Marile așteptări

Pare că a trecut o eternitate de la acele zile în care priveam cu speranță spre un nou an, spre acest 2020, și speram să fie unul mai bun. Acum nici nu mai știu dacă e vorba de speranță sau teamă în gândurile pentru următorul an, dacă e bine să fii convins că e normal să fie mai bine, din moment ce ăsta de aproape a trecut a fost atât de prost sau dacă, urmând firul logic, e bine să ai așteptări moderate și să speri doar că n-o să fie și mai rău.

Până la urmă, sunt multe elemente care să ne facă să privim cu scepticism spre mâine. Anul trecut, pe vremea asta, aveam un PSD scos de la guvernare, în ciuda majorității parlamentare. Dăncilă se prăbușea în abisul de prostie din care au născut-o sforarii închiși ai partidului, iar în locul ei răsărea un guvern PNL, bazat pe voturile opoziției și traseiștilor.

Traseiștii sunt acum, în bună parte, tot acolo unde au migrat, adică la PNL. Un PNL care nici acum n-a bătut PSD-ul la vot, însă prin jocul hazardului și conjuncturii e chemat să facă iar guvernul. Acum un an, PNL-ul încerca, în ciuda unei pandemii care ne bătea la ușă, să forțeze anticipate. Să obțină ceea ce ei numeau, într-o cretină logică politică, un „guvern legitim”, admițând cumva ilegitimitatea executivului pe care-l formau. Acum, în urma unui vot la care clasa politică a reușit, în totalitatea ei, să convingă o treime dintre români să vină la urne, iar din acea treime PNL a obținut un sfert, și nici măcar din postura de primă forță politică, putem oare vorbi de parlament legitim? Poate că da, cine știe. Poate că semantica s-a prăbușit și ea, odată cu prezența la vot și scorul partidelor.

Acum ceva mai bine de un an, Dragnea încă era sforar în PSD și guverna prin proxi. Fix ceea ce pare să facă acum și Orban, prin montarea lui Cîțu în postul de premier, în urma multor concesii, la pachet cu rămânerea lui la șefia Camerei Deputaților, un post care să-i asigure controlul asupra partidului. Să nu uităm, că până în vara anului trecut și Dragnea a fost tot șef la Cameră.

Am avut un an cu criză sanitară și pandemie, cu care e greu de crezut că ne vom întâlni și la anul. Nu imposibil însă. Mai mult, tot ce s-a petrecut în numele și umbra pandemiei, tot dezmățul financiar, urmează să fie decontat cândva. Probabil începând cu 2021.

Și-apoi, jocul ăsta de-a „programul de guvernare” l-am mai văzut. Și la primul și la al doilea guvern Șică Orban, la finele lui 2019 și în primăvara anului ăsta. Și, cu atât mai mult și mai clar, l-am văzut în ultimele săptămâni.

Toate promisiunile și proiectele din campanii, toată „reforma” și „principiile” unei viitoare guvernări au căzut în subsidiarul unor funcții. Transparență? Din părți. În spatele ușilor închise, pe malul unui lac, niște băieți înarmați cu cuțite, farfurii și caserole, pentru liniile doi și trei ale partidelor, se băteau pentru ciolan. Pentru cine și ce ia. Mai pe surse, pe ici pe colo, am auzit și câteva chestii ok, cum ar fi fost ideea USR de a nu accepta o simplă împărțeală a posturilor ci de a discuta și persoanele agreate pentru fiecare post. Adică să nu vină UDMR sau PNL cu orișicine pentru un anumit portofoliu. Foc de paie. Nu s-a ținut cont de așa ceva, iar numele vehiculate de UDMR, doar în cazul ministerului Mediului, dovedesc asta. N-a fost nici o clipă vorba de principii, de programe și proiecte.

Toate astea, puse cap la cap, mizeriile clasei politice, uitate și repetate spre a fi uitate iar, nu-mi dau nici o speranță de mai bine. De ce mi-ar da? Sigur, am „scăpat” de „ciuma roșie”, care e însă cel mai mare partid parlamentar, rămas să facă opoziție alături de o ceată de ultra-naționalist-extremiști, reînviați parcă din damful hoitului lui Vadim. Semne bune carevasăzică? Să avem pardon.

Și-apoi, așteptările parcă sunt mai mari. Asta pentru că a fost un an greu, nasol, în care statul ne-a administrat ca pe niște cifre, nu ca pe oameni. Să am speranțe pentru 2021? Prefer să nu.

Prefer să fiu convins că 2021 are să fie un an și mai prost. Și cel mult să sper că greșesc.

0 0 Voturi
Article Rating
Înscrie-te
Notificare de la
0 Comments
Răspunsuri în text
Vezi toate comentariile