Mult iubite și stimate, domnule Primar!

La ora la care scriu rândurile astea habar n-am cum te numești, dar asta contează oricum prea puțin. Ce vreau eu să îți spun nu are legătură cu numele ci mai degrabă cu funcția pe care, iată, o ocupi. Chiar dacă încă nu știu cum te cheamă, te știu! Te știu că te-am văzut în campanie. Te-am văzut făcând într-o zi cât n-ai făcut în ani de zile! Te-am văzut promițând cum n-ai promis vre- odată! Te-am ascultat vorbind și ți-am citit marile proiecte cu care vrei să ne duci pe noi culmi ale dezvoltării. E bine, e foarte bine! Tot ce ai zis acolo, în acele milioarde de pliante, în zecile de clipuri și filmări, în sutele de postări pe facebook, în nenumăratele articole sună minunat! Mă bucur că ai idei și proiecte și dorința de a le pune în practică. Așa că, dragul meu Primar, dă-mi voie să te rog, în primul și în primul rând, să te comporți toți ăștia patru ani la fel cum ai fi în campanie! Așa te vreau. Nu în concedii, nu dispărut la spa, nu plecat în te miri ce delegație de frecat ridichea. Te vreau aici, acasă, în instituție, pe stradă. Să te văd cum mergi și măsori asfaltul, cum tragi de mânecă muncitorii leneși, cum faci curat în Primărie și prin oraș, cum timp de opt ore pe zi, cinci zile pe săptămână, ești trup și suflet pentru orașul ăsta. Nu vreau mai mult, nu vreau să stai peste program, nu vreau să dormi prin instituție. Programul normal e suficient, dacă îți faci treaba.

Și mai vreau, dragul meu Primar, câteva chestii. Vreau ca instituția pe care o conduci să fie una transparentă. Vreau ca eu, și toți cetățenii, să vedem ce faci și cum faci. Vreau să nu mai trebuiască să cotrobăi prin stive de documente bine pitite, să fac solicitări, să umblu pe la surse ca să aflu ce se întâmplă în Primărie. Vreau să știu cum și pentru ce e cheltuit fiecare leu din banul public. Vreau ca toți angajații din Primăie să-și facă treaba. Vreau ca fiecare post să aibă o fișă bine definită și să fie ocupat de un profesionist. Nu vreau să mai văd că mama, tata, fiul, fiica, nora, ginerele și cățelul lucrează toți în aceeași instituție, angajați în urma unor concursuri măsluite. Nu vreau să mai aud de nepotisme și sinecuri în Primărie. Că, vezi tu, dragul meu Primar, ei fi tu șeful instituției, dar instituția asta nu-i a ta, ci e a cetățenilor.

Așadar, vreau o instituție transparentă și eficientă. Și apoi, când și dacă va fi rezolvată treaba asta, mai vreau câteva lucruri.

Vreau să pot ține legătura cu tine, cu instituția, printr-un singur click. Vreau să nu mai văd vreodată dosar cu șină. Vreau să îmi dai actele și hârtiile de care am nevoie, și pe care ești obligat să mi le dai, rapid și eficient!

Vreau piste de bicicletă în tot orașul. Vreau zone verzi mai mari și mai bine îngrijite. Vreau curățenie între blocuri și colectare selectivă a gunoaielor. Vreau ca domeniul public să nu mai fie dat, pe nimic, rudelor, prietenilor și parteneri- lor de afaceri ai unor șefi din Primărie.

Vreau reguli clare de urbanism.  Nu mai vreau blocuri în Cetate! Vreau școli bine dotate. Vreau transport în comun decent, curat, ecologic și nu aberant de scump. Vreau să înceteze contractele cu dedicație. Vreau să-ți iubești amantele cu pasiune, nu să le angajezi în Primărie ori altă instituție. Vreau să văd că orașul se dezvoltă economic. Vreau un ștrand. Vreau terenuri de sport. Vreau multe, oh cât de multe vreau!

Însă îți mai zic doar una, poate cea mai importantă: Vreau să nu mai furi! Te rog eu, nu mai fura! Gândește-te că nu furi doar de la ceilalți cetățeni, ci furi și de la tine. Pentru că ești și tu plătitor de taxe și cetățean al orașului ăsta.

Cu drag,

Alexandru CRISTORIAN

0 0 Votează
Article Rating
Înscrie-te
Notificare de la
0 Comments
Răspunsuri în text
Vezi toate comentariile