Pandemia, prostia și rezultatul alegerilor

  • de

Marginalizat dar nu dat afară. Critic dur în interior, dar și public, și totuși încă admirat de mulți din PNL. Adversar deschis al vechiului PDL, a acceptat totuși fuziunea, chiar dacă asta a însemnat, în mare măsură, o trecere în linia a doua a partidului.

După două decenii petrecute în partid, în postura de activist, Rareș Buglea încă pare un puștan de la organizația de tineret, incapabil să accepte „arta compromisului”. Sau, mă rog, a compromiterii, căci în politica actuală cele două se confundă de multe ori.

Primele gânduri după alegeri. Ce s-a întâmplat și de ce s-a întâmplat așa?

Este, chiar dacă nu vrem să o recunoaștem, sau unora nu le place să o spună, o vină a votanților de dreapta, care sunt cu precădere cu un nivel de pregătire mai ridicat, cu o vârstă mai scăzută, mai tineri. O vină născută dintr-o revoltă a lor sau o comoditate, manifestată în felul acesta pe, zic ei, o defectuoasă gestionare a pandemiei. Și, din cauza acestor motive, au stat în casă. Așa s-au răzbunat pe Guvern, pe conducere, pe tot. Drept urmare, în baza acestui absenteism, ceilalți, fanatici contestatari ai Covid, de pildă AUR-ul, și chiar o parte din PSD – purtarea măștii era marea problemă – ei s-au dus, revoltați vezi Doamne, de aceste măsuri. Și uite așa ne-am trezit cu un AUR de aproape 10%, de aproape zece karate, cu un PSD mult peste așteptări. De regulă, cei care au contestat existența pandemiei au fost cei de stânga, și iată că s-au dus la vot, iar cei de dreapta au acceptat că există virusul însă au acuzat o proastă gestiune. Și au rămas acasă și suntem în situația asta.

Ai primit iar funcție la partid? Că,  din ce îmi zici, pare că ai primit oche- lari cu siglă, din moment ce vezi și tu vinovați numai și numai în alte părți. N-a greșit cu nimic PNL? Traseismul, partizanatul fățiș al lui Iohannis, continua victimizare și aruncare a răspunderii pe PSD, candidații aleși, modul de a face campanie, achizițiile din pandemie, astea chiar n-au con- tat? E doar vina lui Covid și a modului în care a fost el perceput?

E adevărat. Ar fi o mare greșeală din partea noastră să nu recunoaștem tot adevărul. Altfel pornim, din nou, pe un drum greșit. Cred totuși că o participare sănătoasă pentru o democrație ar fi schimbat total datele. Un partid cum e AUR nu ar fi intrat în Parlament. PSD ar fi luat mai puțin, în sensul că PNL ar fi luat mai mult, cu toate greșelile pe care le-ai enumerat și care sunt adevărate. Am spus-o răspicat noi, liberalii, de foarte multe ori, că suntem împotriva traseismului politic, și apoi în prag de alegeri ce am făcut? am importat o grămadă de nume, unele chiar controversate. Nu mai avem cadre, ne lipsesc oamenii în PNL? Și să ne referim și la plan local. Dacă măcar în jumătate din județele țării listele ar fi arătat așa cum au arătat la Alba, nu mă surprinde votul. Nu mă surprinde deloc, dacă tot la al doilea județ, un președinte cu atitudine de grof, cum este Hava la Alba, și-ar fi impus niște oameni de paie pe liste. În special într-o perioadă grea, cum e cea a pandemiei, când ai nevoie de oameni puternici, oameni competenți, care să lupte și să scoată țara din criză. Păi dacă vii cu oameni de paie și caricaturi politice, precum Olar, Bumb și Ignat, n-avea cum să iasă scorul altfel. Greșelile PNL, suprapuse crizei și pandemiei, ne-au adus aici. Și apoi, la modul cel mai serios, cum poți să pui candidat, pe locul trei, pe unul ca Alin Ignat dar să nu-l pui pe Paul Voicu, care și-a dorit și care, fără susținerea deplină a partidului, tot a luat peste 7.500 de voturi în Alba Iulia? Am repetat greșelile de la alegerile locale din Alba Iulia, unde am desemnat candidați în funcție de preferințe personale și nu în baza unui calcul care să țină cont atât de pregătire și profesionalism cât și de o aritmetică electorală simplă.

Ei, haide, iar e Hava de vină? Adică, vrei să-mi spui că cel mai prost rezultat al PNL, în Alba, de la fuziune și până acum, i se datorează lui Hava, care e la odihnă și tratament, pensionat la Bruxelles? Adică Dumitrel și Roman n-au nici o vină? Toată campania PNL a fost concentrată în jurul lui Roman și a „marilor lui realizări”. Și uite ce mare rezultat ați luat.

Ceva ți-a scăpat. Am avut o campanie cu un nume predominant, Florin Roman, dar asta i s-a datorat lui. El și-a făcut-o așa și a reușit să penetreze atât de tare ecranul calculatorului și presa scrisă. E datorită lui, însă a fost o campanie separată. Am avut primari care au refuzat să-și facă poză și să se afișeze cu Sorin Bumb, cu Corneliu Olar și mai ales cu Alin Ignat. Știu eu primari care au spus că nu vor să apară nicăieri cu candidații ăștia, pe când cu Florin Roman foarte mulți au acceptat și chiar și-au dorit ei să fie. Noi am pierdut pe municipiu la Senat și am câștigat la Camera Deputaților. Sigur, a fost un scor mai slab ca altă dată, dar a fost mai slab național. Asta e nuanța, la Camera Deputaților, cu Florin Roman, am luat un rezultat mai bun, iar la Senat cu Sorin Bumb, care te face să-ți fie dor de Pereș, lumea a făcut această distincție și l-au votat pe Adrian Simion. Simion l-a bătut, în Alba Iulia, pe Sorin Bumb în aproape toate secțiile, inclusiv în secția ce cuprinde și domiciliul lui Bumb, pe care se pare că nici vecinii nu l-au votat. Alegătorii, ca și la locale, au făcut distincție și au votat omul. Au fost două campanii separate. Dumitrel nici măcar nu a apărut în poze cu Bumb, cu toate că Bumb e creația lui, un fost taximetrist ajuns ingineraș pe la Gaz, apoi pe la PNȚ de unde a vrut să vină la PNL, dar l-a refuzat Atanasiu, așa că a mers la PD unde l-a primit Dumitrel, ba chiar l-a promovat în funcții. Din câte știu, acum, înainte de alegeri, s-a mutat în tabăra Hava. În același timp, a fost cea mai slabă campanie a PNL, în care fiecare candidat a făcut totul pe cont propriu. E trist. Însă vina este, în bună măsură, a pensionarului Hava, că i-a impus pe listă pe Ignat, Olar și Bumb.

Crezi că are să vină o zi în care, în Alba, PSD sau chiar USR, nu au să mai fie atât de slabe încât și PNL să câști- ge și când e prost gestionat?

Spre asta ne îndreptăm acum.

0 0 Votează
Article Rating
Înscrie-te
Notificare de la
0 Comments
Răspunsuri în text
Vezi toate comentariile