Recoltă îmbelșugată pentru oamenii muncii

La CAP Bucerdea Vinoasă se muncește cu motoarele încinse la roșu. E vremea recoltei, dar și a însămânțărilor pentru ca oamenii muncii să aibă ce mânca peste iarnă. Întreaga suflare a satului se află pe câmp, de la copiii mici, la tinerii în ai căror ochi se ghicește hotărârea de a oferi țării un viitor luminos, la oamenii muncii care poartă pe umerii lor mândri responsabilitatea de a hrăni întreg poporul acestei patrii, până la bătrânii care, în ciuda vârstei și a bolilor, nu acceptă să stea deoparte, ci vor să-și aducă prinosul la bunăstarea comunității.

Poate că un necunoscător s-ar aștepta ca recolta de bază să fie cea de struguri, din care să se facă vin. Așa a fost demult, când zona nu era dezvoltată la standardele pe care le cere societatea actuală. Unul dintre localnici a avut amabilitatea să-și întrerupă lucrul pentru a ne explica motivul schimbării: Pe vremuri, dealurile astea erau  pline cu viță-de-vie și aproape fiecare familie făcea vin. Se ajunsese până acolo încât exista o cramă chiar lângă școală. De luau o notă bună, elevii veneau să sărbătorească. De luau o notă proastă, veneau să-și înece amarul. Unde mai pui că era și peste drum de biserică, iar oamenii se aghesmuiau înainte să le dea popa împărtășania din vinul sfințit. Așa că, precum înaintașul nostru Burebista  a ars viile ca să-și îndrepte poporul și să-l ferească de cele rele, tot așa primarul ce ne păstorește a avut înțeleapta inițiativă de a înlocui cultura aceasta a pierzaniei cu cea de grâne.

Pe dealurile din jurul satului se-ntind acum holde mănoase de grâu ce sclipesc auriu în lumina soarelui, lanuri de porumb ce foșnesc doine precum ciobanii din fluierele lor, dar și de floarea soarelui, ce-și întoarce capul după lumina călăuzitoare, la fel cum poporul recunoscător o face după tezele pline de înțelepciune ale Tătucului neamului. L-am întrebat pe localnic dacă, astfel, nu riscă să se creeze confuzie între satul căruia îi aparține și cealaltă așezare, Bucerdea Grânoasă. Nu, a zis el, pentru că apropierea de viile de la Jidvei i-a făcut pe cei de acolo să se dedea la viciul băuturii și-acum își umplu terenurile cu viță-de- vie. Peste câțiva ani, satul lor o să se numească Bucerdea Vinoasă, iar al nostru va deveni Bucerdea Grânoasă. Un demers pe care nu putem decât să-l salutăm, căci arată că denumirile tradiționale nu se vor pierde, ci doar se vor reloca.

De pe raza comunei Ighiu s-au recoltat, în această toamnă, 3.500 kg de grâu și secară, 4.125 kg de porumb, 2.320 kg de floarea soarelui, precum și 17.850 kg de legume de câmp. Este o producție record, care arată interesul autorităților locale pentru agricultură, precum și implicarea oamenilor muncii, a copiilor și tinerilor care fac practică agricolă, ajutând la semănarea și la recoltarea acestor roade ale pământului care nu numai că-i vor hrăni până anul viitor, dar vor ajuta și la combaterea foametei globale, surplusul de alimente rezultat urmând a fi trimis în țările din lumea a treia, pentru a salva viețile copiilor nevinovați. Iată cum implicarea unei comunități poate avea beneficii nu doar pe plan local, ci contribuie la schimbarea pe care cu toții o dorim să se petreacă în lume, ajutându-ne să lăsăm în urmă un trecut întunecat și să pășim cu încredere și speranță către un viitor luminos al omenirii!

Și, pentru că munca adevărată merită să fie răsplătită, la finalul activităților agricole de toamnă se va organiza un festival al recoltei. Sub denumirea „Fii satului se-ntorc la vatra străbună”, oamenii muncii își vor arăta valențele artistice, recitând poezii, cântând, dansând, punând în scenă piese de teatru – toate inspirate din folclorul locului. Toți cei prezenți vor fi îmbrăcați în port popular sau în salopete de lucru, arătându-și astfel mândria de a fi oameni simpli, din popor, care nu sunt cu nimic mai prejos decât veneticii hipsteriști care se lasă păcăliți și rătăciți de tinichele fără valoare din decadentul Occident.

Suntem mândri să ne legăm numele de această manifestare a hărniciei re- cunoscute a poporului român. Astfel, „Semne de întrebare” va deveni anul acesta partener al festivalului recoltei și va pune la dispoziția localnicilor 10.000 de exemplare din ziar, pentru ca aceștia să-și poată acoperi rafturile pe care vor depozita peste iarnă bunătățile preparate din roadele pământului.

Să fie într-un ceas bun, iar anul viitor să avem o recoltă și mai bogată! Să hrănim întreaga planetă cu rodul muncii brațelor noastre!

0 0 Votează
Article Rating
Înscrie-te
Notificare de la
0 Comments
Răspunsuri în text
Vezi toate comentariile