Poveste dintre cele două Mall-uri ale fluviului de interese și combinații

A fost odată ca niciodată, că dacă n-ar fi fost nu mai era loc de atâtea șmenuri și combinații, o vreme în care Alba Iulia nu avea Mall. Vă vine sau nu să credeți, era o vreme în care trăiam într-un oraș care nu avea așa ceva. Spre norocul nostru, niște băieți de treabă, bine ancorați în partid și bugete publice, au decis să schimbe asta. Au trecut de atunci vreo 15 ani și, iată, suntem pe cale să ne pricopsim cu încă un astfel  de monument. Unul și mai mare, și mai frumos, dar care foarte probabil va strica status-quo-ul local, în care politica și afacerile merg mână în mână, întru propășirea financiară a unor distinși șmenauți.

Să purcedem. În urmă cu ani buni, în Centru exista o bază sportivă, Mecanica pe numele ei, cu două terenuri de fotbal. Exista chiar și o echipă de fotbal care, într-o vreme, juca și prin divizia B. Totul a dispărut însă, pentru că Alba Iulia avea nevoie de un Mall. Era vremea  când încă banii europeni nu deveniseră sursă principală de parandărăt.

COMBINAȚIA

Ei bine, tot acest Alba Mall este, de fapt și de drept, o asociere în combinațiune, pardon, asociere în participațiune, între Primăria Alba Iulia și SC Mall Alba SA.

Totul a pornit în anul 2005. În primă fază Primăria, prin Consiliul Local, decide prin hotărârea 162 lipirea mai multor terenuri si imobile din strada Tudor Vladimirescu, precum și asocierea în participațiune cu SC Mall Alba SRL. În data de 24 iunie 2005 este semnat contractul cu nr. 10985, prin care suprafața de 38.237 mp este adusă de primărie ca aport în cadrul asocierii, în timp ce firma Mall Alba SA își asuma realizarea investiției, asigurarea construcțiilor necesare pentru realizarea obiectivului, precum și costurile de întreținere și funcționare. Pentru ca acest lucru să fie posibil, cum ziceam mai sus, atunci când terenurile au fost lipite, o bună bucată de teren a fost trecută din domeniul public în domeniul privat al Municipiului Alba Iulia. Că deh, domeniile publice nu pot fi băgate în concesionări de genul ăsta.

Printre punctele forte ale ideii de Mall, dacă le putem spune așa, enumerate în adresa celor de la Mall Alba SRL, prin care cereau acest parteneriat, se regăseau “îmbunătățirea siluetei și aspectului urbanistic al orașului”, “crearea a aproximativ 300 noi locuri de muncă”, “utilizarea sub o manieră profitabilă a unui teren în prezent insuficient uti- lizat, deoarece această dezvoltare de tip “Mall” va contribui cu cca 100.000  de euro pe an ca impozit la bugetul local”, dar și faptul că “Mall-ul pe care intenționăm să-l construim va atrage populația din orașele învecinate (Sebeș, Aiud, Teiuș, Zlatna) precum și din alte județe (Orăștie, Deva, etc) deoarece pe o rază de cca 200 km nu există o altă zonă comercială asemănătoare”. În plus, în aceeași scrisoare, reprezentanții Mall Alba își anunțau intenția, în cazul perfectării asocierii, de a participa la amenajarea terenului din de fotbal de pe stadionul Cetate.

Desigur, câteva aspecte sunt perfect corecte. Însă partea cu utilizarea profitabilă a terenului măcăne grav. Și asta pentru că acolo era o bază sportivă, iar scopul bazelor sportive nu este profitul. Iar partea cu participarea amenajării stadionului Cetate măcăne chiar și mai tare.

Legea spune că, dacă în locul unor terenuri de sport construiești altceva, ești obligat să faci alte terenuri de sport, în altă parte. Numai că, în cazul acestei combinații, treaba asta a fost uitată.

Adică, cei de la Alba Mall SRL au refăcut gazonul de la Stadionul II din complexul Cetate, unde juca echipa Unirea, iar administrația locală a zis, cu ochii închiși, că e bine și așa.

Pentru că, după ce se semnează contractul, apare și o anexă, cea legată de amenajarea și modernizarea terenului II de pe Stadionul Cetate. Această amenajare trebuia, conform contractului, terminată în termen de 18 luni. În anul 2007, în 13 iulie, apare o adresă către Mall Alba SRL, în care aceștia sunt anunțați că “sistemul de drenaj nu funcționează” și “calitatea gazonului nu este corespunzătoare”. Urmează un șir de adrese între cele două entități,  de acte doveditoare, și într-un final se stabilește că totul e ok iar cei de la Mall Alba au realizat investiția corespunză- tor. Să fie bine, ca să nu fie rău.

BANII

Dat fiind că este vorba de un teren foarte mare, 3,8 hectare, iar investiția celor de la Mall Alba a fost una serioasă, adică au trebuit să construiască acolo toată măgăreața, s-a stabilit o participare la profitul societății, din partea primăriei, de doar 1%, dar nu mai puțin de 24.000 de euro anual. Adică, nu mai puțin de 2.000 de euro lunar. Care, ce-i drept, este cea mai mare sumă minimă pe care Primăria o primește din astfel de contracte, în condițiile în care, totuși, terenul nici măcar nu este cel mai mare dat în concesiune prin acest tip de asociere în participațiune. Danil Sabău, de exemplu, super bun prieten cu Mircea Hava, a primit aproape 10 hectare din Cetatea Alba Carolina cu doar 800 de euro pe lună.

