Scurtă radiografie a noului Consiliu Local

 • de

Liberal la stat, social democrat în privat. Ideologia pare un fel de haină nouă a împăratului politic, la care toți trebuie să privim și să pretindem că, într-adevăr, există. Teoretic, trăim într-un oraș de dreapta, un oraș liberal. Dacă treci însă de poleiala din discursurile meșteșugite, ai să găsești că liberalii locului sunt niște băieți bine înfipți în structurile statului, în timp ce stânga, amărâtă cum e ea, își petrece mai mult timp prin privat. Sigur, asta și din cauză că nu are atâtea locuri la stat. Asta în timp ce nou veniții prin politică, cei de la USR, e pe undeva normal să pară mai distanțați de ciolan. La ei abia acum începe mâncatul. Haideți așadar să ne dăm puțin prin listele de consilieri locali, să vedem și noi ce am ales de fapt. Cine sunt promotorii pieței libere, din posturile publice, și cine ne învață social democrația de la biroul de administrator de firmă.

Până la urmă, vrem nu vrem, politica nu e nimic mai mult decât o afacere. Și, din punctul ăsta de vedere, toți aleșii se vor reprezentanți ai unei piețe libere.

O piață liberă în care ei și numai ei au acces și pârghii la posturi și resurse publice. Căci, nu-i așa, politicienii nu sunt nimic mai mult decât niște virgine ideologice ce se jertfesc pe altarul bunăstării cetățeanului. Atât că acea bunăstare începe întotdeauna cu propria bunăstare și, mai mereu, se și termină cu ea.

Nu avem pretenția că am reușit să facem o verificare până la cel mai mic detaliu, căci mult lăudata transparență în ce privește politicienii e doar un slogan, cât timp niciunul dintre candidați nu a catadicsit să-și publice un CV complet, din care alegătorul să înțeleagă în mod clar cu cine votează. Vă propunem așadar să privim puțin la poza noului Consiliu Local și să zgâriem puțin în pojghița ideologică și în parfumul planurilor și promisiunilor cu care ne-au umplut capul în ultimele luni. Până la urmă, pe ăștia i-am votat, cu ei vom defila în următoarea perioadă.

Tânăra speranță a politicii locale, omul de ale cărui planuri se leagă cele mai multe dintre speranțele exprimate la vot ale albaiulienilor e Gabriel Pleșa. Cu toate că ultimii ani i-a petrecut prin Primărie, unde a jucat în echipa PNL, până la transferul la USR, omul pare mai liberal ca oricare alt penelist. Până să ajungă viceprimar și, mai nou, primar, omul a lucrat în mediul privat.

Grupul de firme pe care-l deține alături de fratele său e unul destul de cunoscut. Și, partea cea mai bună, nu este un grup de firme din clientela de partid, hrănit cu bani publici. Ceea ce e bine.

Noii săi colegi, din alianța USR–PLUS, par destul de curăței și, cu mici excepții, chiar sunt acei „oameni noi” ce ne erau propuși la urne.

 1. Teodor Holhoș e medic, chirurg oftalmolog, are o clinică privată, lăudată de mulți, contestată de alții, dar nu are nevoie de bani de la stat. Până la urmă nu e doar medic ci și posesor de Ferrari.
 2. Nicolae Alexandru Dumitru e un relativ tânăr ce a lucrat pe la ceva companii private și, se pare, are chiar o mică afacere. Nu are un CV public pentru că nu prea are ce să pună în el.

Mă rog, ar putea pune carnetul de șofer.

      3. Sergiu Nicolae Vârtei e avocat, băiat din familie bine conectată la nomenclatura orașului. Tăticul e prietenar bun cu fostul primar, actualmente europarlamentar. El, pe persoană fizică, e nașul lui Horia, fiul europarlamentarului. Nu a lucrat la stat, însă are afaceri cu statul. Vă povestim noi mai în detaliu cu altă ocazie.

      4. Emil-Antoniu Popescu e avocat și ginere de judecător. E unul dintre cei câțiva care, alături de Gabriel Pleșa, au trecut la USR. Pe lângă avocatură, unde activează și soția, are și o mică afacere.

      5. Petru Gabriel Medrea e medic

      6. Ionuț Horșa, probabil unul dintre cei mai promițători tineri consilieri, e informatician și are propria sa companie în domeniu IT.

      7. Ionela Paven Gavrilă e Conferențiar Universitar Dr. la Universitatea 1 Pardon, Universitatea 1 Decembrie 1918. Uneori, când nu e prinsă cu predatul, se mai joacă cu fondurile europene.

O poză de grup departe de perfecțiune însă fără doar și poate un pas în față, prin comparație cu vechea garnitură de politicieni, de la vechile partide.

PNL-ul de azi e în mare parte o mantie pe care fostul PD a îmbrăcat-o într-un eficient proces de rebranding.

