Pe un râu frumos, la Galda de Jos, un buget curgea

Galda de Jos e una dintre cele mai bogate comune din județ. Și asta nu datorită primarului Romulus Raica, că el e mai degrabă responsabil cu cheltuitul bugetului, cu cumpărăturile și investițiile. Între scandalul ce înconjoară viitoarea rampă ecologică de depozitare a deșeurilor, pe care Dumitrel o tot construiește și pune în aplicare încă de la începuturile timpului, și mai recentul scandal al focarelor de Covid din localitate, între atâtea și atâtea lupte electorale sau de alt fel, stimabilul domn Raica a găsit mereu timp pentru a face cumpărături, pentru a se asigura că bugetul ăla dolofan nu rămâne naibii necheltuit. Așa că vă invităm să facem o scurtă călătorie prin minunata poveste a shoppingului bugetar de anul acesta, în minunata regie a proaspăt realesului domn Raica.

Încă din primele zile ale anului, Primăria Galda de Jos plătește, achiziție directă, suma de 20.000 de lei pentru „proiectare loc de joacă” în comună. Banii ajung la stimabilul domn arhitect Magda, un băiat cumva prin plusr, dar în partea aceea care joacă cu echipa Hava. Să fie bine.

Spre finalul lunii ianuarie, ca să-i meargă bine tot anul, măcar în ce zice presa despre el, domnul Raica dă 16.500 de lei pe servicii de publicitate. Imediat după ce a dat cu banii ăștia în presă, și-a luat și un laptop cu 4.200 lei, plus niște componente de server tot cam cu atâta, ca să poată sta online și să vadă cum îl laudă presa.

Să se facă lumină! Pe 12 februarie, Ra- ica plătește 8.144 lei pentru mentenanță iluminat și alți 12.713 lei pentru men- tenanța iluminatului festiv. Se anunța petrecere! După care, o lună mai târziu, când se terminase festivitatea probabil, mai plătește 30.000 de lei lui Marcel Dobrița, PFA, pentru reparații  curente și întreținerea iluminatului public.  Și tot în perioada aia mai plătește și două servicii de proiectare și evaluare a ser- viciului de iluminat public către Alba Proiect Consulting, firma de casă a PNL Alba, abonată la mai toate primăriile vopsite în galbenul politic.

Firește, vine pandemia și câteva mii, poate zeci de mii de lei, merg în diverse cumpărături, de la alcool, dezinfectanți,

materiale sanitare și alte cele. Spre exemplu 13.000 pentru „covor dezinfectant și desogen pentru prevenire și combatere boli infecțioase” sau 8.000  de lei dați unei firme de publicitate, Concrete Advertising SRL, pentru măști.

Odată rezolvate problemele cu igiena și măștile, Raica revine la adevărata problemă a comunei, care pare să fie iluminatul public. Ceva mai bine de 443.000 lei sunt plătiți, achiziție directă, către Telekom Romania Communications, pentru modernizarea și reabilitarea sistemului de iluminat public. Se întâmpla fix de 1 aprilie. Peste ceva mai bine de o lună, aceeași firmă mai primea 134.000 de lei pentru o instalație de monitorizare video stradală.

Top Plan SRL din Alba Iulia primește 124.740 lei pentru niște servicii de cadastru, în data de 3 aprilie. Tot ei urmau să mai primească, prin septembrie, încă vreo 16.000 de lei pentru intabularea unor străzi. Sau, mă rog, pentru întocmirea unor documentații în acest sens. Plus încă alți aproape 30.000 lei pentru întocmirea unor planuri necesare emiterii titlurilor de proprietate.

Tot pe la început de aprilie, pentru că încă era stare de urgență, domnul Raica decide să mai dea ceva mai bine de 53.000 de lei, tot achiziție directă, pentru lucrări de reparații și zugrăveli la fațada sediului Primăriei. Banii ajung la Roles Loghin Cons SRL. Și tot la firma asta, tot în data de 10 aprilie, au mai ajuns alți ceva mai bine de 65.000 de lei, pentru lucrări similare la fațada Căminului Cultural. Și alți aproape 50.000 de lei pentru reparația gardului de la Școala Nicolae Drăgan. Și tot cu firma asta s-au înlocuit și niște burlane, cu vreo 4.000 de lei, plus niște lucrări de reparații interioare la grădinița din Oiejdea, de vreo 8.000 de

lei. După care, prin luna august, au mai primit 138.000 de lei pentru reparații curente la școala veche din Galda de Jos.

Pe la mijlocul lunii aprilie, Raica dă vreo 50.000 de lei și pe niște kituri pen- tru testele Covid 19.

Cândva prin luna iunie, Primăria decide să rezolve și problema câinilor fără stăpân, așa că dau 20.000 de lei celor de la „Asociația Adăpostul Meu” din Alba Iulia, un ONG al unor medici veterinari, familia Martin, care lucrează extrem de bine cu statul.

Mobilierul Căminului Cultural din Benic a scos din conturile Primăriei ceva mai bine de 100.000 de lei, bani care au ajuns, în luna iulie, tot prin achiziție directă, la Valmel Star  SRL.

Site-ul galda.ro, un veritabil delir, mai ales că atunci când îl accesezi începe să vorbească un robot cu voce de femeie, costă doar vreo 3.000 de lei și este făcut de Infogrup. Care, la câteva zile după ce au încasat banii pentru realizare, au mai luat vreo 2.000 de lei pentru mentenanță. Fabulos site, merită încercat.

În 26 august, Primăria lui Raica plătește nu mai puțin de 50.000 de lei pentru servicii de închiriere escavator/ cilindru/autogreder de la Vlad For Wood SRL. După care mai plătește 100.000 de lei pentru exploatare forestieră lui Eremia Ruja.

Desigur, la astea se mai adaugă zeci și zeci de alte cumpărături, de la combinezoane la asigurări și deratizări, de la mănuși la scule și unelte. Că doar, de la începutul anului și până acum, domnul Raica a avut mai 150 de astfel de sesiuni de cumpărături. Deh, comună bogată, bugetul duce.

0 0 Votează
Article Rating
Înscrie-te
Notificare de la
0 Comments
Răspunsuri în text
Vezi toate comentariile