Mici și mari cheltuieli în vreme de post – campanie

Pesemne că nici în cele mai negre și umede vise eroice, băieții din gașca Hava – Voicu – Tudorașcu nu se vedeau plecați de fotoliile alea moi, tapițate cu atâta și atâta bănet public. Iar asta se vede din consistenta listă de cumpărături făcută de o administrație aflată pe picior de plecare. Și se mai vede și din faptul că, precum un câine din fața mă- celăriei, gașca bugetofagă se agață cu orice preț de funcțiile din administrația locală, de accesul la banul public.

Imediat după alegeri, băieții lui Paulică, convinși poate de faptul că, într-un fel sau altul tot vor rămâne agățați cu ghearele în ciolan, și-au văzut liniștiți de treabă și au spart bugetul.

Cu trei zile înainte de alegeri, pe data de 24 septembrie, au lansat un proces de achiziții publice în valoare de 9.210.903 lei pentru „Construire, dotare, operaționalizare complex multifuncțional activități educative, culturale, recreative, socio culturale”. Cu un caiet de sarcini făcut de vechea administrație, cu un contract scos deja la mezat, tărășenia va rămâne în sarcina noii administrații. Sau, dacă noua administrația va fi căpușată de cea veche, atunci tot în sarcina lor. Și vor avea ei grijă să fie bine.

Tot cu trei zile înainte de alegeri,  pe data de 24, vechea administrație a demarat procedura – aflată acum în desfășurare – de achiziție de laptopuri, imprimante, hardware și alte cele, în valoare de peste 150.000 de lei. Într-un final, achiziția a fost făcută de la Industrial Software SRL, o firmă cu care Primăria a mai colaborat, la prețul de 135.000 lei.

Cu câteva zile înainte scoseseră la mezat un contract de peste 100.000 de lei pentru întocmirea unui PUZ, pentru o variantă ocolitoare, în zona laturii de vest a municipiului.

Pe 8 octombrie, când  Primăria era fără primar, administrația locală scotea la mezat un contract de 260.000 de lei pentru elaborarea unui studiu de fezabilitate pentru construirea unor locuințe sociale.

Cel mai important contract semnat de fost administrație, aflată pe picior de plecare, e fără doar și poate cel în va- loare de peste 4,8 milioane lei, pentru eficientizarea energetică a unor blocuri din oraș. În fapt, e vorba de două contracte, unul de peste 3,2 milioane lei și altul de peste 1,6 milioane lei, ambele câștigate de Star Construct Ardealul SRL în data de 6 octombrie, ca urmare a unei proceduri simplificate la care firma asta a fost și singurul participant.

Povestea anvelopării blocurilor din Alba Iulia e una mai veche. Combinația e mare însă proiectul a fost făcut super pe după ureche. Preț mare și un fel de co-finanțare în trei, Primărie, bani europeni și beneficiari, au făcut din toată tărășenia o chestiune greu de pus în practică. De altfel, administrația Voicu a mai tot încercat să antameze contractele astea, însă din toate loturile, până la această ultimă achiziție, abia au reușit să dea un singur contract. Și ăla celor de la Tobimar, firma de casă a Primăriei, care pare să fi luat lucrarea așa, mai mult ca un favor făcut administrației, în baza fructuoasei colaborări de cândva.

Firma asta însă, căreia administrația pe picior de plecare i-a dat ditai contractele, este una care ridică semne de întrebare. Oficial, firma e deținută de Anamaria Brumar, însă e controlată de soțul acesteia, Teofil, sau Teo cum i se spune prin Alba Iulia. Domnul în cauză e priceput la construcții, căci încă din 2013 a lucrat în domeniu, prin firma Teo Construct SRL. Cea de a doua, de pe numele soției, e în fapt un back-up plan. Firma fanion, Teo Construct SRL, după niște ani și niște contracte a stat o vreme în insolvență și, începând cu anul trecut, a început procedura de faliment. Iar ăsta, falimentul, a fost finalizat taman în vara acestui an.

De altfel, atât firma cât și patronul acesteia au un renume în Alba Iulia, iar asta nu neapărat în sens pozitiv, în special legat de calitatea lucrărilor și de respectarea termenelor. Cu toate astea, iată că afacerile merg. Asta pentru că afacerile cu statul au mers mai mereu.

Cum vor fi duse la bun sfârșit toate aceste contracte? Păi, noii administrații nu îi rămâne decât să facă lumină asupra modului în care ele se consumă. Sau, ca să fie bine, să nu fie rău, să-i ia în brațe pe cei din vechea administrație și să le lase lor în sarcină situația. Că sigur se ocupă ei.

0 0 Votează
Article Rating
Înscrie-te
Notificare de la
0 Comments
Răspunsuri în text
Vezi toate comentariile