Politică și poluție de final de an

  • de

Adio, dar Roman cu tine

Înainte de alegeri părea că Florinache va ieși din toată bătălia politică din postura unui mare, foarte mare, învingător. Aura de lider providențial în care l-a îmbrăcat partidul și modul în care a fost folosit pe post de crucișător electoral n-au dat roade. Alba n-a mai fost locul în care PNL a rupt pisica în două, chiar dacă au luat un scor destul de bun și mult peste media pe țară. Cu toate astea, părea că micul deputat se va înșuruba, cumva, într-un post de ministru, pe post de răsplată pentru toată gargara, circul și agitația din ultimii ani. Căci omul a fost, fără doar și poate, un parlamentar extrem de activ, chiar dacă după fiecare circ de prin parlament sau studio TV părea că lasă în urmă pene de papagal. Numai că nici asta n-a fost să fie. Meciul deschis, posibil chiar provocat de el, între Hava și Dumitrel n-a dat cine știe ce roade. Sigur, la nivel de Alba l-au cam ejaculat pe Hava, cum se zice, de prin toate cercurile de influență. Însă pare că s-au cam grăbit cu puciul. Căci Dumitrel, în ciuda mandatelor pe care le are la CV și a statutului său de baronet, nu prea contează în cercurile de la București, unde se împarte ciolanul. Și nici nu are flerul sau aplecările spre pahar și bar. Căci, să ne înțelegem clar, marile împărțeli politice nu se fac în ședințe și la dezbateri ci exact acolo, între două pahare. Și-apoi, ce n-au luat băieții în calcul atunci când au inițiat meciul contra lui Hava e influența ăstuia în „cercurile înalte”. Căci una e să suni marile goange din partid în calitate de „Președinte al Consiliului Județean Alba” și alta să o faci în calitate de prieten, amic, tovarăș de pahar, coleg de comploturi, combinator de funcții și complice la atâtea șmenuri, cum o face Hava. Așa că, dacă s-a gândit Florinache că-i ajung controlul local și prieteniile personale, iată că nu i-a cam ieșit calculul. Bașca nu mai vrea nici postul de lider de grup. Semn că taberele se reorganizează aici, local, unde va urma bătălia cea mare pentru organizația PNL. Hai că n-o să ne plictisim nici în 2021.

Înainte, că înainte era mai bine

E greu să spui că PMP a ajuns un partid mic, căci n-a fost niciodată mare. Însă modul în care unii mor dar nu se predau e de-a dreptul duios, ba chiar comic uneori. Practic, după ce au ratat cu brio alegerile și au făcut un mare pas spre desființare, Clement Negruț a ieșit public să arate lumii că el încă există, încă mișcă, e viu și va face și va drege. Bașca, în loc să-și pună cenușă în cap și să anunțe frumos că face un pas în spate, ntz, a băgat-o pe aia cu „organizația din Alba a obținut un scor bun, suntem în primele 20 de organizații din țară”. Băi, că-i auzi pe ăia de la PNL sau PSD că se laudă cu un scor bun, în condițiile unei prezențe de 30% la vot e una. Dar să vină ăsta și să îți spună că a luat scor bun, adică sub 5%, din cei 30% prezenți, adică sub 1,5% din total, dar că e totuși bine pentru că organizația pe care o conduce e între primele 20 din țară, păi îți vine să te crăcănezi de râs, nu alta. Ce să-i și spui omului? Bravo băi Negruț, uite, din cauza unor politicieni ca tine e România așa o țară prosperă. Practic, suntem între primele 27 de state din UE, știi cum zic?

Bătălia de după victorie

Prin prisma scorului obținut la alegeri ai putea zice că USR-PLUS a și pierdut dar a și câștigat. Au luat mai bine ca în 2016, ceea ce e bine, dar au luat mult mai puțin decât sperau, ceea ce e bine pentru alții. Și, cu toate astea, sunt cam singurii care din scorul de rahat au reușit să facă bici, ba chiar să și pocnească cu el niște ministere. Multe și importante, căci dacă facem socoteala, sunt cam pe picior de egalitate cu PNL în Guvern, ba chiar mai bine, căci câteva ministere de la PNL sunt, de facto, la Cotroceni – Externele și Armata, de exemplu. Problema se va fi complicat însă după ce împărțeala va ajunge la nivel de județe. Căci, spre exemplu, aici în Alba, în afară de câteva opțiuni, și alea puține, USR nu prea are pe cine unde să pună. Noroc că au băgat-o pe aia cu „depolitizarea instituțiilor”. Că doar, dacă merg oameni din PNL Alba în deconcentrate care aparțin USR, nu se mai poate zice că e politizare, nu?

Când unu cu unu fac zero

Probabil că cei din ALDE și PRO România, în Alba cel puțin, au cel mai liniștit final de an. Ei sunt cam singurii care își văd liniștiți de vieți, de pregătit sărbători, de Crăciun și Anul Nou, cât se poate așa, în pandemie. Dacă la ALDE situația e destul de clară, căci familia Lazăr, tatăl și fiul, își vor vedea de afaceri o vreme și vor pune „armele politice” în cui. Că deh, e prea devreme să ia în calcul o eventuală întoarcere la PNL, care oricum e puțin probabil cât timp organizația județeană rămâne condusă de băieți din PDL. De cealaltă parte e puțin mai ciudat, că erau ceva mai mulți membri adunați în jurul lui Horațiu Florea, în special  oameni plecați de la PSD. Pe lângă juniorul Horațiu, mai plecaseră niște nume destul de cunoscute in vechea gardă. Dănuț Hălălai, organizația din Aiud, cu fostul primar în frunte, Horațiu Clepan, fost consilier local și șef pe la APM sau chiar Daniel Breaz, transferat fix înainte de destrămare. Ce-i drept, majoritatea se vor întoarce cuminți acasă, la PSD, acum că nu mai e Dîrzu la butoane, însă nu prea știu nici ei la care tabără să se întoarcă. Căci în „noul PSD” din Alba nu-i tocmai armonie, în ciuda faptului că Matieș și Tuhuț par să se fi instalat confortabil la butoane.

0 0 Votează
Article Rating
Înscrie-te
Notificare de la
0 Comments
Răspunsuri în text
Vezi toate comentariile