Radu Tuhuț. Deputat, primar, consilier și încasator de bani publici

Radu Tuhuț e un fel de noua stea pitică a PSD Alba, omul chemat din vârf de munte să salveze PSD-ul. Cine e însă acest Tuhuț? Așa, dacă te iei după funcție, că-i deputat și a fost primar, dar mai ales după faptul că are mustață, la fel ca toți marii șefi ai județului, ai zice că-i un om de ispravă și o bună alegere făcută de PSD. Unde mai pui că omul a devenit un lider chiar și la București, în Parlament, unde a luat cuvântul de 10 ori până acum. De vreo câteva ori probabil ca să ceară apă. E însă lider recunoscut, președinte al Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Panama. I shit you not, mare chestie.

Înainte să ajungă deputat și președinte interimar al PSD Alba, Radu Tuhuț era primar în Ciuruleasa, o comună aruncată undeva în Apuseni. Cum îi șade bine oricărui pesedist, Radu Tuhuț a făcut și niște afaceri, că-i greu să te descruci numai cu banii din primăria pe care o conduci. Normal, e vorba de afaceri cu statul, că doar e social democrat sadea. Adică, pe lângă partea cu administratul comunei Ciuruleasa, Radu Tuhuț își mai găsea de treabă și pe la  SC C & R Con Star SRL, o mică firmă, înființată prin 2007, și cu care a făcut o gălăgie de bani.

Firma asta, ca orice firmă a unui pesedist serios, nu are angajați, iar în trecut a avut maxim unul sau doi, deși se ocupă, oficial – că așa și-a trecut obiectul de activitate – cu construcția de drumuri și autostrăzi. Pfua! Cu toate astea, că nu are angajați și se ocupă cu construcția de autostrăzi, firma lui Tuhuț face bani. Adică, omul are niște utilaje pe care le închiriază primăriilor vecine și prietene ori execută lucrări pe acolo. Lucrări primite, desigur, prin atribuite directă, cum zice la manualul de pesedism. Spre exemplu, cu Primăria Poiana Vadului, câteva contracte, și cu cea din Avram Iancu cele mai multe. Normal și firesc, atunci când Primăria Ciuruleasa avea și ea de împărțit niște contracte, ele ajungeau unde trebuie. Un mic sistem creștinesc, în cruce.

În anul 2021, pentru anul precedent, Tuhuț a încasat dividende de la firma fără angajați în valoare de peste 70.000 de lei, asta în condițiile în care doar jumătate din firmă e a lui. Restul la familie. Un an înainte luase abia câteva mii, că fusese an mai greu cu lucrările, nefiind un an electoal.

În anul 2018, Tuhuț încasa de la firma asta peste 109.000 lei pe post de dividende.

În declarația de avere din 2016 apare dividende în valoare de peste 30.000 de lei, de la aceeași firmă. Nu apare însă BMW-ul care apare în ultimele declarații ca fiind cumpărat în 2010. De altfel, toate declarațiile sale de avere și interese par făcute cam în glumă iar multe dintre informații se cam bat cap în cap.

În ce privește firma, pare că, de când a ajuns deputat, a cam apăsat frâna. În 2020 a făcut un profit de 17.400 lei, cu toate că în 2021, din profitul ăla mic, a luat vreo 70.000 dividende. În  anul 2019 firma deputatului a făcut 137.000 profit, la o cifră de afaceri de puțin peste 150.000 lei. Anul 2018 a fost chiar mai bun, cu o cifră de afaceri de peste 200.000 de lei și un profit net de aproape 160.000 lei. În anul 2017 a mers ceva mai prost, cu o cifră de afaceri de 100.000 și doar 60.000 profit. Cu un an înainte făcuse aproape 120.000 profit, la o cifră de afaceri de 134.000.

Putem deduce, așadar, că deputatul Tuhuț este un social democrat, mic afacerist cu mari succese la contracte publice. Despre CV-ul lui n-am putea însă a vă spune mare lucru. Nici măcar nu a catadicsit să-și pună unul pe site-ul Camerei Deputaților. Până la urmă, la ce bun și un CV, când vorbesc faptele de la sine.

Bonus. Cu toate că e ditai parlamentarul, cu indemnizație, diurnă și sumă forfetară, ba chiar și cu o firmuliță cu mare lipici la banul public, Radu Tuhuț, conform ultimei declarații de avere, a luat cu împrumut suma de 19.000 de euro, până în 2030. Bani pe care-i va returna copiilor, că de la ei a luat cu împrumut.

0 0 Voturi
Article Rating
Înscrie-te
Notificare de la
0 Comments
Răspunsuri în text
Vezi toate comentariile