Mai răruț, că-i mai drăguț

  • de

Hai că iaca, s-a terminat și cu carantina vieții. Mă rog, din pix am ajuns în carantină, din pix ne-au scos, că doar totul e un joc al cifrelor. Și e evident un sistem de rahat, în care cei care-și fac treaba sunt puși să-i pedepsească pe oameni pentru că și-au făcut treaba bine. Păi, spre exemplu, Alba făcea teste cât 7 județe din sud la un loc și, implicit, dacă testezi găsești și pozitivi. Iar pe modelul de calcul al incidenței, gândit de capetele seci din guvern, a trebuit să intrăm în carantină. Că deh, atât îi duce mintea pe unii, să fac doar calcule cu două variabile, număr de pozitivi raportat la numărul de populație.

Desigur, răstimp s-au prins și băieții de pe la noi care e schema și, vorba aia, dacă ei te fac din pix, îi faci și tu pe ei. După două săptămâni de carantină s-a recalculat, s-au refăcut analizele și, ce să vezi, putem întrerupe carantina. Așa, măcar o vreme, să treacă 1 Decembrie, alegerile, moș Nicolae și apoi mai vedem noi. La Alba Iulia, de exemplu, în doar câteva zile au scăzut cazurile active cu aproape 200. Asta în condițiile în care nivelul testelor pozitive e tot cam acolo. Sigur, ceva mai scăzut, dar nicidecum cu mult sub nivelul la care s-a instituit carantina. Aici, desigur, e și o șmecherie. Căci în timp ce DSP testează mai mult și peste tot prin județ, în special pe unde mai găsesc vreun focar, la Spital se face altfel. Ei testează în principal angajații și ce ajunge pe la ei. Și testele de la spital se refac mai des. Iar alea care sunt cu rezultat „incert”, pe care DSP le trece la negative, la Spital se refac până ies negative. Adică, în timp ce 10.000 de teste efectuate de DSP corespund unui număr de, să zicem, 8.000 de persoane, că nu-s multe retestări, la Spital sunt vreo 5.000 de persoane la 10.000 de teste. Adică, altfel spus, dacă testezi și retestezi persoane care nu-s infectate, are să-ți scadă numărul de pozitivi. Practic, dacă iei un singur pacient, unul care nu-i infectat, și-l testezi doar pe el, atunci ai putea spune că nici nu există virus.

Apoi mai e și o altă șmecherie. Cum se distribuie testele astea la nivel de județ. Spre exemplu, la Blaj, unde e o incidență mare, Gigi Rotar, cu toate defectele lui, nu o dă cotită și face teste. Că de-aia și are infectări. Adică, dacă trimiți zilnic 100 de probe, sunt șanse mari să ai o rată de infectare de 20-30%, cum e la nivel de țară, și asta să te ducă în zona roșie. Pe de altă parte, dacă o joci șmecherește, cum face Oana Badea de la Aiud, care trimite la DSP cam 10 teste pe zi, nici dacă ai o rată de infectare de 50%, adică 5 cazuri noi pe zi, tot nu te duci în zona roșie. Ceea ce, în traducere de politician în campanie, înseamnă că ești un edil eficient, care sanchi ține pandemia sub control. Cu toate că, de fapt, ești ca ăla care se laudă cu medalia de bronz obținută la un concurs la care au participat doar 3 concurenți.

On the bright side, lucrurile s-au mai liniștit prin PNL și cea mai mare parte a „echipei” Hava s-a aliniat frumos în spatele lui Ion Dumitrel. Practic, în plină campanie electorală, Mircea Hava e absolut absent din peisaj. Cu excepția unui amețit de fluturaș, și ăla mai vechi, unde era la „și alții”, omul nu există în campania asta. Practic, de după alegerile astea taberele se vor împărți între Dumitrel și Roman. Din momentul în care Dumitrel se va prinde de treabă, deși nu-i sigur că-l duce capul. E cumva admirabil modul în care reușește Roman să combine prin PNL.

0 0 Votează
Article Rating
Înscrie-te
Notificare de la
0 Comments
Răspunsuri în text
Vezi toate comentariile