JURNALUL PITICULUI PROMO – cum se face un buget

Dragă jurnaule,

Mă disperă la disparera unii poliyticieni care e plini de politiceanisme și care numai gura de ei e când vine vorba de un buget. E unii care face niște amendalente că nu poți să te gândești că la ce sa gândit ei când a făcut amendamente alea? Că ie ușor să zici haide să dăm dar de unde să dăm? Că unii vine și zic că să creștem pensii, că să se dea în plus bani, că să fie mai mult?

Dar ie unii, ăștia, care nu se fundamentează, nu știe să citească o etichetă economică, nu știe să citeește un bon fiscal, dar iei face amendamente la buget.

Păi dacă nu sunt destui bani, de unde, de unde. De unde? Că dacă ar fi cosnsfiscat averile la toți ăia de a furat, bine, nu la toți, că unii dintre noi n-am furat la modul necinstit, dar dacă a consfisca măcar la ăia de a furat la modul necinstit, păi atunci sar face o resursă importantă la buget cu care s-ar putea crește o grămadă de lucruri necrescute.

Întro vreme mai mam gândit și la altă variantă. Iera îninte de sărbători și era un pot de câteva milioane la loto. Cred că vreo 6 milioane era, sau 12. Sau 20, da, parcă 10, nu mai știu egact, dar de dragul la rotunzime hai să zicem că era 10 – zece – milioane de euro. ȘI am zis eu atunci, bun, calculez matematic șimi ies 6 numere din 49. Bravo, uite, încă 10 milioane la buget. Eram deja pe drumul cel bun. Apoi mai am stat puțin, mai am calculat ce am calculat, multă vreme a durat că era calcul greu, și mai am rezultat 6 numere. Poc! Încă 10 milioane la buget. Vai, am zis atunci că-i gata, că am gâsit soluție la toate problemele, că rezolv deficit bugetar și tot. ȘI mai mam pus iar pe calculat. Iar am stat și am făcut cu cifre, cu minus, cu îmulțire înainte de scădere și adunare, am băgat și fracție, am făcut radical, era cât pe ce să bag și cu integrală, și poc, mai am scos 6 numere. Înca 10 milioane de euro la buget. Deja aveam 10 cu 10 cu 10, aproximativ 30 de milioane. Am luat o pauză, am băut o cafea să mă alimentez cu energie și mam pus iar pe matematică. Și dăi, de data asta cu integrale cu două necunoscut, cu trei necunoscut, am ajuns să fac cu en loate de câte kapa, să dau cu indici, cu numere dinalea indecise, cu i mic, câte și mai câte nam făcut. Da până la urmă mia ieșit rezultatul și iar am scos 6 numere bune. Încă 10 milioane de euro la buget. Eram pe cât de obosit, dar rupt de oboseală, dar eram deja fericit. Făcusem un calcul cu un prieten și deja ieram cel mai mare contributor la bugetul de stat din județ. Dace zic eu din județ, că pe trei județe nu era unul care să fi contribuit cu cât am contribuit eu. Șatunci mam decis că trebuie să mă sacrific eu și să fac cumva ca să devin cel mai mare contributor pe țară la buget. Și nu că pentru mine, ca să fiul eu primul sau ceva de genul ăsta. Era pentru țară și pentru oameni, că eu tot timpul și tot ce am făcut la oameni mam gândit când am făcut și la oameni am vrut casă fie bine.

Și așa mam mai apucat iar și am mai calculat, am luat și ecuații complexe și tot ce am găsit eu la manualul de mantematică. Și după ce mam chinuit eu în toate chinurile, mai am scos o dată 6 numere. Deja nici nu mai știu câte zeci de milioane de euro aveam strânse pentru buget.

Numai că după un timp am ajuns la un inpas. Că am tot calculat eu cares cele 6 numere norocoase, alea din 49, da după o vreme s-a temint numerele. Adică după toată muncea mea, meuișt să scos de 13 ori fix câte 6 numere și am făcut 130 de milioane de euro. Dar sa gătat numerele. Șatunci miam dat eu seama că și dacă stai și joci matematică și faci cele mai compleze și combinate calcule și reușești să iei toate numerele la loto de câte 6, din toate extageriel și chiar dacă la fiecare extragere ie premiu de zece milioane, tot nuția junge ca să faci să acoperi gaura la buget, de plus la buget pentru planuri și proiecte nici nu mi zic. Și miam dat seama că nu ie soluția ca să calculezi numerele la loto. Că și dacă faci din jocul de noroc și șansă, prin ecserciziu matematic, prin muncă și calcul, să nu mai fie joc de noroc, tot nuie suficient, că tot nu se acoperă bine necesarul.

Așa că mam gândit că mai bine să las bucuri asta, a jocului la loto, pentru oameni. Că dacă totfăceam eu matematic și numai eu câștigam, nu mai câștiga alții oameni și nu mai avea bucurie. ȘI oricum eu și dacă câștigam, și eu câștigam, tot nu era destul, așa că mai bine să se bucure oamenii. Că oricum eu tot ce am făcut și tot ce fac e pentru oameni și ca să fie bine la oameni.

Șatunci mam gândit și am zis că da, tot de la taxe și impozite, mai bine mai puțin de la mai mulți, ca să se strângă mult și să faci la mulți bine. Darasta nunțe lege ăia care critică, că ei nu zice de unde să se dea? Ie și o vorbă la noi, că te destinzi cât te ține plapuma. Păi dacă atât ie plapuma? CÂt să ne ântindem? Doar cât ie plapuma. Acum, că de ce ie plapuma mică, acum aici trebuie să răspundă ăia care a luat din plapumă, că noi când am venit așa am găsit plapuma….

0 0 Votează
Article Rating
Înscrie-te
Notificare de la
0 Comments
Răspunsuri în text
Vezi toate comentariile