Punct. Și de la capătul tunelului

  • de

Cultura de cartofi

Ca orice oltean pripășit prin județul Alba, și care i-a făcut statuie lui Păunescu, marele lingău de curte al Ceaușeștilor, Ion Dumitrel e un avid consumator de cultură. Dar mai ales susținător al ei. Din când în când, omul se mai plimbă pe meandrele concretului și deschide gura. Iar când o deschide, din ea ies astfel de chestii: „Cultura este motorul dezvoltării în plan rațional, creativ și emoțional. Un act de cultură nu este doar o reprezentare ad-hoc, un fapt al prezentului născut dintr-o idee mai mult sau mai puțin volatilă. Un act de cultură este, în esența sa, un cumul de experiențe venite din generații și, în același timp, o proiecție de viitor. Aproape că am vrut să facem o glumă pe seama declarației ăsteia, dar nu vrem să vă stricăm râsul natural pe care însăși citirea ei îl provoacă.

Iluzie oftică

Acum câteva zile, Mircea Trifu umbla prin oraș, cu camere de luat vederi, cu ziare la subsuoară și ne explica tuturor cum el are peste 40%. Probabil fusese un sondaj din-ăsta mai special, făcut pe un eșantion de 5 oameni, toți membri ai propriei sale familii. Altfel, omul s-a dat peste cap și a făcut de toate, de n-a prins nici Consiliul Local cu marele lui partid. Pentru bunul mers al Consiliului, ieșirea lui Trifu în decor e o chestie destul de tristă căci, în tot circul pe care-l făcea pe acolo, a avut și idei bune, constructive, iar un gică contra e bun întotdeauna la ceata de politicieni. Altfel, absolut lamentabil modul în care a salutat victoria lui Pleșa, anunțând că, ce să vezi, e cumva și meritul lui. Asta, după ce timp de o lună l-a făcut în toate felurile și din traseist, sluga lui Hava sau alte cele nu l-a scos. Deh, patru ani de Consiliu Local l-au făcut și pe Trifu politician sadea. Atât că  acum  trebuie să meargă să o bage pe ANA în vreo temelie, undeva, dacă vrea să-l mai țină vehiculul electoral și peste patru ani.

Un băiat atât de singur, după vorbă, după post

De departe cea mai mare surpriză în Alba Iulia a fost Paul Victor Florea, băiatul ăsta apărut de nicăieri și care a reușit să intre în Consiliul Local. Practic, de unul singur, omul a reușit să bată partide întregi precum PMP, Pro România, ALDE și chiar ANA lui Mircea Trifu. Și asta în condițiile în care a venit cu un fel de campanie din-asta cum vezi prin filmele de dincolo, cu endorsment-uri și alte chestii. Și, spre deosebire de Paulică, căruia partidul, în disperarea de ultimă oră, iau luat mesaje de la Boc, de la Bolojan sau alte vedete PNL, băiețică ăsta și-a făcut poze ba cu niște avocați, ba cu fostul profesor, ba cu un chirurg destul de cunoscut în oraș. E chiar bine că, iată, Alba Iulia arată că are totuși niște oameni care gândesc și nu se lasă conduși, precum oile, de aceeași ciobani cu funcție și grad în partid. Frumos!

Când îți iese argintul viu din urnă

Cică la AUR, băieții ăia de la noul PRM, era tristețe mare în noaptea de după  vot. Adică, vă dați seama că oamenii chiar se visau trecând pragul electoral? Cât de nasol, să nu mai fie dacii ce au fost cândva. Bine, probabil că ungurii sunt de vină pentru insuccesul lui, deși nu-i sigur, că cine naiba merge să-i în- trebe? Sigur, în toată tristețea asta era  și un licăr de bucurie, că doar au făcut pragul. Bine, nu ăla electoral, ci pragul ăla care zice că, dacă au sărit de 3%, o  să le deconteze cetățenii cheltuielile cu campania electorală. Chestie pentru care sperăm că au să mai cânte puțin și la parlamentare, să fie de toți banii.

Banii mei, banii mei, ce-am făcut Doamne cu ei

Toată aventura politică a lui Mircea Trifu, care pare că s-a încheiat după alegerile astea, l-a costat undeva la 200.000 de euro. Mă rog, atât se plânge el că ar fi băgat în partid, în alegeri, în toate cele. Ce-i drept, o parte și-i va recupera, tot de la cetățeni, că decontează și pentru el statul, dacă a trecut de 3%. Pe de altă parte, e totuși o sumă cam mare. Cine știe câte terenuri și apartamente trebuie să intermedieze ca să-și recupereze pârleala. Sigur, ar putea să vândă asfaltul și bitumul care i-a mai rămas de la asfaltările electorale. Cu toate că, cine știe, la cum îl știm, omul  e în stare să-și vadă în continuare de străzi și reparații.

Un om mare, mai mic decât partidul mic

Alături de Hava și ceilalți înfrângă- tori în ediția 2020 a alegerilor locale îl mai putem pune și pe teribilul inginer de mine, mare profesor universitar și personalitate planetară, secretarul de stat Clement Negruț. Sigur, ca scor, la nivel de județ s-au cam salvat. Chiar și  la nivel național, agățați de bruma de susținere pe care o mai are Băsescu, PMP-ul a luat un scor ok. Însă aici, unde se bătea cu pumnul în piept că-i va face zile fripte lui Dumitrel, nenea Clement  a luat mult sub partid. Ceea ce, într-o lume normală, ar însemna puțină demisie. Numai că n-o să vedeți așa ceva, pentru că dacă-și dă demisia chiar nu mai rămâne nimeni să stingă lumina la partidul lui Petrov.

 

0 0 Votează
Article Rating
Înscrie-te
Notificare de la
0 Comments
Răspunsuri în text
Vezi toate comentariile