 1. Paul Voicu, marele înfrângător al acestor alegeri, pare că s-a născut să lucreze la stat. Și mereu șef. A avut și o vreme în care a activat în privat, însă infim în comparație cu perioada petrecută în posturi publice. Va merge, probabil, pe lângă Consiliu, într-un post din sistem.
 1. Ioan Fulea e unul dintre marii interpreți ai județului și chiar ai țării. Talentul lui nu poate fi contestat însă, în paralel cu muzica populară, a vrut mai mereu să cânte la trombonul politic. S-a vrut primar pe la Sebeș, s-a vrut de toate. În urmă cu ceva vreme s-a înșurubat la instituția care decide dezvoltarea rețelelor de apă. E un bun încasator de la stat, însă fără îndoială un talent care și-ar fi găsit mai bine locul în domeniul culturii.
 1. Marius Filimon e una dintre viitoarele foste tinere speranțe ale PNL. Pare genul de om care reușește mai mereu să împace capra cu varza și cu lupul. A lucrat mai mereu cu statul, ba la ADR Centru, de unde Simion Crețu l-a și băgat în partid, ba la Prefectură, în vremea în care Prefect era Cosmin Covaciu. Are și firma lui, ce-i drept, că e totuși un liberal din vechiul PNL. Iar soția lui e mare ONG-istă. Practic, familia Filimon acoperă tot spectrul, statul, privatul și societatea civilă.4.
 2. Raul Tudorașcu este un exemplu de politician înșurubat în jurul banului public. A fost subprefect, a fost viceprimar, a fost și pe la postul ăla pe unde a fost montat Fulea. Într-o vreme a avut și o firmă de construcții, împreună cu Dan Opruța, primar la Meteș, cu care lucrau exclusiv cu statul. Vă povestim altă dată.
 1. Ioan-Gabriel Lupea e angajat la ADR Centru. A lucrat și în privat, la OMNIASIG, da mai mult cu banii publici, pe la cabinetul parlamentar al lui Călin Potor, când PNL era în USL, și cel mai recent în Primărie, unde a fost vice timp de 6 luni.
 2. Cornel-Stelian Sandu e profesor, din când în când. Cel mai adesea este Inspector Școlar General, fiind eterna opțiune a PD, PDL sau PNL pentru respectivul post.
 3. Marcela Vâlcan e asistentă medicală și marea vedetă cu care PNL spera să rupă gura târgului. Asta pentru că doamna a devenit cunoscută pentru modul în care s-a ocupat de bolnavii Covid, acum în contextul pandemiei.
 4. Corina Rotar e cadru universitar la 1 Decembrie 1918. Conferențiar Universitar Dr. și, uneori, mai activează în minunata și profitabila lume a fondurilor europene.
 5. Vasile-Claudiu Marean face parte din familia sindicaliștilor de Alba. E șef la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia însă, mai important, e finul lui Eugen Luha, tata sindicatului din gaz și, în același timp, omul din spatele unor firme din Alba Iulia, cu mare spre foarte mare succes la banul public.

Una peste alta, e o listă care la prima privire pare aproximativ decentă. Mai ales dacă o comparăm cu te miri ce exemple de prin sud. Dacă însă plecăm de la premisa că e lista unui partid care zice despre sine că e liberal, pare că băieții ăștia mai au de dormit niște ani buni cu cărțile lui Adam Smith sub pernă.

Pe de altă parte, surpriza vine din partea PSD, ai căror consilieri sunt în cea mai mare parte noi. Și nu par a fi băieți conectați la banul public. Sau, mă rog, așa par.

 1. Alin Stanciu, cel pe care l-au sacrificat în lupta pentru Primărie, e un tânăr antreprenor. Ba chiar unul de succes, am putea zice. Profilul lui e mai degrabă de liberal.
 2. Bogdan Medrea e un etern angajat al Electrica, fosta companie de stat care încă stă sub semnul politicului. Acolo face rocada cu cei din PNL, de câte ori se schimbă guvernările. Adică e ba șef, ba șefuleț, în funcție de situație. Însă omul activează abitir și în domeniul privat, unde firma lui tăticu, Vimed, produce profituri serioase. Uneori chiar din contracte cu statul.
 3. Narcisa Ioana Bărbuleţ e profesoară la un liceu din Alba Iulia.
 4. Dana Elisabeta Nanu e economist și, din ce am găsit noi, a lucrat numai în sectorul privat.

Sigur, nici băieții ăștia de la PSD nu sunt tocmai o poză a elitei intelectuale sau mai știm noi ce, însă una peste alta, mai ales dacă ne gândim că provin din, totuși, PSD, formează o poză destul de ok.

Iar despre independentul Paul Victor Florea ce să mai zicem? La cei 25 de ani ai săi pare că a făcut mai multe decât cei mai mulți dintre noii săi colegi.

Cercetași, activitate ONG, plecat în State după sau din facultate, muncă și strâns bani, venit acasă cu planuri de investit și schimbat ceva. Pare că, mai departe de orice alt calcul și analiză, avem cu adevărat un câștig în Consiliul Local.

Rămâne să și dovedească. Cu toate că, și de n-ar fi să facă nimic, omul e util și doar așa, pe post de „poster boy” al noii administrații. Doamnele, suntem siguri, aprobă!

 

Alexandru CRISTORIAN, Iulian BROK

5 1 Votează
Article Rating
Înscrie-te
Notificare de la
0 Comments
Răspunsuri în text
Vezi toate comentariile