcini al viitoarei achiziții.

Sigur, am putea pleca de la premisa că cei de la InfoGrup au, într-adevăr, cele mai competitive prețuri de pe piață, atunci când vine vorba de componente hardware și software. Numai că asta ar însemna să avem ciungă în păr, să ignorăm existența marilor lanțuri de magazine sau alte multe, multe, foarte multe alte achiziții făcute la suprapreț de la firmulița asta de casă, cu precădere a administrațiilor care poartă culoarea galbenului PNL.

Acum, sigur că nu e o problemă că distinsul domn Dumitrel cumpără laptopuri și calculatoare cu prețul mediu de peste 1000 de euro bucata, ci mai degrabă faptul că de banii ăia ar fi putut lua chestii mult mai bune.

Iar toată sesiunea asta de cumpărături, parafată la începutul lunii decembrie, e și mai ciudată, căci deși e vorba cel mai probabil de bani europeni, ea își continuă cursul nestingherit, chiar dacă încă nu s-a așternut suficient praf de uitare peste povestea proiectelor cu finanțare europeană, făcute de compania distinsului domn Dan Barna, în combinație cu instituția condusă de Dumitrel, și de nenumăratele achiziții făcute așa, fix de la acest InfoGrup al domnului Beldean.

Sigur că, cel mai probabil, toată această tărășenie e acoperită și blindată cu acte, căci s-a văzut clar cât de bine s-au potrivit evaluările Consiliului Județean cu ofertele celor de la InfoGrup. Până la urmă discutăm despre achiziții și dedicații, chestii care se fac, cum se zice, cu legea în mână.

Totuși, e tare păcat că, din cauza pandemiei, nu mai organizează Consiliul Județean acel „Best of Buiness”, eveniment de final de an, în cadrul căruia, la pachet cu niște firme care chiar au activitate de succes, Ion Dumitrel umplea cu diplome toate firmele prietene și bugetofage, care stau cu mâinile adânc înfipte în buzunarul cu bani publici. Nu de alta, dar ar fi putut să le dea celor de la InfoGrup măcar un certificat de „furnizor oficial”.

0 0 Votează
Article Rating
Înscrie-te
Notificare de la
0 Comments
Răspunsuri în text
Vezi toate comentariile