AUR și carăte
Sătui de dorința doamnei Șoșoacă de a ieși continuu în evidență (în sens negativ), cei de la AUR au decis să renunțe la niște carate și să treacă la „cară-te!” Acum, nu că ar fi pierdut mare lucru. Că doamna Șoșoacă are un comportament care o face pe Viorica Dăncilă să pară o doamnă stilată. Pe de altă parte, decența pare să fie o caracteristică neagreată de mulți dintre demnitarii de pe la noi. Că, na, ne justificăm mahalagismul rapid: suntem latini și balcanici. E mai simplu să rămânem spărgători de semințe decât să ne stilăm puțin. Revenind la AUR, faptul că au dat-o afară pe doamna în chestiune nu-i face mai deschiși, mai toleranți, mai pro-europeni, mai progresiști. E cam ca și cum Trump l-ar da afară pe Trump pentru că-l eclipsează.
Doamne miluiește, sau ferește?
Din păcate, nu sunt singurii care refuză să se conecteze la realitatea zilelor noastre. BOR face același lucru. Dacă, uneori asta e doar amuzant ori iritant, când moare un copil fiindcă preotul insistă să boteze ca-n Evul Mediu, problema se pune altfel. Îmi pare rău și de copil, și de familia lui, și de preotul care, mai mult ca sigur, va rămâne marcat pe viață. Dar asta nu schimbă cu nimic faptul că obiceiul ar trebui adus la zi. Că, dacă e s-o luăm pe a dreaptă, nici Ioan Botezătorul n-a făcut scuba diving cu Iisus în apa Iordanului, ci i-a turnat apă pe cap. Asta ca să nu mai zic că mi-aș dori o lege care să protejeze copiii. Adică să se interzică botezul până când se consideră că un om are dreptul să decidă singur cărei religii vrea sau nu vrea să i se alăture. Și, până atunci, să fie fără apartenență religioasă.
Tradiții, nene, dar când vrem noi
Legat de subiectul anterior, Teodosie, Arhipeiscopul Tomisului n-a putut rata ocazia să iasă din nou la rampă și să strige în gura mare că taina botezului rămâne aceeași, că tradițiile nu se schimbă. E ciudat că mesajul ăsta vine tocmai de la cel care, în 2020, a decis să țină slujba de Înviere de două ori. Oare așa scria la Cartea Sfântă că se face?
Înjură-mă, dar cu măsură
Tot la rampă a ieșit și actorul Dragoș Bucur. Probabil pentru că pandemia a făcut dificilă oferirea de visuri la cheie, o fi vrut să rămână în prim-plan, să nu uite lumea de el. Și ce s-a gândit omul? Ia să postez eu ceva, să fac un pic de rating. Așa că a scris omul pe Facebook: „În cazul în care nu aveați pe cine să înjurați: nu mă vaccinez și nu port mască.” Diacriticele le-am pus eu, că la el a fost mai greu cu limba română. Ei, dar ce să vezi? Și-a luat-o omul de la unii și de la alții, de i s-a umplut frigiderul. Urmarea? O nouă postare care începe cam așa: „Este prima oară când sunt înjurat la o scară atât de mare și sunt dator să răspund atât înjurăturilor, cât și încurajărilor.” Adică omul a ieșit în piață, și-a scos pieptul la înaintare, a cerut să fie scuipat, iar pe urmă a-nceput să plângă că l-au flegmat prea mulți. Când ești într-un fel și mai și claxonezi, normal că te vede lumea. Sau poate că, într-adevăr, simțea nevoia de puțină reclamă, că era nevorbit.
Se poate și mai rău
Au mai fost și alții care s-au străduit să iasă în prim plan prin acțiuni care te fac să te-ntrebi ce-au fumat. Asta ca să nu faci aprecieri privind IQ-ul lor. În 2015, actualul deputat PSD Marius Eugen Ostaficiuc a reclamat la Protecția Consumatorului… o carte. Mai precis, volumul „Marele Uriaș Prietenos” de Roald Dahl. Problemele semnalate erau greșeli gramaticale și cuvinte care nu există. Bine, asta ca asta, dar ce urmează e și mai și. Protecția Consumatorului a amendat librăria de unde a fost cumpărată cartea și i-a interzis s-o mai comercializeze. Din fericire, librăria a mers în instanță și, evident, a câștigat. Deși presupusele greșeli gramaticale făceau parte din felul de a vorbi al unui personaj, OPC-ul a insistat că editorul trebuia să avertizeze cititorii în prefață despre acest lucru. Analfabetismul funcțional a ajuns, iată, pe noi culmi de și de (completați după dorință). Dacă cele de mai sus au fost de râsu’-plânsu’ (am pus corect apostroful, tovarăși de la OPC?), trist este că librăria nu și-a primit nici până azi înapoi banii pe amendă. Că de ce să nu ne batem joc, dacă se poate. Ca o mică notă explicativă: la vremea incidentului, șeful OPC Iași (că acolo s-a-ntâmplat năzdrăvănia) era numit pe linie politică de partidul din care făcea parte reclamantul.
Și alții au cozile lor de topor (sau noul comunism)
Ca să nu credem că doar pe la noi s-a răsturnat carul, Lucasfilm a concediat-o pe actrița Gina Carano din rolul interpretat în serialul Mandalorianul din cauza postărilor ei de pe Twitter. Adică femeia nu s-a bătut prin baruri cu te miri cine, n-a dansat goală la o petrecere de copii, nici nu i-a criticat pe scenaristul și regizorul seriei. Doar și-a exprimat opiniile despre diverse subiecte. Din nefericire pentru ea, nu se afla în tabăra considerată politically correct. Parcă au fost și pe la noi vremuri de-alea când nu erai dezirabil decât dacă spuneai ce trebuie, cui și când trebuie. Și mai sunt încă prin Coreea de Nord, China, Rusia și alte democrații. Asta e. Decât talentat și cu idei neconforme, mai bine prost, dar pe linia corectă. De fapt, nu e de mirare, câtă vreme aceeași companie a trecut unele filme de animație mai vechi în categoria celor care nu-s potrivite pentru copii, deoarece promovează stereotipii și alte tâmpenii (da, pentru cei care îndrăgesc Pisicile Artistocrate, să știți că sunteți dubioși că agreați un film așa subversiv).
Bomboana pe colivă
Ca să-ncheiem în aceeași notă, cică în statul american Oregon se are în vedere „deconstrucția rasismului în matematică” și „demantelarea supremației albe în orele de matematică prin vizualizarea caracteristicilor toxice ale culturii supremației albe”. Abia aștept să văd care va fi suma pătratului catetelor conform noii paradigme. Mă-ntreb însă dacă algebra persană și zeroul indian au origine suficient de sănătoasă ca să nu se schimbe prea mult…