Scurtă dare de seamă despre situația gunoaielor

Avem, în sfârșit, sistem integrat de management al deșeurilor. Cu aproape un deceniu întârziere și cam nefuncțional, dar îl avem. Rampa de la Galda e funcțională, oarecum, drept urmare Dumitrel se poate pupa pe portofel și felicita pentru marea realizare. Totul e roz, dacă sapi adânc, până sub munții de gunoaie ce împânzesc orașul. Lucrurile sunt însă departe de normalul pe care îl așteptam cu toții.

Capacitatea rampei de gunoi este mică în comparație cu nevoile județului, indiferent pe cine întrebi ori asculți. Cifra avansată de unii de prin administrația județeană este de 270-300 tone pe zi. Cei care administrează rampa, RER Vest – Retim, zic că rampa e prevăzută să poată prelua doar 180 de tone pe zi, la nivel de județ, dintre care 100 de tone din Alba Iulia și împrejurimi. Pe de altă parte, cei de la Polaris spun că din Alba Iulia sunt colectate zilnic aproximativ 120 de tone de deșeuri. Prin urmare, orice variantă ai lua, lucrurile nu-s în regulă.

În plus, pe calculul celor de la RER Vest – Retim, chiar și dacă datele ar fi corecte, o bună parte din județ ar rămâne cu gunoiul necolectat. Alba Iulia plus împrejurimi nu formează nici măcar o treime din totalul populației județului și, cu toate astea, zic cei de la RER Vest – Retim, 100 din cele 180 de tone zilnic, care formează capacitatea totală, sunt destinate acestei zone. Prin urmare, rămân multe zone din județ unde nu există soluție pentru depozitarea deșeurilor.

Or, chiar și dacă, să presupunem, cantitatea totală a deșeurilor colectate la nivel de județ s-ar încadra în cele 180 de tone, cât e capacitatea zilnică de recepției a rampei de la Galda, lucrurile ar fi extrem de nasoale. Căci asta ar însemna zero loc de creștere. Or, nu poți să nu te întrebi, cum se face că Dumitrel, Dan Popescu și celelalte genii din Consiliul Județean, n-au gândit acest sistem integrat la o capacitate care nu doar să acopere totalul de deșeuri colectate din județ, dar capacitatea să fie mult mai mare, ca să existe loc și de dezvoltare? Nu e tocmai Dumitrel cel care se laudă, cu fiecare ocazie, cu dezvoltarea economică a județului ori cu potențialul de creștere a acestei dezvoltări?

O altă mare problemă pe care o ridică situația rampei de la Galda este și faptul că, se pare, acolo nu sunt acceptate decât deșeuri menajere. Adică, ditai „sistemul integrat de management al deșeurilor”, „rampa ecologică”, tot acest complex „state of the art”, e capabil să preia doar deșeuri menajere. Or, ce se întâmplă cu deșeurile inerte, cu molozul rezultat din construcții? Că se construiește în județ și încă mult. Ce se întâmplă cu deșeurile industriale provenite de la marile companii din județ, precum Apulum, IPEC, Transavia, Elit și atâtea altele? Ce ar trebui să facă ele în condițiile în care sistemul integrat de management pus la cale de Dumitrel nu permite preluarea unor astfel de deșeuri?

Mai apoi, există câteva mari semne de întrebare ce se nasc din tot acest circ, din tot acest meci pornit odată cu deschiderea rampei, între Polaris și RER Vest.

Polaris e acuzată că a strâns gunoiul pe platforma temporară, că l-a stocat acolo deși trebuia să-l ducă la Bihor, numai pentru a-l duce acum, mult mai ieftin, la Galda. Asta deși ei încasaseră bani pentru transportul până la Bihor. Și e adevărat, numai că doar parțial. Din momentul în care cei de la Oradea au acceptat să preia deșeurile din Alba, și până în momentul în care autoritățile locale, în speță CL Alba Iulia, au schimbat tariful prin HCL, Polaris a cărat gunoiul până la Oradea la prețul stabilit pentru Târgiu Jiu. Mai apoi, era normal să existe o cantitate destul de mare stocată pe acea rampă de transfer, și asta din cauză că cei de la Oradea au acceptat să preia deșeuri doar pentru o lună, până la 1 Mai. Nu mai zicem că, din momentul în care au acceptat să preia deșeurile, au și anunțat că vor dubla imediat prețul, de la 15 la 30 euro pe tonă, pentru ce se ducea din Alba Iulia. Marele favor pe care Bolojan i l-a făcut lui Dumitrel, cum se lăuda el prin presă. Apoi, din data de 1 și până în 7 Mai, când s-a deschis rampa de la Galda, deșeurile din Alba Iulia au fost ținute pe acea platformă temporară, că doar unde să le și țină?

Cele mai mari semne de întrebare le ridică însă alt aspect. Polaris și-a încheiat contractul cu Alba Iulia în 2017. Până în 2018, când a fost atribuit noul contract, la licitație, au mers pe prelungire. Mai apoi, pentru că cei de la RER Vest – Retim, care recent au câștigat și operarea rampei de la Galda, au refuzat să preia contractul, tocmai pentru că nu era rampa de la Galda funcțională, Polaris a fost obligată de autorități să continue contractul. Or, cei de la RER Vest n-au preluat nici acum, după ce au Galda funcțională, serviciul de colectare în Alba Iulia. Deși, prin contract, au dreptul, ba chiar obligația, să presteze acest serviciu.

Mai multe despre cine, ce, cum și de ce, dar mai ales pentru cât, vă povestim în numerele viitoare. Să fie bine, ca să nu fie rău, că binele înfrânge!

0 0 Voturi
Article Rating
Înscrie-te
Notificare de la
0 Comments
Răspunsuri în text
Vezi toate comentariile