La Bucium bugetul sună a jale

Undeva în vârf de munte, într-un loc ferit de lume, unde încă mai există pesediști care au priză la alegători, se află comuna Bucium. O localitate cu în jur de o mie de locuitori, al cărei buget e dus aproape în fiecare zi la shopping de către primarul Cornel Napău, proaspăt reales pentru al patrulea mandat. Sigur, se întâmplă și lucruri ok în comuna aia, din ce am văzut pe pagina lor de facebook, o pagină mai activă decât a multor orașe. Spre exemplu, a fost chiar mișto să aflăm că acolo, în vârful Apusenilor, se face colectare selectivă, o chestie pe care, cine știe, peste niște ani buni o vom implementa și prin orașe. Dar ajunge cu lauda, că nu de-asta ne-am adunat în pagina asta. Să trecem la lista de cumpărături a domnului Napău, căci de la începutul anului și până acum au fost executate aproape 300 de achiziții directe.

O dată sau de două ori pe săptămâ- nă, uneori chiar mai des, cineva de la Primăria Bucium cumpără fel și fel de produse alimentare de la Rivaly CH SRL din Câmpeni. Că e vorba de cefe de porc, mici, brânză, smântână sau tot felul de alte chestii, operațiunea asta de shopping e o chestiune constantă și, tot la câteva zile, firma asta vinde de niște sute de lei, uneori mii, domnului Na- pău. Și tot de la băieții ăștia cumpără și alte produse, gen cafea, pungi, mănuși și alte chestii. La fel se întâmplă și cu achiziția de fructe, însă astea-s luate de la altă firmă, Interfruct. Deh, Bucium e o primărie cu frigiderul mereu plin.

Există însă, printre sutele astea de achiziții, și niște chestii mai interesan- te. Spre exemplu, pe la începutul pandemiei, primarul Napău a cumpărat nu doar produse și materiale sanitare, dar a luat și un „combinezon antichimic clasa III’. Ca să se protejeze de Covid.

Pe la începutul lui martie, că era o perioadă propice, primăria Bucium a plătit 11.770 lei firmei Samconcept SRL pentru servicii de consultanță privind accesarea fondurilor din domeniul forestier. Că domnul Napău, după 12 ani de primărit, încă nu știe cum se face cu fondurile astea. În 4 martie, că deja luase combinezonul ăla chimic, Primăria Bucium plătește 9.000 de lei către Bogdy Antonya Sound SRL pentru închirierea unei scene, cu sunet și lumini, că doar urma să fie chef cu ocazia lui Sars-Cov-2. Unde probabil urma să se bea motorină, că altfel nu se explică achiziția de astfel de combustibil, de 18.000 lei.

După ce, în data de 3 martie îi dăduse deja 3.000 de lei pentru întocmirea unor acte privind întabularea unui drumuleț, pe 13 martie, când stăteam cu starea de urgență pe vine, Primăria Bucium plătește peste 91.000 de lei, plus TVA, lui Vasile Nicușor Verdeț, pentru măsurători topografice și servicii cadastrale.

Câteva zile mai târziu, Total Business Land SRL primește și ea ceva mai bine de 42.000, tot pentru servicii cadastrale. Ei, de altfel, sunt clienți mai vechi ai primăriei, iar după alte câteva zile au mai primit 2.500 lei ca să întocmească un memoriu.

După alte multe achiziții, printre care măști, foarte multe măști chirurgicale – ceea ce e de bine, plus nelipsitele legume, fructe, benzină, tonere, produse de papetărie și dezinfectanți, prin 6 mai primarul Napău se pune pe treabă și cumpără tuburi din beton armat, în valoare de aproape 50.000 lei, de la Teramet Metal Grup. Trei zile mai târziu mai cumpără de 12.000, că să fie. Iar în data de 22 închiriază un excavator pe șenile, cu 22.000 de lei.

În timp ce cu construcțiile treaba merge, comuna mai are nevoie de puțină consultanță. În iluminatul public, de exemplu, unde se plătesc niște astfel de servicii, în vederea obținerii unei finanțări nerambursabile. Banii, 17.000 plus TVA, ajung la Integra Business Consulting SRL, ceea ce ar fi fost surprinzător. Adică, să nu fi prins și aici Alba Proiect Consulting? Ah, stați așa, că Napău nu e de la PNL!

Pentru că motorina cumpărată în martie se terminase probabil, la mijlocul lui iunie primăria Bucium mai cumpără de alți 17.000 lei, iar la final de iulie mai închiriază un buldo-excavator, pentru lucrări urgente. Între cumpărăturile astea au fost și altele, desigur, nelipsitele alimente, servicii, mănuși, dezinfectanți și alte mărunțișuri.

În data de 27 august, cu fix o lună înainte să fie reales primar, că probabil știa că iese, nenea Napău cumpără la Primărie lenjerii noi de pat, în valoare de 7.777 lei, de la Uzinele Textile Timișoara SA.

În 14 octombrie sunt achiziționate niște alte servicii de consultanță, cu 14.000 lei, de la Crisbo Company SRL, firmă abonată la bugetul comunei, pentru sistemele electrice, iar o zi mai târziu Napău plătește 54.000 pentru servicii de exploatare forestieră celor de la Flosim Forest SRL.

În data de 23 octombrie, 6.900 lei merg la Smartacademy SRL, pentru consultanță. Adică să le scrie ei proiectul pentru bani de tablete pentru elevi. După care se cumpără termopane, de la Florida Termopane, de vreo 55.000.

În urmă cu vreo două săptămâni, Napău cumpără mănuși din latex de nu mai puțin de 12.000 lei, de la Solo Babilon Comerț SRL, după care, 2 zile mai târziu, sunt achiziționate produse -dezinfectanți, în valoare de peste 62.000 de lei, de la Dacia SA din Alba Iulia, firma domnului Petrescu.

Per total, se poate spune cu ușurință că Bucium e comuna cel mai bine aprovizionată, atât cu cefe de porc, pulpe de pui, legume și fructe, cât și cu materiale sanitare, măști, dezinfectanți, mănuși și alte chestii de sezon de pandemie. Și, totodată, o comună bine consultată.

 

0 0 Votează
Article Rating
Înscrie-te
Notificare de la
0 Comments
Răspunsuri în text
Vezi toate comentariile