Desigur, banii pe care cei de la Alba Mall îi plătesc, anual, nu depășesc cei 24.000 de euro. Asta pentru că niciodată, de când e Mall-ul ăla, 1% din cifra de afaceri nu a depășit suma respectivă. În 2019 au avut 4,3 milioane profit, în 2018 tot 4,3 milioane, în 2017 vreo 5,5 milioane lei iar în 2016 undeva la 3,3 milioane lei. Prin urmare, acel 1% din profit devine relevant doar în momentul în care profitul firmei depășește 2,4 milioane euro pe an, ori până acum n-a ajuns nici măcar la jumătate.

OAMENII

Inițial, Alba Mall era un business în trei, dacă se poate zice așa. Pe de o parte era Primăria, prin Mircea Hava, iar de cealaltă parte firma, prin Dorin Mateiu – cu 75% – și Mirela Străjan – cu 25%. Mirela Străjan, care era și administrator, e soția lui Ioan Străjan, bunul prieten al lui Mircea Hava și unul dintre cei câțiva arhitecți de casă ai Primăriei, abonat la banul public. Dorin Mateiu e și el un amic al actualului europarlamentar, mare patron de firmă de mezeluri și alte combinații, care are și câteva dosare pe rol, cum îi șade bine oricărui bugetofag.

Răstimp, familia Străjan a ieșit din combinație iar toată afacerea Alba Mall a ajuns pe mâna lui Mateiu, prin intermediul omului său, Voicu Vușcan. Legătura permanentă cu Primăria a fost păstrată, ba chiar întărită, după ieșirea din combinație a lui Străjan, prin angajarea la Alba Mall a lui Mihai Coșer, la vremea respectivă și consilier personal al lui Mircea Hava.

Schimbările astea au coincis și cu dezvoltările imobiliare ale lui Voicu Vușcan, mâna dreaptă a lui Mateiu. În timp ce Hava e primar iar consilierul lui se ocupă și de Mall-ul lui Vușcan, acesta din urmă primește și aprobare pentru a construi un ditai blocul în Cetate. De fapt, despre combinația asta am mai scris noi. Și nu e prima. Interesele imo- biliare ale combinatorilor de la Mall sunt tot mai mari în interiorul Cetății, așa că lupta pentru status-quo e una acerbă.

PERICOLUL

În Alba Iulia se anunță un nou Mall. Un mega super Mall, undeva între cartierele Ampoi și Bărăbanț, pe o suprafață de peste 10 hectare. O chestie de cel puțin trei ori mai mare decât cea care există acum. În primăvara acestui an, PK Topaz SRL solicită elaborarea unui PUZ în respectiva zonă. De fapt, proiectul era pus la cal și gândit de ceva vreme, însă abia atunci află și „sistemul” despre ce se punea la cale.

Investiția e imensă pentru un orășel precum Alba Iulia și nu pare credibilă. Băieții vor să dezvolte însă o super chestie, la pachet cu autostrada, și să tragă lume și clienți din Sibiu și până la Cluj Napoca.

PK Topaz e un front, una din multele firme cu care niște băieți cu bani se joacă de-a imobiliarele. Firma e înregistrată în București și are acționari două persoane juridice, PK Orange SRL, din București, și PK Holding SARL din Luxembourg.

În fapt, băieții care dețin aceste firme, căci sunt multe PK-uri înregistrate, se numesc Martin Slabeert, cetățean sud african (Dirk Lowies Slaabert e admi- nistrator la PK Topaz), Victor Simeonov, născut în Moldova, precum și românii Mihail Vailescu și Tiberiu Smaranda.

Aceștia patru controlează Prime Kapital – de unde și numele de PK al celorlalte firme. Compania asta deține și dezvoltă o sumedenie de astfel de proiecte și are o capitalizare care ar face bugetul municipiului Alba Iulia să pară un scuipat într-un ocean cu bani.

Ba mai mult, cei de la Prime Kapital sunt, în fapt, cei care s-au jucat cu banii sudafricanilor de la NEPI, pentru multă vreme. Adică, jucăria asta PK e ruptă din NEPI, New Europe Propreties Investment, parte din NEPI Rockastle, firmă cu capitalizare de peste 6 miliarde de euro, listată la bursele din Johannesburg și Amsterdam.

Bașca, cei de la PK l-ar avea în colțul lui și pe Dan Pascariu, marele guru bancar, fost șef pe la Bancorex, în anii de glorie ai devalizărilor.

Băieții ăștia nu se joacă. Și nici nu le pasă de cine-i la butoanele unui oraș. Sigur, celor cu vechiul Mall le-ar prinde bine o administrație care să le țină, pe cât posibil, spatele. Numai că, ce să vezi surpriză, au fost alegerile. Și n-a ieșit tocmai bine. Probabil de-aia și umbla unul dintre băieții vechi să cumpere terenuri, doar – doar mai pune un mic băț în roata ăstora care, de la puterea relațiilor și sutelor de milioane pe care le au capitalizate, vor trece ca un tăvă- lug peste marele împinge-tava care e Mall-ul actual.

Iar situația nu-i tocmai cosher, pentru cei de la Alba Mall. Căci băieții tocmai au luat, în urmă cu ceva vreme, cu acordul Primăriei, credit ipotecar, ca să dezvolte complexul. În plus, conform contactului de concesiune, trebuie să mențină obiectul de activitate.  Deci, nici varianta unei schimbări radicale nu prea e valabilă, în lipsa unei administrații prietene.

Ce mai, are să fie niște vremuri extrem de frumoase!

0 0 Votează
Article Rating
Înscrie-te
Notificare de la
0 Comments
Răspunsuri în text
Vezi toate comentariile