Lupșa, buget mare la drumul mic și despre școală mai nimic

Lupșa e o comună aruncată undeva prin Apuseni și e celebră pentru mi- nunatul lac de steril de la Roșia Poieni, care a înghițit vreo șapte sate, spre gloria industriei extractive. În prezent, în Lupșa mai stau nici 3.000 de oameni, unul dintre ei fiind și primarul Dănuț Vasile Brânzan, care e șerif stelar al comunei încă din 2012.

În primăvara asta, în timp ce toată lumea stătea prin case pe motiv de stare de urgență, Brânzan al nostru se pregătea să repare drumurile și să golească bugetul. Ceea ce nu-i neapărat rău.

Omul a organizat chiar și o licitație – procedură simplificată, că deh, iar pe data de 29 aprilie a fost atribuit un contract în valoare de 8.467.449 lei, plus TVA, pentru modernizarea străzilor din comună. Contractul a ajuns la Florea Grup SRL din Alba Iulia, despre care chiar n-avem spațiu aici să vă zicem tot. De fapt, n-avem spațiu nici să enumerăm contractele pe care le au cu statul. Dar îi știți și voi cine sunt. Termenul de finalizare a lucrărilor e 9 luni, deci ar mai fi timp să se facă ceva. Momentan, de exemplu, drumul chiar de lângă Primărie arată așa. Frumos, nu?

Ei bine, și dacă tot a rezolvat domnul Brânzan cu drumurile comunei, a trecut apoi la fel și fel de cumpărături în sistemul sublim al achizițiilor directe. Că acolo e mai simplu. În primul și ultimul rând, cartușe de toner. Că și ăștia au 10 mitraliere xerox. Și au luat așa: de 3.270 de lei de la Albasoft SRL, de alți 1.357 de la Plus Agt Media SRL, încă 512 și alți 1.432 lei tot de la Plus Agt Media și încă o dată, de 991 lei, tot de la firma asta. Și încă o dată, pardon, de trei ori, tot de la firma asta, de 142 lei, 370 lei și 1.628 lei. Să fie, toner cât încape.

Apoi, au mai luat și produse de papetărie, că nu poate funcționa Primăria fără. Prin iulie au luat, de la Brescia Plus SRL, de vreo 5.228 lei. Asta pentru că cele luate cu câteva luni înainte, cu 2.878 lei, de la aceeași firmă, se terminaseră.

Bașca, de la cei de la Albasoft au mai cumpărat și niște servicii de întreținere și reparații ale calculatoarelor în valoare de peste 8.000 de lei. Vă dați seama ce stații grafice au în Primăria Lupșa?

Pe undeva previzibil, Primăria Lupșa are o relație foarte bună cu Cupru Min S.A. E absolut normal ca marea companie de stat să aibă grijă de comunitățile din zonă, care-i asigură forța de muncă. Tocmai de aceea, Primăria plătește, periodic, prestații de transport cu basculantele companiei. Că deh, mai piatră, mai alea. În total, de la începutul anului și până acum au plătit 5 contracte pentru cărat cu bascula, în valoare de aproape 11.000 lei, la care mai adăugăm și piatra cumpărată de la companie, fie că vorbim de piatră brută sau piatră concasată, în valoare de peste 26.000 lei.

Desigur, ca orice Primărie pe care pandemia a prins-o cu bani la buget, Lupșa a cumpărat și chestii sanitare, măști, hipoclorit, mănuși și alte cele. Cu nu prea mulți bani.

Pe de altă parte, poate cea mai cea realizare a domnului Brânzan va fi fost refacerea căminului cultural din satul Mușca. Mdap, pentru reparații la acest cămin cultural au fost găsiți, în bugetul comunei, nu mai puțin de 166.152 lei, care au fost atribuiți în mod direct către Promotor Constructor 2006 SRL, în urmă cu două luni. Pentru că, după cum se vede în imagine, e cazul să fie reparat.

Ce-i drept, parcă și școala asta din Mușca ar trebui reparată puțin. Însă toată lumea știe că ordinea firească a clădirilor, în funcție de importanță, e Primărie, Biserică, Cămin Cultural și, dacă mai rămâne, pentru școală.

0 0 Votează
Article Rating
Înscrie-te
Notificare de la
0 Comments
Răspunsuri în text
Vezi toate comentariile