Picătura de (in)cultură

Într-un articol anterior am vorbit despre cultură și despre cum, în pandemie, statul nostru drag o lasă să se ducă pe pustii, că și-așa n-are la ce-o folosi. Adică, pe bune, câtă mită poți lua de la un amărât de artist ca să-l lași să-și facă ce-o face – prostii de-alea gen târg de carte, vernisaj, concert?

Uite că și Dan Bittman a luat atitudine. Omul e e supărat că, zice el, i s-ar fi îngrădit drepturile cum n-a pățit nici pe vremea comunismului. Și că mai bine moare de Covid decât să trăiască în condiții așa degradante. Asta luare de poziție! Bravos! Bine, acum nu că Holograf ar fi cine-știe-ce chestie culturală. A fost, pe vremuri, când cânta „Banii vorbesc” și mai-nainte, când muzica sa nu se potrivea cu ceea ce regimul considera a fi „acceptabil pentru clasa muncitoare”. Pe urmă a fost divertisment, când a început cu cântece de dat domnițele pe spate. Acum nu mai prea e nimic. De fapt, cred că de-aia a luat Bittman poziție, că a prins ocazia să-l mai bage și pe el cineva în seamă.

Adevărul e că riscurile sunt mari cu evenimentele culturale mai ample. Putem lua ca exemplu FILIT, Festivalul Internațional de Literatură și Traducere de la Iași, unde se întâlnesc anual scriitori, traducători, editori, organizatori de festivaluri, critici literari, librari, distribuitori de carte, manageri și jurnaliști culturali din țară și din străinătate. Adică e unul dintre festivalurile literare importante de la noi din țară – din Europa de Est, de fapt – care la ediția de anul trecut, a șaptea, a avut peste 100 de evenimente la care au fost 300 de invitați din toată lumea și peste 30.000 de participanți. Ei bine, anul acesta trebuia să aibă loc între 30 septembrie și 4 octombrie. Însă, din păcate, în prima zi a festivalului, cinci angajați ai Muzeului Național al Literaturii Române Iași au fost depistați pozitiv, așa că festivalul a fost suspendat, iar invitații și participanții trimiși acasă. Câteva evenimente, care au putut fi trecute în online, s-au desfășurat astfel în zilele următoare.

Rămânând în domeniul scriitoricesc, editura Litera lansează o nouă colecție, dedicată literaturii contemporane române, coordonată de Doina Ruști. Primele cinci volume publi- cate vor fi: „Paturi oculte” de Doina Ruști, „Cuibul bufniței” de Tudor Runcanu, „I put a spell on you…” de Allex Trușcă,

„Cimitirul trandafirilor” de Cristi Nedelcu și „Kyparissia” de Alexandra Niculescu. Să fie într-un ceas bun, zic.

Premiul Nobel pentru Literatură a fost acordat, anul acesta, americancei Louise Glück. Poeta a câștigat în 1993 și Premiul Pulitzer pentru poezie. Academia Suedeză a anunțat că i-a acordat acest premiu ce recompensează cariera începută în 1968 pentru „vocea sa poetică inconfundabilă, care, prin frumusețea sa austeră, face ca existența individuală să fie universală”. Desigur, n-a durat mult până când cineva să descopere că, de fapt, Glück e „de-a noastră”. Adică bunicii materni au fost evrei maghiari din zona Bihorului, care au emigrat în SUA la începutul secolului trecut. Când Crișana nu aparținea României, dar, hei!, ce contează? Practic, e român- că de-a noastră, ce mai! Și uite-așa am mai luat noi un Nobel pentru Literatură, după cel al etnicei germane Herta Müller. Nici nu știu de ce se mai obosesc ăștia să dea premii cât mai politically correct, în funcție de naționalitate, gen, orientare sexuală și alte cele. Băi, toți ăștia de obțin performanțe peste hotare sunt, de fapt, români. Dacă ei susțin că nu, înseamnă că nu li s-a căutat suficient de departe în arborele genealogic. Doar se știe că până și Turnul Eiffel a fost construit cu ma- teriale de la Reșița ștanțate cu „Made in Romania” – și asta într-o vreme când Reșița habar n-avea că, într-o zi, va face parte din România. De fapt, chiar și Imperiul Roman și-a luat ăsta știind că, peste mii de ani, în spațiul carpato-danubi- ano-pontic se va forma țara numită România.

Nu credeți asta? Și eu aveam oareșce îndoieli până ce mi-a căzut sub ochi o carte pe a cărei copertă e o imagine cu Iisus ținând în brațe un pui de dinozaur (nu, nu-mi bat joc, fix așa  e imaginea!), plus o serie de afirmații, dintre care se desprin- de cea că Iisus ar fi fiu de dac din… Bucegi. Șah mat!

Trebuie să recunosc, când nu ne luăm pastilele, suntem o nație dată naibii, ce să mai…

0 0 Votează
Article Rating
Înscrie-te
Notificare de la
0 Comments
Răspunsuri în text
Vezi toate comentariile