„Pe aripile vântului”, versiunea mioritică

Acum câteva luni se discuta aprins despre retragerea de la difuzare a filmului Pe aripile vântului pentru că s-a considerat necesară „punerea lui în contextul epocii”, astfel încât inculții să nu creadă că – dacă vorbești acum despre vremurile când era considerată firească inegalitatea socială bazată pe diferite criterii – înseamnă că promovezi discriminarea și în ziua de azi.

Fără a susține că totul e perfect, deoarece apar și derapaje, probabil că o grămadă de sportivi, muncitori, artiști din anii ’50 care intrau în categoriile: negru, mongoloid, femeie, LGBTQ+ etc. ar spune că și-ar dori să-și înceapă cariera în mediul prezent azi în UE, SUA, Canada, Australia, Noua Zeelandă ș.a. De ce? Pentru că acea discriminare sistemică de care s-au lovit și pe care au făcut adesea eforturi supraomenești s-o învingă este, acum, o excepție, nu o regulă. Adică fix invers față de vremurile lor.

Dar, cum unii luptători din justiția socială par să se ghideze tot mai des după criteriul „mușchii mei creier nu are”, periodic e nevoie să se aducă jertfe pe altarul corectitudinii politice. Dacă nu există ceva concret, se ia un eveniment banal și se transformă în hit.

Presimt că „ăla negru” va intra în vocabularul românesc ca o sursă perpetuă de amuzament, înlocuindu-l pe (deja) vechiul (dar genialul) „ăla negru de respira greu”. O exprimare banală (de câte ori pe zi zicem „ăla înalt, ăla slab, ăla roșu, ăla lung etc.?) s-a transformat într-un blockbuster. Și, ca oricărui film, merită să i se acorde niște premii.

Premiul  Dacă tăceam, filozof rămâneam se acordă președintelui Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, Csaba Asztalos. În opinia sa, arbitrul Colțescu ar fi trebuit să-i spună camerunezului Pierre Webó „afro-american”. Probabil că domnul Asztalos a aflat despre vreo negociere secretă între Camerun și SUA, prin care statul 100% african să devină o nouă stea pe drapelul celui american. Sau ar trebui să spun că, fiind de etnie maghiară, domnul cu pricina nu cunoaște limba română? Vedeți? Asta ar fi discriminare (din partea mea), nu ce a zis Colțescu.

Premiul  Nici usturoi n-a mâncat, nici gura nu-i miroase merge către președintele Turciei. Recep Tayyip Erdoğan, care s-a declarat sus și tare contra rasismului și discriminării. Asta-i exact ca țările alea comuniste care-și pun în denumire cuvântul „democrat”. I-aș sugera domnului președinte să ia un pic propria țară la pas. Să se plimbe printre femei, să-și petreacă vacanța așa, mai prin zona estică a ei. Poate are vreo revelație.

Premiul  Nu va cânta astăzi cocoșul până ce de trei ori te vei lepăda de mine revine Federației Române de Fotbal, care, în loc să încerce să explice cum stă treaba cu „negru” în limba română și că n-are niciun fel de conotații rasiste precum negro/negre/nigger (cu care probabil a fost confundat), s-a grăbit să se dezică de Colțescu și să înfiereze cu elan patriotic „derapajul rasist”. Bine, nu e ceva neobișnuit. Noi, românii, ne orientăm repede. Ne dăm seama ce fund trebuie pupat, cât de repede, cu ce frecvență și cum să sărim dintr-o barcă-ntr-alta ca să nu ne udăm. Cât despre restul – „Lasă-i, boss, că n-a murit nimeni dacă a luat un pic de apă!”

Premiul Gura bate curul îi revine tocmai arbitrului Sebastian Colțescu. Nu e la primul meci internațional. FIFA și UEFA au grijă să școlească permanent cavalerii fluierului, iar referirea la culoarea pielii e un subiect sensibil, asupra căruia atrage continuu atenția. Plus că, tot conform reglementărilor lor, discuțiile între membrii brigăzii de arbitri trebuie să se poarte în limba engleză. Așadar, Colțescu nu trebuia decât să respecte ceea ce învățase și atunci nimeni n-ar fi putut interpreta nimic. Dar, cum la fotbal există conceptul de „intrare imprudentă”, cam așa a fost și cu gura care l-a luat pe dinainte pe arbitru, făcându-l să uite că e într-un loc cu ștaif, nu la meciul de Liga a V-a dintre FC Burtoșii și FC Chelioșii. Asta ca să vedem un pic ce termeni sunt cu adevărat jignitori.

Premiul Cel mai tare din parcare se acordă unui comentator de pe Facebook. Acesta a întrebat, inocent, dacă s-ar mai fi ofuscat cineva în cazul în care Colțescu ar fi zis „ăla cu (bip) mare”. Sau aia era discriminare pozitivă?

Premiul Opriți planeta, vreau să cobor se acordă pentru toți extremiștii care au reușit să transforme conceptul de corectitudine politică într-o glumă. La origine, acesta era ceva foarte normal: toți oamenii să fie tratați egal și să li se ofere oportunități egale indiferent de rasă, etnie, gen, orientare sexuală, apartenență religioasă etc. Ei l-au metamorfozat în cel de „unii trebuie să fie mai egali decât ceilalți”, făcând circ din orice. Tot ce trebuie să facă este să strige „discriminare” sau „sunt ofensat” și gata, rațiunea moare. Pentru că trebuie să fii măcar un pic inteligent ca să-ți dai seama că, din păcate, dacă sari calul, conceptul bun pe care-l aperi își va pierde semnificația și nu-i va mai ajuta tocmai pe cei meniți să fie ajutați. Mai mult, acțiunile din extrema cealaltă vor căpăta adepți, iar populația generală, aflată mai mult sau mai puțin în jurul zonei de mijloc, va rămâne indiferentă.

Premiul  Prost să fii, noroc să ai îi revine arbitrului principal al meciului, Ovidiu Hațegan. Vă dați seama ce s-ar fi întâmplat dacă Sebastian Colțescu ar fi spus „Dă-i cartonaș tipului ăluia, al treilea din stânga!” L-am fi auzit pe Hațegan întrebând: „Care, mă? Ăla negru?” Și atunci devenea el oaia… ăăă… oaia cu lâna altfel.

În fine. Evenimentul acesta demonstrează cum se poate face circ dintr-un eveniment banal. O neatenție, dar nu un gest extrem. Reacția, însă, poate fi extremă. S-ar putea ca Sebastian Colțescu să se trezească pe post de Ăla Rău, demonul cel mai periculos, cu care luptătorii justiției sociale își vor speria de acum copiii în poveștile spuse seara la gura sobei.

Poate ne-om trezi și cu niscaiva sancțiuni la nivelul echipelor de club, al naționalei… Mă rog, asta n-ar fi mare bai, că abia am scăpa o vreme de la șirul de umilințe care ne-nsoțește deja de multă vreme pe plan internațional.

Chiar! Faptul că toată lumea ne bate nu intră tot la capitolul discriminare?

0 0 Votează
Article Rating
Înscrie-te
Notificare de la
0 Comments
Răspunsuri în text
Vezi toate comentariile