La Ighiu și bugetu-i ghiurghiuliu

Ighiu e una din comunele județului care produce atât de mult vin că n-are Poliția Română atâtea sifoane cât să-l transforme în șpriț. Și mai are și un primar care, de vreo 16 ani de când șade în fruntea comunei, știe că Bugetul trebuie cheltuit. Că, vorba aia, dacă te vrei reales, poți să cheltui dar trebuie să și faci. Așa se face că nu trece săptămână fără ca Primăria Ighiu să nu practice mirobolanta activitate de shopping bugetar. De la începutul anului și până acum, Traian Rusu a făcut peste 100 de sesiuni de shopping în numele comunei, și ne referim doar la achizițiile directe.

Toner, mult toner. În urmă cu vreo două săptămâni, Primăria face două achiziții de toner pentru copiatoare, fiecare în valoare de 945 lei. Alte două săptămâni în urmă, cumpără tot toner, de data asta de 2.202 lei. La începutul lui iulie cumpărat tot toner, de 315 lei, tot de două ori, conform datelor din sistemul de achiziții publice. La sfârșitul lunii iunie, mai cumpărat niște toner, în valoare de 6.686  lei. Asta după ce,  pe data de 17 iunie, Primăria cumpăra imprimante laser cu 11.090 lei. Cu o lună înainte, pe data de 7 mai, Traian Rusu mai cumpăra niște toner, în valoare de 2.110 lei. Toate acestea au fost cumpărate, în mod direct, de la SC Top Tech SRL, o firmă din Deva care are și birouri pe aici, prin Alba. Ce naiba face Primăria Ighiu cu atâta toner, nu-i clar. Poate că pun în vin, așa, de gust, sau de culoare.

Și cum toate imprimantele alea, că la atâta toner e clar că au multe, nu puteau sta așa, singure, prin birou, Taian Rusu a mai cumpărat și niște consumabile de birou, în valoare de peste 8.000 lei. Plus niște servicii de întreținere și reparații a calculatoarelor, cu ceva mai bine de 1.000 lei. Plus registre agricole pentru 25 de gospodării, cu 10.000 de lei, plus foi  de parcurs, plus acumulatori pentru UPS, cu 825 lei, plus un monitor cu 436 lei, toate achiziții directe, făcute de la SC Tipo-Rex SRL, firma domnului Ciucă, un apropiat și susținător al PNL. Și, desigur, client fidel al multor-multor-multor instituții publice cu peneliști în frunte.

Prin luna februarie, pentru că aveau ei un proiect cu bani europeni, PRO AGE, în cadrul POCU – pleașca aia de bani, fostul POS-DRU, tocați pe te miri ce chestii în urma cărora nu rămâne nimic – Primăria Ighiu a achiziționat servicii de kinetoterapie pentru persoanele vârstnice. Achiziție directă, în valoare de 115.000 lei, făcută de la Restart Kineto SRL-D, o firmă abia înființată, că de acolo vine acel D, pesemne fix pentru proiectul ăsta. Să fie bine, ca să nu fie rău, că binele înfrânge.

În 18 august, Traian Rusu cumpără niște produse pentru piscină, în valoare de 2.135 lei. Asta după ce, la finalul lunii iunie, mai cumpărase de 1.000 de lei produse pentru tratarea apei din piscină, ambele fiind achiziții directe, făcute de la Geho Aqua Industries. Aceeași firmă de la care cumpăra și Paul Voicu produse de tratarea apei din Bazinul Olimpic, fix în pandemie, când bazinul era închis. Asta după ce, cu câteva luni înainte, prin aprilie, cumpărase și o pompă submersibilă, cu ceva mai bine de 6.000 de lei. Așa le trebuie celor din Primărie, dacă au cumpărat conacul ăla cu piscină cu tot!

Comuna Ighiu are nu doar piscină dar și o fântână publică. Dacă presostatul, chestia cu care măsoară presiunea apei, a costat doar 663 de lei, ei bine racordarea acestei fântâni la sistemul electric a scos din bugetul comunei nu mai puțin de 26.000 de lei, bani plătiți în cadrul unei achiziții directe făcute în primăvara acestui an.

Și, pentru că un primar cu prestanța lui Traian Rusu nu poate munci cu spor decât dacă are o ambianță plăcută la locul de muncă, au fost cumpărate și niște plante ornamentale, în valoare totală de aproape 13.000 de lei. Adică niște Mușcate Caliope, la 15 lei bucata, Turba la 100 de lei bucata și Dipladenia Sundaville la 18 lei bucata. Plus manopera. Toate cumpărate de la Nicoleta Design SRL. Mai lipseau doar niște flori de colț, ca să aibă cu adevărat putere de muncă domnul Rusu.

Desigur, Traian Rusu a mai cumpărat o grămadă de alte chestii în ultima perioadă. De la servicii de montare a pavajului în curtea școlii, împărțită în două contracte unul de peste 140.000 de lei și un altul de peste 90.000 de lei. Probabil că au pus pavele și prin clase.

În urmă cu câteva săptămâni a cumpărat și de la Elis Pavaje, altă firmă prietenă a administrației galbene, niște piatră pentru anrocament, cu 114.000 lei. A pus și panouri din beton în jurul școlii, cu 8.000 de lei, ba chiar a plătit alți 56.000 de lei pentru alte lucrări de împrejmuire și amenajare a unei parcări. Și a plătit alți aproape 50.000 de lei pentru reparații la biblioteca comunală. Și apoi, pe lângă toate astea, a mai cumpărat fel și fel de alte chestii, de la cărți și rechizite pentru copii, o sumedenie de materiale sanitare plus, firește, publicitate la presă. Să scrie oamenii frumos despre marile realizări ale administrației comunale. Că,  vorba  aia, a și făcut!

 

0 0 Votează
Article Rating
Înscrie-te
Notificare de la
0 Comments
Răspunsuri în text
Vezi toate comentariile